Как да сменим праха за пране на автоматична машина?

замяна на прах за пранеВъзможно ли е да замените скъпия прах за пране с нещо за автоматична пералня? Този въпрос интересува много домакини с малки доходи, тъй като поради настоящата икономическа ситуация прахът за машина става все по-скъп всяка година. Има привидно очевидно решение: заменете купения от магазина прах с домашен прах, като приготвите такъв прах със собствените си ръце. Не е ясно обаче как ще пере този домашен прах, как ще се отрази на пералнята и дали компонентите му ще бъдат скъпи? Нека разрешим тези проблеми заедно.

Компоненти не за автоматични перални

В интернет веднага можете да намерите десетки рецепти за различни домашни перилни препарати, които уж са безопасни за пералнята и премахват петна по-добре от всеки скъп прах. Ние категорично не препоръчваме да вярваме на думата на подобни „съветници“, а да използваме логиката и да правим подходящи изводи. Да дадем пример.

какво не трябва да се слага в пералнятаМного хора препоръчват прах за пране, направен от сапун и калцинирана сода. В интернет, в десетки сайтове можете да намерите рецепти за такъв прах, а стотици домакини препоръчват този прах за пране в пералня. Всъщност този прах е подходящ само за пране на ръка или в полуавтоматична пералня; не може да се пере в машина, тъй като е наполовина сапун. Защо сапунът е вреден за автоматична пералня?

Сапуненият разтвор се утаява в резервоара, дренажната тръба, маркуча и дренажния филтър на пералната машина, като с течение на времето частично блокира отворите, през които преминава отпадъчната вода, и още по-лошо, сапуненият разтвор дезактивира помпата, блокирайки работното колело на помпата. В резултат на това пералнята се поврежда и без цялостно почистване няма да може да се стартира. Какви компоненти не трябва да използвате за приготвяне на домашен прах за пране за автоматична машина?

 • Сапун, сапунени стърготини и др.
 • Горчица на прах с всякаква консистенция.
 • Концентрирани агресивни химикали (оцетна есенция, киселини, разяждащи основи).
 • Натрошени и натрошени растения с повече или по-малко големи фракции.

Дори ако почиствате редовно пералнята си, но напротив, използвате нередовно домашни прахове, съдържащи горните компоненти, рискът да счупите пералнята е много голям.

Проста рецепта

сода за хляб и боракс на прахАко имате работа с упорити замърсявания, можете да опитате да направите препарат за пране на леко замърсени дрехи в автоматична пералня. Трябва да вземете 200 g боракс и 200 g сода за хляб, да смесите тези прахове и да ги изсипете в сух, херметически затворен съд. Веднага щом дойде време за пране, с помощта на мерителен съд ще трябва да съберете около 30 g прах на 2 kg пране, изсипете този прах в чаша, след това напълнете чашата до ръба с гореща вода и разбъркайте съдържанието с лъжица.

След това най-простият разтвор за измиване може да се излее в кюветата за прах и да стартирате любимата си програма за измиване. Когато използвате този прах, е по-добре да не перете нещата в студена вода, но няма нужда от вряща вода! Оптимална температура 40-60 0СЪС.

Рецепта с много съставки

Следващата рецепта за домашен прах изглежда малко по-ефективна, но със сигурност абсолютно безопасна за нещата и пералнята. Не може да се счита за пълен заместител на закупения от магазина прах, но в някои случаи се справя много добре със задачата си. Взимаме следните съставки:

 1. 200 г сода бикарбонат;
 2. 200 г боракс;
 3. 200 г готварска сол;
 4. 100 мл винен оцет.

Виненият оцет ще свърши работата на омекотител, оставяйки дрехите меки и ухаещи на свежест.

компоненти за прах за пранеВсички горепосочени компоненти могат да се смесват с изключение на винен оцет. Изсипваме оцета в отделен съд и го поставяме до буркана, в който предварително сме изсипали смес от сода бикарбонат, боракс и готварска сол. Ето как ще използваме продукта.

 • С помощта на мерителен съд отмерете 40 g прах и 2 чаени лъжички оцет за всеки 2 kg пране.
 • Изсипете праха в отделението за основно пране.
 • Налейте оцет в отделението за препарат за изплакване.
 • Поставяме не много мръсни цветни предмети в барабана и започваме прането.

Възможно ли е да се перат снежнобели дрехи или силно избелели цветни вещи с този прах? Практиката показва, че това не е необходимо. Направихме съответните тестове и при едно от три пранета съсипахме белия артикул. Качеството на пране на цветни предмети с домашен прах също не достига нивото на фабричния прах, но понякога все още е напълно възможно да се пере с този продукт. Това е „да го перете понякога“, а не да замените обичайния прах с домашен.

Как да направим домашните лекарства по-ефективни?

Опитните домакини не без основание твърдят, че ако перете правилно, няма да имате нужда от скъпи прахове за пране.Техните съвети са много прости, но в същото време мнозина са забравили за тях, след като са свикнали с удобството, което създават автоматичните перални машини.накисване на дрехи

 • Преди да поставите нещата в барабана на пералнята, накиснете ги в купа с вода за 10-15 минути. Първо разтворете малко домашен прах във вода. През това кратко време прахът ще поеме замърсители. След това можете да изцедите дрехите, да ги поставите в пералнята и да стартирате програмата за пране.
 • Преди пране можете да категоризирате дрехите си не само по вид и цвят, но и по вид замърсяване. Например, накиснете окървавени неща в студена вода и третирайте нещата с петна от червено вино с амоняк, смесен с водороден прекис. След това петната могат лесно да се измият дори с домашен прах.
 • Преди измиване оценете естеството на замърсяването на конкретен артикул. Ако предметът е много мръсен, оставете го настрана и го измийте, след това отделно със скъп прах.

Не прекалявайте с домашно приготвените прахове; те все още не са подходящи за използване в перална машина, дори и да не съдържат вещества, които са очевидно вредни за комуникациите на машината.

В заключение отбелязваме, че никое домашно лекарство не може напълно да замени обикновения прах за перална машина. Въпреки това, като редувате обикновен прах с домашен прах, можете да спестите много пари, като перете в автоматична пералня. Остава само да приготвите такъв прах сами. Късмет!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня