Как да сменим нагревателния елемент в пералня Siemens?

Как да смените нагревателния елемент в пералня SiemensПочти невъзможно е да пропуснете повреда на нагревателя в пералня Siemens. Машината спира да загрява, цикълът работи със студена вода и потребителят получава лошо изпрано пране. Понякога пералнята изобщо отказва да пере - изписва грешка и замръзва. Има само един изход - диагностика и подмяна на нагревателния елемент. Ще ви кажем по-подробно как да продължите.

Трудно ли се достига до нагревателния елемент?

Почти невъзможно е да се ремонтира нагревателен елемент - по-лесно и по-евтино е да смените нагревателния елемент в пералня Siemens. Цената на нов елемент е ниска, основното е да изберете аналог стриктно според серийния номер на съществуващата машина. Но първо трябва да се уверите, че частта е дефектна, като я извадите от кутията и я тествате с мултицет.

Процесът на демонтаж, диагностика и монтаж може да се извърши у дома, спестявайки услугите на сервиз. При пералните машини на Siemens нагревателят е разположен на задната стена на кутията, което ви позволява да стигнете до него, без да разглобявате машината. Основното нещо е да се погрижите за предпазните мерки и да се подготвите предварително за подмяна.отстранете проводниците от нагревателния елемент

Приготвяме всичко необходимо

За да премахнете нагревателния елемент и да го диагностицирате, ще ви трябва минимум инструменти: плоска и кръстата отвертка, гаечен ключ с набор от глави и мултицет. Подготвяме самата пералня за предстоящия ремонт:

 • изключете Siemens от всички комуникации (светлина, вода и канализация);
 • завъртете кутията със задната стена напред;отстранете задната стена на корпуса на пералнята
 • развийте болтовете, държащи задния панел;
 • изключете „гърба“ от тялото.

Ако Siemens все още е в гаранция, тогава трябва незабавно да се обадите на специалист - в противен случай ще загубите правото на безплатно обслужване и ремонт.

Преди директен ремонт е необходимо да се погрижите за резервната част. Силно се препоръчва да изоставите китайските фалшификати и да изберете оригинални компоненти. Средно цената на нов нагревател за Siemens варира от 700-1500 рубли. Ако нагревателният елемент се повреди в наскоро закупена машина, тогава не можете да отворите корпуса със собствените си ръце - обадете се само на специалист като част от гаранционното обслужване.

Проверяваме и сменяме детайла

Процедурата за подмяна на нагревателния елемент е проста, тъй като не изисква разглобяване на машината и други сложни манипулации. Всичко, което трябва да направите, е да изключите Siemens от комуникациите, да го обърнете и да премахнете фона. След това обръщаме внимание на долната част на тялото - под резервоара има заоблен чип с много свързани проводници. Това е нагревателят. След като открихме нагревателния елемент, пристъпваме към диагностика.

 1. Включете мултиметъра в режим на омметър.внимателно проверете нагревателния елемент с мултицет
 2. Прилагаме сондите на тестера към контактите на нагревателя.
 3. Измерваме съпротивлението и го сравняваме с нормата от 25-35 ома (ако има значителни отклонения, това означава, че нагревателният елемент е повреден).

Дефектният нагревател трябва да се смени. Но първо си спомняме местоположението на свързаните проводници, като в идеалния случай правим снимки или ги маркираме. Да работим по-нататък:

 • откачете клемите от чипа;
 • използвайте гаечен ключ, за да разхлабите централния болт;
 • натиснете болта навътре;
 • извадете нагревателния елемент с отвертка и го извадете от „гнездото“.

След това пристъпваме към смяна на нагревателния елемент. Почистваме седалката, пренареждаме температурния сензор и фиксираме новия елемент в „гнездото“. Връщаме окабеляването и задната стена, след което свързваме Siemens и започваме измиването. Ако машината загрее, това означава, че ремонтът е извършен ефективно.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня