Как да сменим нагревателния елемент в пералня Haier?

Как да смените нагревателния елемент в пералня HaierАко след 20 минути от началото на измиването с висока температура стъклото на люка остане студено, това означава, че водата не се затопля. В повечето случаи причината за това е повреден нагревателен елемент. Работата с машина с дефектен тръбен нагревател е опасна, така че трябва да проверите елемента възможно най-скоро. Ще разберем как да диагностицираме и да сменим частта, ако е необходимо.

Закупуваме необходимите резервни части

Можете сами да смените нагревателния елемент в пералня Haier, без да викате техник. Тази процедура е доста проста и бърза, не изисква специални познания. Не са необходими специални инструменти - в процеса ще ви трябва отвертка, отвертка, 10 мм гнездо и мултицет. Важно е да закупите правилния нагревател. По-добре е да демонтирате дефектния нагревателен елемент и да отидете до магазина с него. За да не направите грешка с избора си, трябва:

 • запомнете маркировките на тръбния нагревател (обозначението е гравирано върху частта);
 • Продиктувайте серийния номер на пералнята Hayer на продавач-консултанта.нагревателен елемент за Haier

Много е важно правилно да се определи мощността на нагревателния елемент. Повечето модели на Haier имат 1800 W нагреватели.

„Нативните“ нагревателни елементи за машини Hayer са скъпи, около 25-27 щатски долара, така че можете да изберете по-евтин аналог от марката Indesit.

Нагревателите Indesit струват наполовина по-малко. Те са напълно съвместими с пералните Haier като мощност и дизайн. Купуването на нов нагревателен елемент за пералня не е проблем. Можете да поръчате частта онлайн на уебсайта на производителя или директни посредници. Друга възможност е да се свържете със сервизен център, специалистите ще ви помогнат да изберете нагревател.

Инструкции за смяна на нагревател

Дори „начинаещ“ може да смени нагревателния елемент със собствените си ръце. Работата ще отнеме около 15-20 минути. Много е важно да спазвате правилата за безопасност - преди да започнете да разглобявате машината, не забравяйте да изключите захранването към нея и затворете крана за подаване на вода. Пералнята трябва да се отдалечи от стената, за да има достъп до задната част на шкафа. По-нататъшният алгоритъм на действия ще бъде както следва:

 • разгледайте задната стена на автоматичната машина, намерете техническата врата (тя заема по-голямата част от панела);
 • вземете отвертка или отвертка, развийте болтовете, разположени около периметъра на сервизния люк, преместете го настрани;
 • намерете нагревателния елемент. Намира се отдолу, под резервоара за миене, от лявата страна;смяна на нагревателния елемент на пералнята
 • изключете захранващите клеми от нагревателния елемент. По-добре е да направите снимка на диаграмата на свързване на проводниците, за да не направите грешка по време на повторното сглобяване;
 • откачете контактите на температурния сензор;
 • вземете 10 мм гнездо и развийте централната гайка на нагревателя;
 • извадете нагревателния елемент от „гнездото“.нагревателният елемент трябва да бъде сменен

Струва си да се отбележи, че температурният сензор не е отстранен от нагревателния елемент „Коса“. Следователно, когато сменяте, ще трябва да закупите или марков нагревател с термистор, или да закупите подобен елемент от друга марка и да разберете как да изключите термистора от стандартната част. След това можете да започнете да инсталирате работещ тръбен нагревател. Монтирайте новия нагревателен елемент в гнездото, закрепете го в корпуса с гайка.

Когато инсталирате нов нагревател, е важно да не затягате фиксиращата гайка, в противен случай това ще доведе до деформация на уплътнението на нагревателния елемент и течове в бъдеще.

След като фиксирате тръбния нагревател, всички клеми трябва да се върнат на мястото им. Важно е да не правите грешка с местоположението на проводниците, така че е по-добре да се съсредоточите върху снимката, направена по-рано.След това всичко, което остава, е да закрепите вратата на техническия люк, като завиете отново всички винтове. Ако не сте сигурни, че проблемът е в нагревателя, проверете го с мултицет. Работен нагревателен елемент с мощност 1800 W трябва да произвежда съпротивление от 25-28 ома.

Превключете тестера в режим на измерване на съпротивлението, прикрепете сондите към контактите на нагревателя. Ако екранът показва стойност, близка до стандартната, нагревателният елемент работи. Една на дисплея на мултиметъра ще покаже прекъсване вътре в елемента, нула ще покаже късо съединение в частта.проверка на нагревателния елемент на машината

Освен това нагревателният елемент се проверява за повреда. Мултиметърът се превключва в режим на зумер, една сонда на тестер се прилага към клемата на нагревателя, а другата към тялото. Ако устройството издава звуков сигнал, тръбният елемент е повреден. Ето как сами сменяте нагревателния елемент. След като завършите ремонта, трябва да проверите машината. Пуснете пране при висока температура с празен барабан, като се уверите, че водата се загрява. Проверете също за течове в тръбната зона. Ако всичко е наред, можете безопасно да използвате пералнята.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Ринат Ринат:

  Падна ми плюсовия проводник, вкисна контакта и започна да загрява, след което падна, сложих нова клема, кримпнах и всичко заработи.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня