Как да сменим шайба на пералня

Как да сменим шайба на пералняЖеланието да се смени шайбата на барабана на пералната машина може да се появи, когато частта е престанала да изпълнява основната си функция. Въпреки привидната си простота, тази част е трудна за премахване, дори ако работи професионалист. Начинаещите дори трябва да прекарат дълго време в разглобяването на тази част. Нашите инструкции ще ви помогнат да смените шайбата на пералната машина и да избегнете различни проблеми.

Нека подготвим машината за ремонт

Първо, нека да разберем какво е макара и за какво е необходима. Това устройство действа като колело, което е прикрепено със специален болт към вала на барабана. Има и ролка за мотор на пералня. Тези елементи работят заедно: благодарение на задвижващия ремък една ролка върти другата и по този начин се получава измиване. Въз основа на това е ясно, че в случай на неизправност машината просто няма да работи.

Ако се случи такава ситуация, ще трябва да подготвите пералнята за ремонт. Това е проста стъпка, но не можете да я пропуснете. Първо ще трябва да изключите вентила, отговорен за водоснабдяването. Ако машината има отделна клапа я затваряме, но ако няма използваме обща клапа на щранга със студена вода и затваряме.е необходим кран за спиране на подаването на вода към SM

След това изключваме машината, като я изключваме от захранването. Изключваме дренажните и входящите маркучи и преместваме уреда така, че да е удобно да работим с него. За свободен достъп до пералнята можете да я преместите в средата на стаята. След това процедираме по следния начин:

  • въоръжете се с отвертка Phillips и развийте винтовете на задната стена на тялото на машината;
  • премахнете стената, като по този начин си осигурите достъп до шайбата на барабана;
  • свалете задвижващия ремък.свалете задния капак

За да свалите ремъка, трябва да го дръпнете към себе си и в същото време да завъртите шайбата. След това ще трябва да опипате задвижващия ремък и да го проверите за ожулвания. Можете също така да проверите шайбата. Често крепежните елементи са разхлабени и това причинява неизправност.

Отстраняване на болта

Ако болтът, който държи шайбата на двигателя, не е повреден, смяната на шайбата няма да бъде трудна. Просто трябва да изберете гаечен ключ с подходящ размер, да го поставите на главата и да го завъртите обратно на часовниковата стрелка. Има обаче един важен момент - ще е необходимо да забавите частта с дървен блок.

Ако във втулката има влага, резбите на болта може да корозират и развиването ще бъде трудно. Също така се случва: производителят нанесе специална смазка върху резбите на болта, което също предизвика трудности при отвиване. В резултат на това капитанът трябва да положи повече усилия върху ключа в опит да преодолее съпротивлението на закопчалката, но в крайна сметка само „звездата“ се счупва. Ще ви кажем какво да правите в такава ситуация по-късно, но засега нека да поговорим за това какви инструменти могат да се използват за развиване на винтове на ролката на различни машини.развийте шайбата

  • На пералня Indesit трябва да използвате ключ със звезда. Тук е доста лесно да счупите ръбовете. Ще трябва да прибягвате до използването на авариен метод за развиване на крепежните елементи.
  • За машините на Samsung всичко е малко по-просто. Макарата е закрепена с обикновен болт, който лесно се развива с помощта на гнездо 17 мм.При необходимост можете да използвате гаечен ключ със същия размер или разтегателен ключ.
  • Но на пералня Candy няма да можете да премахнете болта без ключ със звезда. Тук е също толкова лесно да откъснете ръбовете, както и при пералната машина Indesit.Ще трябва да използваме спешния метод.

Не може да се премахне винта

Когато главата е повредена, справянето е много по-трудно, защото ключът няма за какво да се хване. В такава ситуация трябва да третирате болта с почистващ препарат WD-40 и да изчакате 15-20 минути. развийте шайбата

След това използваме длето и чук и правим прорез на главата. Ще бъде достатъчно да пробиете метала на дълбочина 1-1,5 mm. След това вкарваме длетото хоризонтално в отвора и с помощта на чук се опитваме да развием механизма обратно на часовниковата стрелка.

Няма значение в каква посока развивате винта, основното е да го преместите от текущата му позиция!

Понякога, неспособни да се справят с длетото, някои майстори отрязват част от главата на болта, за да могат да я закачат с обикновен регулируем гаечен ключ. Или загряват главата на болта с газова горелка. Този метод обаче не винаги е ефективен, така че се препоръчва просто да работите търпеливо с длето.

Макарата не може да се свали и без болт

Понякога има напълно безнадеждна ситуация. Макарата залепва за втулката, така че длето и чук не помагат. Това се случва поради ръжда или деформация на колелото. За бързо премахване на котления камък трябва да използвате почистващ препарат WD-40. Процедираме по следния начин:

  • молим приятел да държи барабана, а ние сами хващаме макарата с две ръце и се опитваме да развием колелото;
  • Започваме да разхлабваме шайбата, издърпвайки колелото от резервоара;
  • В същото време третираме ставите с продукта на всеки 15-20 минути.извадете ролката от барабана

Ако все още не можете да извадите ролката, ще трябва да я избиете. Тук е важно да избягвате метални инструменти, защото има шанс да повредите втулката и да влошите проблема.За такава задача е по-подходяща дръжка на лопата, заострена в единия край: върхът трябва да бъде насочен към средата на колелото, след което дървото трябва да се почука с чук. Трябва да удряте силно и точно. Бъдете търпеливи - ще трябва да изчакате, докато частта поддаде и изскочи.

Когато ремонтът приключи, не бързайте да върнете шайбата - първо подгответе седалка за нея. Вече познатият WD-40 ще ви дойде на помощ. Ние го обработваме на няколко етапа, почистваме и смазваме резбите на втулките. Ако видим повреден болт, го сменяме. Инсталираме нова шайба, затягаме болта, затегнете колана, затворете задния капак, свържете устройството към комуникациите и проверете работата му.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня