Как да сменим четките на двигателя на пералня Zanussi?

Как да сменим четките на двигателя на пералня ZanussiСобствениците на перални машини Zanussi са изправени пред необходимостта да сменят четките на двигателя. Тези елементи на колекторния двигател имат способността да се износват, така че веднъж на всеки 3-5 години трябва да започнете ремонта на „домашния помощник“. Можете да извършите цялата работа сами, без помощта на специалист. Нека разберем как да направим това.

Премахване на задната половина на калъфа

За да разглобите лесно пералнята Zanussi, трябва да я преместите в просторна стая. Ремонтът на машина в тясна баня ще бъде неудобен; имате нужда от поне 3-4 квадратни метра свободни. м. Преди започване на работа Не забравяйте да изключите захранването на пералната машина и да изключите оборудването от водоснабдителната и канализационната система. Подгответе отвертка и няколко бита с различни диаметри.

По-нататъшният алгоритъм на действия ще бъде както следва:наполовина тялото на SM Zanussi

 • Погледнете отдолу, на дясната стена на кутията, за специален болт, той е покрит с тапа. Развийте винта с отвертка. Същата процедура се извършва с лявата странична лента;
 • Развийте двата болта, държащи горния капак на машината. Разположени са отзад;
 • премахнете „горната част“;
 • изключете дренажния маркуч, прикрепен към задната стена на машината;
 • Откачете полукръглия корпусен елемент от задния панел (през него минава захранващият кабел). За да направите това, трябва да огънете заключващия раздел;
 • Развийте винтовете, които държат задната част на кутията. Те са разположени в горната част, по две на всеки от страничните панели;
 • свалете задната част на машината.

Ето колко лесно се разглобява тялото на пералня Zanussi. Процесът обикновено не причинява никакви затруднения. Сега остава само да демонтирате двигателя, за да получите достъп до износените четки.

Развийте двигателя SM Zanussi

Когато задната стена на корпуса е отстранена, можете да видите резервоара, шайбата и опънатия задвижващ ремък (гумената лента трябва да бъде отстранена от „колелото“). Сега остава само да развиете електрическия мотор. За да улесните отвиването на болтовете, закрепващи двигателя, по-добре е да наклоните машината напред и да я облегнете на стената.

Ако погледнете пералнята Zanussi отзад, двигателят се намира в долния десен ъгъл. Моторът е прикрепен към резервоара отпред с два винта - те трябва да се развият. Има и двойка болтове, разположени в задната част на елемента. За да стигнете до тях, по-добре е да използвате удължителен кабел за битове за отвертка.

Как да премахнете двигател Zanussi

След като 4-те фиксиращи болта бъдат отстранени, електродвигателят може да бъде преместен към вас и ще бъде във вашите ръце.

Възможно е да възникнат някои трудности при развиване на задните винтове. Но специален метален удължителен щифт за отвертка ще ви помогне да се справите със задачата.

Сменяме износени части

Накрая двигателят е демонтиран. За по-нататъшна работа ще трябва да подготвите нови компоненти. Можете да закупите резервни четки в специализирани магазини, като кажете на мениджъра модела и серийния номер на пералната машина. Зануси.

Сега трябва да премахнете износените четки от двигателя. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • завъртете електродвигателя отстрани и развийте фиксиращите болтове;
 • намерете електрически четки. Те са разположени отстрани на корпуса на двигателя;
 • Натиснете отвертката върху съществуващия лост и отстранете четките една по една.

Важно е да запомните в каква посока е скосен въглеродният прът - ако го поставите неправилно, двигателят ще искри.

Сега трябва да проверите елементите. Ако стърчащият „въглен“ е по-малък от сантиметър и половина, тогава проблемът наистина е в четките. Ако не е много износен, причината за неизправността на машината вероятно е другаде.

За да инсталирате нови „пръчки“, трябва да почистите повърхността на двигателя с шкурка и да избършете с парцал. След това трябва да завиете нови, работещи четки, като спазвате правилото за местоположението на скосения ъгъл.

Задължително е да смените четките по двойки, дори ако само една въглеродна пръчка е износена, а втората е в идеален ред. Това е необходимо, за да не стане машината отново капризна в близко бъдеще.

Ако смените четките напълно, тоест в специален корпус, не е възможно; можете само да пренаредите самата въглеродна издатина. Алгоритъмът на действията е както следва:

 • разглобете пластмасовото тяло на четката, като ръчно разделите черупката наполовина;
 • използвайте поялник, за да премахнете „износената“ плоча, отстранете и изправете пружината;
  премахнете износените четки
 • Вземете нова четка и измерете нейната дължина. Той трябва да съответства на размера на пластмасовия „калъф“;
  инсталирайте нови четки
 • почистете контактите, изправете проводника, покрийте полуметала и поставете нова жарава, водена от бронзовия водач;
 • запоете проводниците и сглобете корпуса.

Когато новите четки са монтирани и закрепени, можете да върнете електродвигателя на мястото му и да сглобите отново тялото на машината. Процедурата се извършва в обратен ред. Основното нещо е да затегнете здраво крепежните елементи и да разчитате на снимки и видеоклипове, направени по време на разглобяването на пералнята Zanussi.

Последният етап от ремонта е проверката на машината за функционалност. Трябва да стартирате програмата „Центрофуга“ или „Експресно пране“ и да слушате. През първите няколко минути е приемливо оборудването да „издава малко шум“, докато новите електрически четки „се задействат“. Ако през целия цикъл не се чува тропане или пращене, това означава, че подмяната и монтажът са извършени правилно.

Как да „удължим живота“ на четките?

Няма да е възможно напълно да се избегне подмяната на четките на двигателя на пералните машини Zanussi.Елементите са подложени на естествено износване, така че е нормално 5-7 години след закупуването на устройството да трябва да се справяте с тях.

За да не съкратите живота на четките на електромотора, тоест да не ги „изтриете“ след няколко години, е важно да следвате някои препоръки.

 1. Купете качествени резервни части. Използваните четки не могат да се монтират. Не забравяйте да закупите нови компоненти, подходящи за конкретния модел пералня Zanussi. По-добре е това да са „оригинални“ фабрични части, а не универсални аналози, произведени за перални машини на други марки.
 2. Не забравяйте да извършите подмяната симетрично. Въгленовите четки на електродвигателя винаги се сменят само по двойки, дори когато един от прътите е непокътнат.
 3. След ремонта използвайте пералната машина с особено внимание около месец. За първите 12-15 измивания трябва да заредите резервоара само наполовина - новите четки трябва да се „адаптират“ към работата.
 4. Проверявайте частите на всеки 6-8 месеца. Това ще ви позволи да не пропуснете момента, когато въглищата се изтриват до критичната маркировка от един и половина сантиметра.
 5. Гледайте машината. Ако се появят признаци на дефектни четки, а именно замръзване на машината, външен шум по време на работа, миризма на изгоряло или недостатъчно въртене, незабавно проверете двигателя и ремонтирайте уреда.

Смяната на четките на двигателя е напълно възможна у дома. Основното е да следвате стриктно дадените инструкции, да спазвате предпазните мерки и да закупите висококачествени нови компоненти, подходящи за конкретния модел на пералня Zanussi.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня