Как да сменим четки на пералня Siemens?

Как да смените четки на пералня SiemensКолекторните двигатели са по-често срещани от инверторните, но изискват междинни ремонти. Предвидените върху тях електрически четки, които изглаждат силата на триене, излъчвана от двигателя, се износват с времето и изискват подмяна. Ако не се променят, механизмът започва да искри, прегрява и се поврежда, застрашавайки оборудването като цяло. Смяната на четките на електромотора на пералня Siemens не изисква специални умения или инструменти - можете да направите всичко сами. Нека разгледаме по-отблизо цялата процедура от диагностиката до тестовото изпълнение.

Нека проучим симптомите на срив

Електрическите четки са калъфи с карбонови накрайници. Когато „въглените“ се износят до критични стойности, моторът започва да искри и пералнята започва да сигнализира за проблем. Като правило можете да подозирате проблеми с двигателя въз основа на следните признаци:

 • барабанът не се върти с пълна скорост или остава неподвижен;
 • работата на двигателя е придружена от нехарактерен шум;
 • системата за самодиагностика на Siemens генерира съответна грешка;
 • Двигателят искри и се усеща миризма на изгоряло.

В идеалния случай системата за самодиагностика трябва да съобщава за проблеми с двигателя: показва съответния код на дисплея на машината. Въз основа на останалите "симптоми" е доста трудно да се познае за износени четки. По-добре е да наблюдавате състоянието им, като периодично проверявате дължината на карбоновите накрайници. За да проверите четките и да оцените тяхното състояние, първо трябва да извадите двигателя.как да премахнете двигателя на пералня

 1. Изключете Siemens от комуникациите.
 2. Обърнете задната стена напред.
 3. Отстранете задния панел от кутията.
 4. Издърпайте задвижващия ремък от ролката.
 5. Намерете двигателя под резервоара.
 6. Изключете свързаните проводници от чипа.
 7. С помощта на гаечен ключ с подходяща торцева глава разхлабете болта, държащ двигателя.как да премахнете двигателя
 8. Разклатете устройството и го извадете от кутията.

При някои модели Siemens диагностиката и смяната на четките се извършват без демонтиране на двигателя - тази възможност ще бъде описана в инструкциите!

Особено внимание се обръща на инсталираното окабеляване. Преди да го изключите, се препоръчва да маркирате проводниците или да направите снимка, за да предотвратите грешки при повторното сглобяване. Не забравяйте, че неправилното свързване на контактите може да доведе до късо съединение!

Ние ще съберем всичко необходимо за ремонта

Процедурата за диагностика и подмяна на четки е процедура със средна сложност. В допълнение към простата схема за ремонт, потребителят ще бъде доволен от „основен“ набор от инструменти. Всичко, което трябва да направите, е да подготвите:

 • плоска отвертка;
 • мултиметър;мултиметър
 • маркер или камера (за маркиране на проводници).

Резервните компоненти се избират стриктно според серийния номер на пералня Siemens и само от оригинални части!

Определено намираме електрически четки за смяна. Те могат да бъдат поръчани онлайн, закупени в сервизен център или в специализиран магазин. Основното нещо е да изберете правилния аналог: въглеродните накрайници се различават по размер и вид на контактите. За да избегнете грешки, трябва да проверите серийния номер на вашия съществуващ Siemens или да покажете на консултанта старите кутии като проба.

Инструкции за смяна на карбонови елементи

След като подготвихме инструментите и резервните компоненти, преминаваме към диагностика. За щастие, няма нужда да разглобявате двигателя - необходимите елементи се намират върху тялото на двигателя. По-точно, електрическите четки са фиксирани от двете страни на корпуса на двигателя.

Трудно е да се объркат електрическите четки. Това са кутии със свързано окабеляване и пружина, която притиска елемента към тялото на двигателя. Въглеродният връх е „скрит“ вътре, така че първо трябва да премахнете всяка четка и да я проверите. Продължаваме така:

 • използвайте отвертка, за да отделите клемата на доставеното окабеляване;
 • откачете жицата от четката;ще трябва да сменяте четките доста често
 • внимателно преместете контакта на четката в посока, обратна на окабеляването;
 • бавно повдигнете контакта, докато пружината се освободи;
 • помним как четката беше разположена в „гнездото“ (по-добре е да снимате или скицирате);
 • извадете всяка четка от кутията една по една;
 • Оценяваме състоянието на елемента: разглеждаме външното състояние и измерваме дължината на „въглените“.

Ако една от четките е износена, трябва да се сменят две. Разопаковаме новите и ги поставяме в „гнездата“, повтаряйки местоположението на старите. Важно е да не го смесвате, в противен случай „въглищата“ няма да бъдат фиксирани в седалката. След това компресирайте напълно пружината и я поставете в траверсата. Доста трудно е да направите това от първия опит, тъй като жицата е дълга. След това фиксираме позицията на прътите, като поставим контактите в скобата и ги преместим към захранващия проводник. След това свързваме проводника към терминала.

Електрическите четки се сменят само по двойки - иначе новата щанга няма да издържи дълго!

Смяната на втората четка се извършва по подобна схема. Заслужава да се отбележи, че пръчките се сменят по двойки, дори ако една от тях е напълно неповредена. Този трик ще ви помогне да удължите живота на двигателя. В противен случай ще възникне дисбаланс: единият „въглен“ ще се „смила“, а вторият ще работи на празен ход. На финалната линия не забравяйте да проверите надеждността на контактите.

Пробно изпълнение

След смяната на електрическите четки трябва да се започне пробно измиване, по време на което се оценява качеството на ремонта. Но трябва да разберете, че машината ще бъде по-шумна през първите няколко цикъла. Въпросът е, че новите въглеродни накрайници трябва да свикнат с тях, приспособявайки се към двигателя. прегледайте и сменете четките

Веднага след ремонта двигателят се връща на мястото му, а пералнята Сименс се свързва към комуникациите. След това програмата “Центрофуга” стартира на най-високата възможна скорост.Колкото по-бързо ускорява двигателят, толкова по-бързо ще се трият четките.

Известно време след смяната на въгленовите четки пералнята Siemens ще е по-шумна - това е нормално!

Важно е да запомните, че ненавременната подмяна на електрическите четки е изпълнена със сериозни последици, включително „смъртта“ на двигателя и таблото за управление. По-добре е да не поемате рискове, а редовно да проверявате състоянието на пръчките. Веднъж годишно, следвайки инструкциите, описани по-горе, е достатъчно да демонтирате двигателя, да премахнете четките и да измерите дължината на „въглищата“. Смяната на електрически четки е проста процедура, която с дължимата грижа и компетентен подход може да се извърши от всеки потребител на Siemens. Основното нещо е да запомните предпазните мерки и да следвате стриктно инструкциите.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня