Как да сменим ремъка на пералня Vestel?

Как да сменим ремъка на пералня VestelВсички автоматични машини с колекторен двигател са оборудвани със задвижващ ремък. Еластикът има тенденция да се разтяга, особено ако потребителят наруши основните правила за работа с оборудването: неспазване на максималното тегло на товара, монтаж на корпуса на пералната машина извън нивото и т.н. Можете да смените задвижващия ремък на перална машина Vestel себе си. Този вид ремонт се счита за доста лесен. Ще ви кажем същността на процеса и как правилно да затегнете гумената лента върху шайбата на барабана.

Наистина ли е колан?

Не е възможно веднага да разберете, че коланът е паднал. Можете да потвърдите предположението си, като премахнете задната стена на пералнята Vestel. Модерните перални машини могат да ви кажат за повреда, като покажат съответния код за грешка на дисплея или „мигат“ на индикацията. Потребителят ще трябва само да погледне инструкциите и да дешифрира грешката, генерирана от машината.

Случва се системата за самодиагностика просто да не забележи, че гумената лента е излетяла от шайбата. В такава ситуация кодът няма да се появи на дисплея. Въпреки това не е трудно да се досетите за проблеми със задвижващия ремък. Могат да се наблюдават следните странности в поведението на пералната машина:

 • прането започва, водата започва да пълни резервоара, двигателят се активира, но барабанът не се движи, замръзна на място;
 • Двигателят работи, бръмчи, след няколко секунди "заглъхва", след което отново започва да издава шум. Промените в двигателните състояния се наблюдават на приблизително равни интервали;задвижващият ремък се скъса
 • цикълът започва, електродвигателят работи нормално, но пералнята „замръзва“ и спира да отговаря на потребителски команди;
 • електродвигателят не може да задвижи барабана, докато "центрофугата" се върти спокойно на ръка.

Измиването с паднал задвижващ ремък е невъзможно; трябва да върнете еластичната лента на скрипеца възможно най-бързо.

След като забележите дори един от описаните „симптоми“, трябва бързо да изключите оборудването от бутона и да извадите захранващия кабел от контакта. Ако шайбата Vestel ще работи със счупен задвижващ ремък, електрическият двигател може да прегрее и да се повреди. Ето защо трябва незабавно да започнете да диагностицирате оборудването. За да проверите дали каишката е на мястото си, ще трябва частично да разглобите кутията, а именно да премахнете горната и задната стена. Ще ви кажем как сами да диагностицирате оборудването и да „върнете към живот“ пералня Vestel.

Инструкции за подмяна на части

Можете сами да смените колана на автоматична машина Vestel. В случай на такава повреда не е необходимо да се обаждате на специалист - не са необходими специални знания или инструменти. За да стегнете ластика е важно да следвате инструкциите и да следвате описаната процедура. Всъщност трудностите могат да възникнат само с разтягане. Новият колан е доста стегнат и ще трябва да се „изпотите“, за да го поставите на ролката. Въпреки това, няколко съвета ще ви помогнат да се справите с тази малка сложност.

Ако коланът се свали за първи път и не е повреден или опънат, можете да опитате да върнете еластичната лента на място.

Когато коланът падне за трети път, трябва да закупите и затегнете нова част. За да разберете дали ластикът е на място и в какво състояние е, трябва:

 • изключете захранването на оборудването, като изключите захранващия кабел от контакта;
 • затворете крана, отговорен за водоснабдяването;
 • преместете „домашния асистент“ далеч от стената, за да получите достъп до задната част на кутията;
 • откачете входния и дренажния маркуч;
 • Развийте болтовете, държащи „капака“, свалете горния панел и го оставете настрана;
 • Развийте винтовете около периметъра на задната стена;
 • свалете задния панел.свалете горния капак и задния панел

Сега можете да видите дали ластикът е на мястото си.Ако тя скочи, трябва да я вдигнете от пода. След това трябва да измерите обиколката и да сравните получената стойност с числото върху маркировката. Когато задвижващият ремък е опънат повече от 20 mm в сравнение с първоначалния си размер, той трябва да бъде сменен. Трябва да закупите резервен колан за пералня Vestel въз основа на модела и серийния номер на оборудването. Маркировките върху старата гумена лента също могат да помогнат при намирането на аналог. За да смените колана ви трябва:

 • поставете го на вала (на електродвигателя);
 • прикрепете еластичната лента към ролката на барабана, издърпайте я върху „колелото“;
 • дръжте лентата с една ръка, а с другата завъртете ролката наляво;
 • поставете ластика напълно.как да поставите задвижващия ремък

Разбира се, ще бъде много по-лесно да инсталирате задвижващия ремък заедно. Въпреки това, ако няма асистент, не трябва да се разстройвате; дори със собствените си ръце можете да затегнете еластичната лента за няколко минути. Когато приключите, проверете дали ремъкът е здраво поставен върху ролката. Барабанното колело трябва да се върти с напрежение. След като се убедите, че ремонтът е завършен ефективно, сглобете отново тялото на уреда, като закрепите задния и горния панел на място. След това остава само да свържете входния маркуч и дренажната гофра, да отворите спирателния вентил и да изпълните пробно измиване. Машината трябва да е празна. Ако барабанът се върти нормално, това означава, че ремъкът е сменен правилно.

Коланът често пада

Някои потребители може да забележат, че задвижващият ремък започва да се отделя доста често, на всеки няколко месеца. Ако дори подмяната на старата гумена лента не помогне да се коригира ситуацията, ще трябва да „копаете“ по-дълбоко. Това е алармен сигнал, показващ някои проблеми с оборудването. Много фактори могат да накарат гумената лента да отлети.. Ако забележите, че ремъкът пада от шайбата твърде често, не забравяйте да извършите обширна диагностика на вашата автоматична машина. Вестел. Периодичното приплъзване на задвижващия ремък може да бъде причинено от:

 • гумено износване.Ако коланът стане неизползваем твърде бързо, буквално след 2-3 месеца, това означава, че или е направен от нискокачествени материали, или потребителят нарушава основните правила за работа с пералнята. Например, еластичната лента "страда", когато максимално допустимото тегло на товара се превишава постоянно;
 • обратна реакция. Ако барабанът е разхлабен, тогава колкото и да смените гумата, тя ще излети след известно време. Обикновено коригирането на ситуацията е просто - просто затегнете гайката, закрепваща шайбата. „Колелото“ на барабана може да се нуждае от пълна подмяна;
 • непълно фиксиране на двигателя. Машината вибрира по време на работа, което може да доведе до разхлабване на опорите на двигателя. За да разрешите проблема, просто затегнете винтовете, държащи електрическия мотор в корпуса;
 • промяна на формата на макарата. Понякога барабанното колело се поврежда случайно по време на ремонта на "домашния асистент". Ако вдлъбнатината е малка, можете да опитате да изправите джантата. По-добре е, разбира се, да закупите и инсталирате нова, равномерна макара;
 • повреда на напречната част. Този дефект може да бъде или фабричен, или „придобит“. Поради силни вибрации по време на работа на оборудването, части от възела резервоар-барабан стават неизползваеми. В тази ситуация е наложително да смените напречната част; по-нататъшната работа на машината с такъв проблем ще доведе до пълен дисбаланс на барабана;напречна част повредена
 • износване на лагерния възел. Повредените лагери причиняват "изкривяване" на корпуса, така че задвижващият ремък започва да пада от шайбата. Спешно се сменят счупените пръстени, както и семеринга.

Причината за постоянното падане на задвижващия ремък може да бъде неправилната му инсталация - еластичната лента трябва да влезе в жлебовете на ролката.

В допълнение, колан, който не е подходящ за конкретен модел Vestel, може редовно да излезе. Ето защо е толкова важно да купувате компоненти, предназначени специално за вашата пералня, като обръщате внимание на маркировките на частите.Така че, ако гумената лента се свали за първи път след няколко години използване на оборудването, не трябва да се притеснявате много. Просто трябва да закупите нова резервна част и да смените ремъка сами. Когато спадът се повтаря периодично, след кратки периоди от време, ще е необходима по-сериозна диагностика на задвижващия механизъм на машината и други вътрешни компоненти.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня