Смяна на ремъка на пералня Ariston

Смяна на ремъка на пералня AristonВсеки собственик на пералня Ariston с колекторен двигател може да се сблъска с проблема с летящ задвижващ ремък. Ластикът често се разтяга и изисква смяна. Можете да свършите работата сами, просто трябва да разберете как да премахнете елемента и да поставите нов на негово място. Нека да разберем как правилно да сменим колана на пералня Ariston, така че да не падне по време на първото пране.

Наистина ли е коланът?

Невъзможно е на пръв поглед да се определи, че задвижващият ремък е излязъл - той е „скрит“ зад задната стена на машината и за да потвърдите предположението си, ще трябва да използвате отвертка. Въпреки това, понякога е възможно да се установи, че причината за спирането на оборудването са проблеми с устройството, въз основа на определени „симптоми“.

Първо, съвременните перални машини могат сами да посочат на потребителя причината. Директно потвърждение ще бъде сигналът, изпратен от системата за самодиагностика на неизправност. Пералните машини с дисплей ще показват определено код на грешка към екрана. Потребителят ще трябва само да погледне инструкциите за оборудването и да дешифрира обозначението. Автоматичните машини, които не са оборудвани с дисплей, ще показват повреда чрез мигане на дисплея на контролния панел.

Случва се вътрешната система за самодиагностика просто да не забележи счупен колан. Тогава собственикът на оборудването може самостоятелно да познае какво не е наред, като анализира общите „симптоми“. Можете да мислите за проблеми с устройството в следните случаи:грешка f01 се появява заради колана

 • Машината е стартирала зададената програма, напълнила е резервоара с вода, двигателят работи, но барабанът не започва да се върти:
 • Пералнята бръмчи, после внезапно утихва и спира да работи.Моторните състояния се променят на редовни интервали;
 • цикълът на пране започва, двигателят работи непрекъснато, но SMA „замръзва“ и не отговаря на зададени от потребителя команди;
 • Барабанът на автоматичната машина се върти лесно на ръка, но двигателят не издава звуци.

Не можете да работите с пералня, чийто задвижващ ремък е паднал, това ще доведе до прегряване на електродвигателя и неговата повреда.

Ако се забележи поне един от изброените „симптоми“, трябва незабавно да прекратите цикъла и да видите дали коланът е на мястото си. За да направите това, ще ви е необходима отвертка. Нека анализираме основния алгоритъм на действията, които трябва да се следват при извършване на диагностика.

Инструкции за ремонт

Ако елементът наистина се откачи, не е необходимо да се обаждате на специалист по ремонт на SMA, можете сами да смените ремъка. Пригответе се за факта, че предстоящата работа не е толкова лесна, колкото може да изглежда на пръв поглед. Опъването на колана ще изисква търпение, сила и сръчност, но дори и „новак“ може да се справи със задачата, ако следва всички препоръки.монтаж на колан

Ако гумената лента падне за първи път, тогава можете просто да я върнете на първоначалното й място. Когато задвижващият ремък се скъсва редовно, частта ще трябва да бъде заменена. За да извадите колана от кутията и да оцените състоянието му, трябва:

 • уверете се, че пералната машина е изключена;
 • изключете машината от домашните комуникации, извадете входния и дренажния маркуч;
 • поставете машината на място, където ще бъде удобно да работите с нея, завъртете устройството със задния панел към вас;
 • Развийте винтовете, закрепващи задната стена. Ако горният капак пречи на отстраняването на панела, първо трябва да го премахнете, като развиете и болтовете;
 • намерете задвижващия ремък.Местоположението му остава същото за всяка перална машина Ariston с колекторен двигател. Гумената лента се намира точно зад задната стена, между барабанната шайба и двигателя. Ако коланът не се вижда, той е паднал и лежи под машината;
 • издърпайте колана и определете състоянието му. Първо трябва да намерите маркировките на елемента. Първите 4 цифри от кода показват първоначалния диаметър на еластичната лента в mm. След това трябва да измерите обиколката и да сравните резултата с фабричната стойност. Ако получената разлика е повече от 20 mm, тогава еластичната лента не е подходяща за по-нататъшна употреба.

Ако дължината на задвижващия ремък се разтегне с повече от 2 см от фабричните параметри, ще трябва да смените частта с нова с по-подходящ диаметър.

След като изберете подобен задвижващ ремък, можете да започнете да го инсталирате. За да поставите еластична лента, трябва:

 • издърпайте колана върху шайбата на електромотора;опънете ремъка и завъртете шайбата
 • поставете гумената лента върху шайбата на барабана, като внимателно завъртите „колелото“ отдясно наляво.

Ще бъде много по-лесно да се справите с тази задача, ако поканите помощник. Използването на двама души за поставяне на задвижващия ремък ще бъде по-бързо, отколкото да работите сами. Трябва също да се подготвите за възможни трудности - на някои машини Ariston ластикът е твърде стегнат и ще трябва да се „изпотите“, за да го затегнете.

За да сте сигурни, че елементът е сигурно „седнал“ на мястото си, трябва да завъртите колелото на барабана няколко пъти. Ако шайбата на барабана се върти плътно, задвижващият ремък е опънат правилно. След визуална проверка на качеството на ремонта можете да започнете да сглобявате тялото на SMA.

На първо място, трябва да поставите задната стена на кутията на място и да я закрепите със самонарезни винтове. След това машината се монтира на първоначалното й място, свързва се към водопровода и канализацията и се включва в мрежата.Не забравяйте да пуснете пробно пране, за да проверите работата на пералнята.

Замяната не помогна

Ако гумената лента редовно пада от шайбата, дори след смяна, това може да показва някои проблеми с работата на SMA. Ако коланът падне повече от два пъти за шест месеца, трябва да сте нащрек и да диагностицирате пералнята. Един елемент може да излети многократно поради:

 • износване. Задвижващият ремък е обект на естествено разтягане. Ако при проверка на повърхността му се открият следи от износване, пукнатини или дължината на еластичната лента се е увеличила значително, това означава, че коланът е изразходвал напълно своя ресурс и е време да го смените;
 • игра на барабани. Тук смяната на гумената лента няма да реши проблема, но изходът от ситуацията ще бъде още по-лесен - просто затегнете фиксиращия винт на ролката. В някои случаи може да се наложи смяна на колело;
 • недостатъчна фиксация на двигателя. Двигателят на пералната машина Ariston е добре закрепен, но поради вибрации по време на работа на оборудването, двигателят може да се разхлаби. Болтовете, които го закрепват, се развиват, което води до счупване на ремъчната предавка. За да разрешите проблема, трябва да затегнете крепежните елементи на двигателя;
 • деформация на вала или ролката. Това може да се случи след неуспешен ремонт. За съжаление има "майстори", които успяват да сменят някои части и да повредят други. Ако макарата наистина е огъната, можете да опитате внимателно да изправите частта, но е по-добре да инсталирате ново колело;ролката е деформирана
 • повреда на кръстовището. Това е рядко, но потребителите все още срещат този проблем. Дефектът може да бъде или производствен дефект, или причинен от силни вибрации на машината по време на работа.Напречната част ще трябва да бъде сменена, в противен случай можете да „издържите“, докато барабанът не е балансиран, което от своя страна ще доведе до по-скъпи ремонти;
 • повреда на лагера. Счупените лагери могат да причинят „изкривяване“ в системата, което понякога води до падане на ремъка от шайбата. Има решение на проблема - смяна на лагери и семеринг.

Коланът може периодично да излита поради неправилна инсталация - ако ластикът не е фиксиран в жлебовете.

Може би се наблюдава редовен спад в резултат на инсталиране на еластична лента, която се различава от фабричната. Важно е да изберете резервен задвижващ ремък, който е подходящ за конкретен модел SMA Аристон. Закупуването на подобна част ще предотврати повторното падане на ластика.

Както можете да видите, дори „начинаещ“ може да смени колана със собствените си ръце, основното е да имате търпение и да следвате препоръките. Важно е да спазвате правилата за безопасност и да закупите резервна гумена лента, която е подходяща за вашия конкретен модел пералня. Ако ремъкът пада често, трябва да се извърши по-задълбочена диагностика на SMA, за да се идентифицират други проблеми в задвижващата система.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня