Как да сменим превключвателя за налягане в пералня?

Как да сменим превключвателя за налягане в пералняПонякога става необходимо да смените превключвателя за налягане в пералната машина. Повредата на конструктивен елемент се показва от недостатъчно подаване на течност към резервоара или прекомерно количество от него. Устройството не може да работи дълго време с такъв проблем. На дисплея ще се появи съответната грешка и оборудването ще спре да работи, докато проблемът не бъде напълно отстранен. Самостоятелният ремонт не е труден, особено ако знаете всички нюанси на подмяната на част и следвате последователността от действия.

Къде се намира частта и как мога да намеря заместваща?

Превключвателят за налягане изглежда като „таблетка“. Намира се под горния панел на машината. От тялото на елемента излиза тръба, която го свързва с резервоара. Колкото по-голям обем течност събира оборудването, толкова по-високо е налягането в маркуча. В резултат на това един от контактите се затваря и се изпраща сигнал за изключване на вентила за всмукване на вода.

Можете да изберете подходящ пресостат по серийния му номер и модела на пералната машина. Най-лесният начин е да вземете сензор за ниво на водата и да го вземете със себе си в магазина; трябва да покажете частта на продавача и той ще избере същата или алтернативна опция. Неизправностите в системата за всмукване и дренаж показват повреда на сензора за налягане:намираме превключвателя за налягане под капака на корпуса

 • течността се събира до изтичане или преливане;
 • отпадъчните води не напускат резервоара;
 • Основният цикъл на пране работи нормално, но процесът на изплакване не започва;
 • на дисплея се появява грешка;
 • Цикълът на пране започва, въпреки че течността не достига необходимото ниво.

Всички изброени „симптоми“ показват неизправност на превключвателя за налягане. Първо, елементът се демонтира. След това диагностиката и подмяната се извършват със собствените ви ръце.

Да сменим релето

Смяната не изисква много инструменти, само къса тръба и отвертка. Първо, пералната машина трябва да бъде изключена от електрическата мрежа (щепселът трябва да бъде изваден от контакта). След това вентилът за подаване на вода се затваря.

Необходимо е да развиете болтовете, които държат горния капак на устройството. Панелът се измества назад и се отстранява от корпусната част. На страничната стена ще се вижда сензор за налягане. Как да го демонтираме?

 • Развийте закрепващия болт, ако частта е закрепена по този начин. Ако има ключалки, трябва да завъртите елемента по посока на часовниковата стрелка и да изчакате механизмът да се освободи.
 • Разкопчайте кабелите.
 • Изключете маркуча. Трябва внимателно да го инспектирате и да се уверите, че няма запушване. Често тръбата се запушва с отломки, така че релето може да даде неправилни показания.процес на смяна на пресостат
 • Проверете тялото на елемента. Не трябва да има повреди на повърхността.
 • Диагностицирайте сензора за налягане. Преди смяна се препоръчва да свържете маркуч със същия диаметър вместо тръбата под налягане и да го духате. Ако контактите са затворени, ще се чуят характерни щраквания. Ако няма звуци, можете да заключите, че частта е счупена.
 • Направете снимка на устройството, за да запомните местоположението на кабелите и конекторите на пресостата.

важно! Можете да проверите изправността на сензора за налягане с помощта на мултицет, свързан към контактите на релето (ако показанията на екрана не се променят, превключвателят за налягане е счупен).

След демонтажа трябва да подготвите нов работещ сензор и да го инсталирате на място, закрепете го с болтове. След това проводниците са свързани.Маркучът се поставя на място и се закрепва със скоби. Капакът все още не трябва да се връща на място. Препоръчително е да стартирате кратък цикъл на пране. Ако водата се пълни и източва нормално, беше възможно да смените сензора за ниво на водата без грешка.

Когато работите с перална машина, трябва периодично да почиствате маркуча за подаване на вода от натрупани отпадъци и ръжда. За превантивни цели е по-добре да инсталирате филтри. По този начин малките частици, идващи от водопровода, няма да запушат частите на домакинските уреди.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня