Как да сменим лагера в пералня ASKO

Как да сменим лагера в пералня ASKOПерилното оборудване от шведската марка ASKO се счита за най-надеждното. Корпусът на машините е изработен от високоякостен материал, а резервоарът е изработен от висококачествен метал. Но дори и такива силни перални машини могат да се повредят, особено след няколко години употреба.

Типичен проблем е повреда на лагерния възел. Различни фактори могат да доведат до такава неизправност: естествено износване, постоянно претоварване на MCA, чест дисбаланс на барабана и др. Ще ви кажем как да смените лагера в пералня ASKO. Нека да разгледаме нюансите на предстоящия ремонт.

Разглобяваме машината Asko

Преди да започнете ремонт, трябва реалистично да оцените силните си страни. За да смените лагерите, ще трябва почти напълно да разглобите SMA. За разлика от машините на други марки, в случая на Asko не е необходимо да изваждате металния резервоар от тялото, просто издърпайте барабана. Но на първо място.

Демонтирането на износени лагери не е лесна задача. За да избиете пръстените, са необходими специални инструменти. Първо, не можете без теглич. Второ, ще трябва да имате под ръка регулируем и гаечен ключ. Ще ви трябват и отвертки, гаечен ключ, дрифт, чук, метален щифт с дължина около 25-30 см и ширина около 2 см, отвертка, нож и уплътнител. Всички аксесоари са показани на фигурата по-долу.инструменти за смяна на лагери

Следващият етап е подготовката на машината. Необходимо е да избутате пералнята в центъра на стаята, за да получите свободен достъп до всички страни на тялото ѝ. Не забравяйте да изключите захранването на устройството, преди да го преместите. Също така ще трябва да затворите спирателния кран на тръбата и да изключите SMA от водоснабдяването и канализацията.

По-нататъшният алгоритъм на действия ще бъде както следва:

 • отстранете горния капак на корпуса на SMA;принцип на премахване на капака
 • отстранете задната стена на машината;
 • извадете контейнера за прах от пералната машина;
 • отстранете вратата на машината, като първо деактивирате заключващото устройство на люка;свалете вратата на машината
 • отстранете предната стена на корпуса на SMA;отстранете предната стена на тялото на машината
 • разхлабете скобата, регулираща резервоара, отстранете металния пръстен;
 • отстранете металната джанта с противотежест, разположена пред барабана;отстранете металния пръстен
 • с помощта на гаечен ключ и чук отстранете болта, закрепващ шайбата;развийте болта, който държи шайбата
 • свалете задвижващия ремък;За демонтаж използваме теглич
 • с помощта на теглич внимателно отстранете болта и лагера от задната част на резервоара;

За да избегнете оголването на резбата, по-добре е да поставите малко смазка върху гайката и самия теглич.

 • След като задният болт бъде отстранен, издърпайте барабана от тялото на CMA.извадете барабана от тялото на машината

При машините Asko лагерите се сменят по специален начин. Тук не е нужно „стандартно“ да изваждате резервоара от тялото и да го разделяте на половинки. Следователно не е необходимо да изключвате двигателя, тръбите и кабелите от контейнера. Това прави нещата малко по-лесни.

Сваляне на стария и поставяне на нов лагер

След като барабанът бъде отстранен, вътрешният лагер ще бъде изложен. По-лесно се отстранява от задния пръстен. За да започнете, използвайте регулируем гаечен ключ, за да повдигнете и издърпате металния капак, покриващ модула.отстранете защитния капак

След това ще се отвори достъп до масленото уплътнение. Отстранете гуменото уплътнение. Под уплътнението е вътрешният лагер.стигна до лагера

Вътрешният лагер се избива с дрифт и чук от задната страна на резервоара. Ако не можете да премахнете пръстена по този начин, използвайте специален инструмент - теглич.

Закупуват се нови лагери и семеринги за определен модел пералня Аско.

Преди да инсталирате нови компоненти, важно е да почистите седалката от плака и мръсотия. Можете да напръскате зоната с лубрикант WD-40. След това мястото се избърсва с чиста влажна кърпа.смажете капака на масленото уплътнение на лагера

Ремонтният комплект за Asko SMA включва лагери, семеринг и смазка. Смажете обилно уплътнителната гума преди монтажа - това ще предотврати навлизането на вода в модула. Нови метални пръстени се поставят на място и леко се почукват с чук.

Нюанси на повторно сглобяване

След като инсталирате нови лагери, можете да сглобите отново шайбата. Машините Asco имат един нюанс - след такъв ремонт трябва да се извърши проверка за наличие на игра.. Трябва да се уверите, че резервоарът на пералната машина не е увиснал.

След това се извършва същата последователност от действия, но в обратен ред. Лагерният възел е затворен с метален капак. Барабанът е поставен на място. Валът първо се почиства и върху него се нанася тънък слой лагерна грес.

След това барабанната шайба се поставя на място. Той е закрепен с предварително отстранените болт и гайка. Закрепването трябва да се затегне добре, но основното тук е да не прекалявате.монтаж на лагери и напречни елементи

По-нататъшният алгоритъм на действия ще бъде както следва:

 • издърпайте задвижващия ремък върху ролката на барабана и двигателя;завийте шайбата на шайбата
 • ако е необходимо, сменете уплътнението на барабана;
 • сменете предната част, в която е „скрит“ уплътнението на барабана;
 • подравнете позицията на товарния люк с помощта на специално устройство;
 • върнете предната джанта с противотежест на мястото й;монтаж на джанта и противотежест
 • закрепете конструкцията с метална скоба. За да затегнете скобата, трябва леко да я натиснете с чук;
 • монтирайте вратата на люка, закрепете и свържете заключващото устройство;монтирайте вратата на люка
 • върнете предния панел на кутията на мястото му;
 • поставете отново контейнера за прах.

Преди пълното сглобяване на корпуса на пералната машина се препоръчва да изпълните тестов цикъл и да проверите конструкцията за течове. Свържете маркуча за подаване; дренажният маркуч може да бъде насочен към мивка или вана. Изберете най-кратката програма, например Изплакване + центрофуга. Наблюдавайте внимателно машината, за да можете да реагирате навреме при появил се теч.

Ако цикълът протича нормално, работата по подмяната на лагерите може да се счита за завършена. Сглобете напълно корпуса на пералната машина, като закрепите задния и горния панел. След това Аско се мести на обичайното си място, свързано с водопровод и канализация.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня