Как да сменим амортисьори в пералня Beko

Как да сменим амортисьори в пералня BekoВсяка автоматична машина има система за амортизация. Резервоарът се поддържа отдолу от амортисьори, отгоре виси на пружини. Това е необходимо, за да се намали вибрацията, която възниква по време на процеса на пране.

Ако SMA започне да издава шум, чука, залита и „скача“ по време на работа, това показва износване на амортисьорите. Ще ви кажем как да диагностицирате стелажи. Нека да разберем как да сменим амортисьорите на пералня Beko.

Какви елементи ще променим?

Амортисьорите на SMA Beko можете да смените сами, без да викате специалист. За работа ще ви е необходим минимален набор от инструменти. Важно е да следвате препоръките и да не се отклонявате от инструкциите за действие. Преди да започнете ремонт, трябва да се запознаете със структурата на стелажите на автоматичната пералня и принципа на тяхната работа.

Beko SMA са оборудвани с фрикционни амортисьори, чийто дизайн има няколко компонента.

Амортисьорът за пералня Beko се състои от:

 • корпуси;
 • бутало;
 • подвижна подложка (през нея е фиксиран дистанционер);
 • разделители;
 • ръководство;
 • плъзгащи се повърхности.амортисьор и демпфер

Тялото на амортисьора е статично. Буталото на тласкача "надниква" малко от "черупката" на амортисьора. Водачът осигурява движението на всички елементи в желаната посока.

Части от амортисьора се движат, създавайки съпротивление. Механизмът, поемайки вибрациите на резервоара, постепенно ги заглушава, отнемайки целия „удар“. Стелажи, с които са оборудвани пералните машини Беко, без възвратни пружини, така че работят без нужда от ремонт около 5-8 години.

По-старите модели Beko са оборудвани със стандартни амортисьори, състоящи се от тяло, цилиндър и подвижна щанга.Дизайнът включва и гумени уплътнения, смазани със специално съединение. Подложките осигуряват перфектно плъзгане за изглаждане на вибрациите.

Отдолу амортисьорът се придържа към тялото на автоматичната машина с безшумен блок. Отгоре към резервоара SMA е завинтено подвижно тласкащо бутало. До ударопоглъщащите елементи са предвидени плъзгащи опори, за да се осигури надлъжно движение. Те са фиксирани с ключове - това е необходимо, за да се предотврати аксиално изместване.

Тези части наистина ли са се провалили?

Средният експлоатационен живот на оригиналните амортисьори на автоматичните машини Beko е 5-8 години. Понякога амортисьорите работят по-дълго, други, напротив, изпълняват функциите си само 2-3 години. Много зависи от условията на работа на пералната машина и качеството на нейното сглобяване.

Основните причини за повредата на амортисьорите са следните:

 • механично износване;
 • повреди поради продължителни натоварвания и постоянни вибрации;
 • измиване на смазката от тялото на амортисьора;
 • нарушаване от страна на потребителя на правилата за работа на Beko SMA (претоварване на машината, неравна инсталация, на неравен под и др.).

Основната причина за преждевременното износване на амортисьорите е небрежното използване на пералнята.

Какво се разбира под небрежно използване на SMA? Превишаване на максимално допустимото тегло на товар, въртене на максимална скорост, пране с дисбаланс в барабана. Всички тези фактори намаляват експлоатационния живот на амортисьорите. Можете да разберете, че е време да смените амортисьорите по следните признаци:смяна на амортисьора през дъното

 • тялото на автоматичната машина се клати и вибрира, което е особено забележимо по време на цикъла на центрофугиране;
 • Когато пералнята работи, се чува силно тропане и тропот;
 • машината „скача“, движейки се от мястото на инсталиране;
 • задвижващият ремък често пада от ролката;
 • наблюдава се теч от под вратата (барабанът удря тялото на SMA, уплътнителната устна на люка е повредена и течността започва да изтича през него).

Всички тези „симптоми“ могат да показват проблеми с амортисьорите. Тези симптоми обаче са характерни и за други неизправности. Следователно няма да е възможно да се направи без диагностика.

Много е лесно да проверите сами системата за абсорбиране на удари. Необходимо е да премахнете горния панел на корпуса на SMA, да натиснете силно резервоара и да го освободите рязко. Ако контейнерът се плъзга гладко на мястото си, тогава амортисьорите вършат добре работата си. Случайно люлеещ се барабан ще покаже необходимостта от подмяна на стелажите.

Ако след такава проверка резервоарът се „люлее“ дълго време и не може да спре, ще трябва да проверите амортисьорите. Подпорите са разположени отдолу; за да демонтирате амортисьорите, ще трябва частично да разглобите тялото на SMA. Ще ви кажем как да направите това.

Стигаме до амортисьорния механизъм

Премахването на амортисьори изисква разглобяване на пералнята. Работата започва с подготовката на пералнята. Преди да започнете ремонт, изключете захранването на SMA и изключете устройството от комуникациите. След като изключите дренажния и входния маркуч от тялото, преместете машината в центъра на стаята.

По-нататъшният алгоритъм на действия е както следва:

 • Развийте няколко винта и свалете горния панел на кутията;
 • издърпайте контейнера за прах;
 • отстранете болтовете, закрепващи контролния панел;премахнете контролния панел
 • изключете арматурното табло от тялото на SMA (внимателно, за да не повредите окабеляването);
 • Поставете пералнята на пода, на задната стена;
 • Развийте винтовете, закрепващи дъното на машината;
 • отворете люка, отстранете външната яка на маншета;отстранете маншета на люка
 • поставете гуменото уплътнение в барабана;
 • изключете проводниците от заключващото устройство на люка;
 • отстранете предната стена на корпуса.отстранете предната и задната стена

След демонтиране на предния панел се виждат амортисьорите. В идеалния случай експертите съветват да продължите да разглобявате SMA, чак до отстраняване на резервоара и едва след това да премахнете стелажите. Въпреки това, самоуки занаятчии предлагат да се опрости процесът и да се премахнат амортисьорите сега, когато машината е в легнало положение.

Правим замяна

Следващата задача е премахване на износените амортисьори. Всичко е лесно отдолу - просто разхлабете скобите. Амортисьорите са закрепени отгоре със специални пластмасови държачи. Няма да можете да ги развиете по обичайния начин.

За да "освободите" горната част на амортисьорите, трябва:

 • вземете 13 мм бормашина;
 • „въоръжете се“ с отвертка;свалете стойката на амортисьора
 • Внимателно пробийте крепежните елементи.

Амортисьорите на пералня Beko не подлежат на ремонт.

Демонтираните амортисьори се изхвърлят. Закупуват се нови стойки за конкретен модел Beko SMA. Можете да отидете в магазин със стари амортисьори и да помолите продавача да вземе подобни резервни части.причината са амортисьорите

След това седалката се почиства и обработва със специална смазка. След това се монтират нови амортисьори. Те се закрепват с болтове отдолу и се придържат към резервоара отгоре през предварително направени отвори.

След като приключите с инсталирането на амортисьорите, сглобете отново шайбата в обратен ред. Върнете предния панел на мястото му, свържете UBL кабела, изправете маншета и го закрепете със скоба, завийте дъното. След това поставете машината вертикално.

След това фиксирайте арматурното табло и поставете резервоара за прах обратно. Проверете отново амортисьорите - натиснете силно резервоара и го отпуснете. Контейнерът трябва незабавно да се върне в първоначалното си положение. Ако всичко е наред, закрепете горния капак на кутията и изпълнете пробно измиване. Машината трябва да спре да издава шум, да „скача“ и да вибрира.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня