Избор на входящ маркуч за пералня

как изглежда входният маркучПакетът, заедно с новата автоматична машина, съдържа всички маркучи, необходими за свързване на оборудването към инсталациите. Въпреки това, след няколко години фабричните тръби могат да станат неизползваеми и ще е необходимо да ги закупите отделно. Нека да разберем как да изберем правилните резервни части за пералната машина, а именно тръбата за пълнене.

Обща информация за частта

За да изберете маркуч за подаване на вода, трябва да разберете какъв вид елемент е той. Необходимо е да свържете пералнята към водопровода, през него водата влиза в дозатора SMA. Важно е да закупите висококачествена тръба - това ще предпази оборудването от течове.

Повечето маркучи за свързване на SMA към водопровода са направени от поливинилхлорид. За по-голяма надеждност тръбите са обвити с подсилени нишки. Частта има и „черупка“ от найлон. В краищата на тръбата за пълнене има пластмасови фитинги и закрепващи гайки.

Можете да видите какво налягане на водата може да издържи маркучът за подаване на вода на повърхността му - там има съответна маркировка.

Конвенционалните маркучи са проектирани за налягане до 20 бара. Това е среден показател за комунални мрежи на високи сгради. За да изберете точно компонентите, трябва да знаете модела и серийния номер на вашата автоматична пералня.

Какви видове маркучи за пълнене има?

След закупуване на автоматична машина, собствениците рядко оценяват качеството на частите, които идват с нея. Пералнята бързо се свързва с комуникациите и те започват да използват оборудването. Никой не мисли веднага да избере нов маркуч.Такава необходимост възниква само след няколко години експлоатация, когато тръбата се повреди и изпусне вода.какви са видовете входни маркучи?

За да изберете правилния маркуч за подаване на вода, е по-добре да разберете какви са те. Нека да поговорим за основните видове тръби за свързване към водоснабдяването.

  • Обикновен гумен маркуч. Това е най-бюджетният вариант. Качеството на такива тръби е под въпрос, по-добре е да използвате по-скъпа алтернатива.
  • Подсилен входящ маркуч. Такива тръби са подсилени отвън със слой от неръждаема стомана и имат найлонова „черупка“. Устройството не осигурява пълна защита срещу течове, но все пак тази тръба е много по-надеждна от гумената.
  • Двойни маркучи със система Aquastop. Това са най-модерните тръби, които имат специален блок с абсорбент или клапан. Ако възникне теч, водният поток се блокира от устройството.

Входящият маркуч с функция Aquastop работи само веднъж, след първото изтичане трябва да се смени.

Разбира се, по-добре е да не пестите от такъв детайл. Експертите препоръчват закупуване на входни маркучи, оборудвани със защитно устройство Аквастоп. Това е допълнителна мярка, която ще ви помогне да защитите имуществото на вашите и вашите съседи от наводнения.

В продажба се предлагат и гофри с постоянна и „регулируема“ дължина. Специализирани супермаркети и онлайн магазини предлагат:

  • стандартни маркучи от 1-1,5 до 5 метра;
  • тръби, които се разтягат до необходимата дължина;
  • маркучи в намотка. Тази опция е оптимална, ако машината трябва да бъде поставена достатъчно далеч от комунални услуги. Дължината на такива тръби може да достигне 10 метра.

Няма нужда да пестите при избора на маркуч за подаване на вода. Предпочитание трябва да се дава на висококачествени устройства, за предпочитане от известни производители.Така ще се предпазите от всякакви фалшификати.

На какви характеристики трябва да обърнете внимание?

Резервните части за автоматична машина могат да бъдат закупени в специализирани магазини или поръчани онлайн. Когато избирате маркуч за подаване на вода, обърнете внимание на следните характеристики:

  • дължина. Не можете да свържете няколко тръби заедно, това може да доведе до разкъсване на конструкцията и изтичане. Важно е маркучът да е „достатъчен“ точно от пералнята до точката на влизане във водопровода. Тръбата не трябва да е прекалено стегната или, напротив, усукана в пръстени. Ето защо, преди закупуване, измерете разстоянието от мястото на инсталиране на машината до комуналните услуги;маркуч за пълнене 5 метра
  • индикатор за устойчивост на налягане. Тази стойност е написана на самата част. Налягането във водопровода не е постоянно, то има тенденция да се променя. По-добре е да закупите тръба с малък марж. Жителите на високи сгради могат да изберат устройства с налягане от 20 бара. Препоръчително е собствениците на жилища да закупят маркуч с номинално налягане до 70 бара;

Модерните маркучи с функция Aquastop издържат на налягане до 70 бара, така че са подходящи за монтаж както в апартамент, така и в собствения ви дом.

  • температура, която устройството може да издържи. Той трябва спокойно да „пропуска“ гореща вода през себе си. Повечето маркучи, предлагани за продажба, са топлоустойчиви до 100°C. Само "пени" гумени тръби могат да се влошат под въздействието на високи температури.

Входящият маркуч е част, от която не можете да пестите. Висококачествената тръба е ключът към вашата безопасност. Сега можете да закупите специални устройства, които могат да открият и спрат всякакви течове своевременно. Цената на тръбите със системата Aquastop е от $15.

Когато избирате тръба за пълнене, не забравяйте да оцените нейната дължина и работно налягане. Вижте и каква температура издържа. Препоръчително е да купувате маркучи, произведени специално за определена марка перални машини.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня