Трябва ли да изключа пералнята си от контакта след пране?

Трябва ли да изключа пералнята от контакта след пране?Пералнята се счита за един от най-опасните електрически уреди. Има много доказателства за това - YouTube е пълен с видеоклипове от собственици на изгорели машини. Особено ако оборудването е постоянно свързано към захранването или работи при неподходящи условия. Поради риска от късо съединение и пожар възниква логичен въпрос: необходимо ли е да изключвате пералнята от контакта след употреба? Като отговор ще разгледаме степента на опасност и възможните сценарии.

Експертно мнение

Пералнята не може да работи без електричество - ток е необходим за функционирането на ключовите компоненти на машината. Но когато е свързан към контакт, системата не стартира веднага; след това трябва да натиснете бутона за захранване. Изглежда, че без ключ "старт", техниката е абсолютно безопасна. Така е?

Изваждайки щепсела от контакта, потребителят напълно прекъсва захранването. В този случай машината престава да бъде проводник на електрически ток и става безопасна. Тази опция се счита за най-добра за оборудване и жители, особено ако в банята е инсталирана пералня. Когато се постави в кухнята, опасността е по-малка, но вероятността от изтичане и попадане на вода върху контактите остава висока. Препоръчително е да не поемате рискове, а да изключите машината от захранването.

Експертите не препоръчват да оставяте пералнята включена към захранването - това не е безопасно за оборудването и жителите!

С прости думи, пералната машина, която е изключена от електричеството, е абсолютно безопасна. Ако не извадите щепсела от контакта, ситуацията ще бъде различна:ако водата попадне върху нагревателния елемент, ще има късо съединение

  • машината остава в работен режим, захранването е активирано, кондензаторът е зареден (изключени са само изпълнителните механизми и индикацията);
  • ще има електрически ток в мрежовия кабел от щепсела до клемите на машината, както и по-нататък по проводниците до контролната платка;
  • оголените контакти ще останат под напрежение, което ще причини токов удар при докосване;
  • всеки контакт на вода върху контактите (авария, злополука) ще доведе до късо съединение.

Понякога ситуацията се влошава от повредена изолация на захранващия кабел или „ниско“ местоположение на скобата на пералната машина. Вторият вариант е по-често срещан при машини от по-старо поколение. Съвременните модели осигуряват допълнителна защита, така че опасните зони са по-добре изолирани и поставени на места, недостъпни за вода. Но рискът остава висок. Оставянето на машината включена след пране също е опасно поради електрическия контакт. Електрическа точка с лош клас на изолация и без защитно покритие често причинява късо съединение и пожар. По-добре е да не поемате рискове и винаги да изключвате оборудването от електрическата мрежа.

Отзиви от засегнати потребители

Евгений, Краснодар

В семейството нямаше навик да се вади щепселът от контакта. И жена ми, и аз вярвахме, че без натискане на бутона за захранване оборудването остава изключено. Резултатът беше изгоряла пералня - мощен скок в електрическата мрежа напълно „уби“ електрониката.

От сервизния център казаха така: причината е внезапен скок на тока. За да влошат нещата, пералнята вече не е в гаранция, нямаме право на безплатен ремонт и ни начисляват солидна сметка. По-евтино и по-лесно е да закупите нова машина, отколкото да ремонтирате стара. Сега търсим пари, защото е трудно да живеем без „домашен помощник“.пералня се запали

Людмила, с. Варшава

Наскоро се случи нещо ужасно - цялата техника в къщата изгоря. Хладилникът, телевизорът, пералнята и готварският плот са включени в контакти. Изведнъж удари мълния и всичко угасна. Имахме късмет, че нямаше огън или пожар, но не беше много по-лесно. Трябва да купя нови единици, а наскоро се пенсионирах, така че доходите ми рязко са спаднали. Сега трябва да се справяме без „помощници“: да перем на ръка, да държим храната в мазето и да се задоволяваме с радиото.

Пералня, включена в контакта, може да изгори поради внезапен скок на тока или удар от мълния!

"Z", Новосибирск

Жилището на съсед пламна заради пералня. Машината не работеше, но беше включена в контакта. Интересното е, че наскоро смениха изцяло електрическата инсталация в къщата. Но през последните две седмици и в трите апартамента на стълбищната площадка има пренапрежения, изглежда това е причината. През това време ми гръмна крушка в банята, дадоха на късо монитора и стационарния телефон.

Саня 2009, Саратов

По време на гръмотевичната буря пералнята не работеше, но остана включена в мрежата. Забелязах проблема едва следващия път, когато стартирах машината: моят Samsung все още не мигаше. Отворих кутията и намерих сажди по платката и варистора, изгорял кондензатор и разтопени "крака". Между другото, тази вечер няколко крушки изгоряха, една избухна. По думите на майстора след мълнията напрежението в електрическата мрежа е скочило, давайки на късо почти всичко, чак до двигателя. Трябваше да го дам на мой приятел като подарък на майстор.

   

1 читателски коментар

  1. Граватар Рохан Рохан:

    "Добър съвет". Като се има предвид, че във всмукателния маркуч има електромагнитен прекъсвач за спиране на водата.
    Тоест, ако го изключите, той отслабва с времето и водата се влива в резервоара на пералнята.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня