Избор на съдомиялна за вграждане

Избор на съдомиялна за вгражданеАко преди не всеки можеше да си позволи да има съдомиялна машина у дома, сега това е много по-често срещано. Голяма гама от модерни модели, възможността за вграждане и достъпна цена изиграха значителна роля за растежа на популярността.

Сега възниква друг проблем - как да изберете правилната съдомиялна за вграждане, за да си освободите време и да облекчите ежедневните трудности, а не да миете чиниите зад уреда. Познаването на оптималните характеристики и доказаните марки ще ви помогне да избегнете ненужни разходи и да стесните полето за търсене, което ще бъде разгледано по-долу.

Критерии за избор на машина

Когато избирате съдомиялна машина, е изключително непредпазливо да се ръководите от външния вид и цената. Много устройства имат неоправдано висока цена поради сложни функции и опции, които изобщо не се използват в ежедневието.. По-добре е веднага да определите списък с практични и полезни параметри и да не плащате надплащане за „празни“ устройства. Така че не забравяйте да обърнете внимание на следните характеристики:

 • тип инсталация;
 • капацитет на устройството;
 • брой налични програми;
 • клас на потребление на енергия и вода;
 • степен на защита срещу течове;
 • ниво на шум;
 • клас на пране;
 • контролен тип.

Можете също така да се съсредоточите върху наличието на режим на сушене.

Достатъчно е да се запознаете с изброените параметри, за да разберете колко надеждна, безопасна и ефективна ще бъде закупената единица. Но няма да е възможно да се направят окончателни заключения относно функционалността и възможностите на устройството, без да се дешифрира всеки елемент. Затова разглеждаме подробно всички оперативни характеристики на добра съдомиялна машина.

Инсталационни характеристики и товароносимост

При избора на модел за вграждане важна роля играят размерите на оборудването и характеристиките на монтажа.От тях зависи колко хармонично ще изглежда уредът в кухнята, дали ще можете да го поставите в комплекта и колко съдове могат да бъдат заредени в един цикъл. Затова първо обръщаме внимание на вида на монтажа на машината и размера на работната камера.

С вграждането всичко е просто: или избираме напълно вградени модели и „скриваме“ съдомиялната машина зад вратата на шкафа, или се съгласяваме с частично „отлепване“ от краищата на предния контролен панел. В първия случай външният вид на устройството е маловажен - няма да видите такава машина отвън, но във втория случай е по-добре да се погрижите предварително за цвета и материала на частта, която наднича от него. мебели. По правило това ще бъде и въпрос на цена, тъй като полувградените уреди са по-индивидуални и струват малко повече.

След това потърсете информация върху етикета за размерите на камерата за зареждане. Има три често срещани размера:

 • Стандартно – 60/60/85 см.
 • Тесен – 45/65/85см.
 • Малък размер – 45/45/50 см.

Има и нетипични размери на съдомиялни машини, предназначени за нестандартни комплекти.

комплекти съдове за PMMЗа да определите правилно дълбочината и височината на съдомиялната машина, трябва да намерите на етикета с цената колко комплекта чинии могат да бъдат поставени в машината наведнъж. Този номер е първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато обмисляте подходящия размер на оборудването. Средно говорим за 4-18 комплекта, всеки от които включва супа, салата и плоска чиния, чинийка, чаша, лъжица и вилица.

Ако е трудно да броим в комплекти, отиваме по друг начин и събираме броя на замърсените чаши за 1-2 хранения. Тази цифра зависи от броя на хората, живеещи в апартамента, и честотата на измиване. Нека се фокусираме така:

 • За 1-2 души машината ще бъде повече от достатъчна за 4-6 комплекта.
 • За 3-4 души е по-добре да вземете модел с капацитет най-малко 6-10 комплекта.
 • За компании до 5 души оптимални са съдомиялните с 8-14 комплекта.
 • Зареждането на 16-18 комплекта е необходимо за големи семейства с 6 или повече души.

Тенджери, шпатули, дъски за рязане, тави за печене и тенджери не са включени в общоприетия набор от прибори, така че се препоръчва да вземете 1-2 комплекта „с резерв“.

Да не забравяме препоръките на производителите, които съветват да не подреждате съдовете в плътни редове, а да дадете възможност на водата да ги измие от всички страни. Но не бива да се доверявате сляпо и на пространствените камери. Някои машини не стартират, когато зареждането е непълно, което ви принуждава да натрупвате мръсни чинии, за да запълните решетката на много нива.

Режими и ефективност

За да промените продължителността и интензивността на измиване, когато избирате добра съдомиялна машина, трябва да оцените наличните режими. По-често има машини с 4-12 програми, но можете да намерите и по-функционални примери. Не забравяйте, че цената на съдомиялната зависи от броя на бутоните. Най-простите и евтини имат 4 основни ключа.

 1. Бързо измиване, което ви позволява да почистите леко замърсени съдове за кратък период от време.
 2. Нормален цикъл, считан за универсален режим.
 3. Интензивно измиване, предназначено за силно замърсени и мазни съдове.
 4. Накисването е необходимо за предварително накисване на храна, която е изсъхнала върху съдовете.

Собствениците на по-модерни модели се предлагат допълнително:

 • Експресно пране. За повърхностно измиване на леко замърсени прибори, чаши, капаци, буркани.
 • Деликатна програма. Отличава се с нежно почистване и е избран за крехки материали.
 • Bio.Необходими са специални почистващи препарати на ензимна основа, които могат да премахнат мръсотията без вреда за човешкото здраве, когато водата се нагрява до 30-40 градуса.
 • Автоматичен режим. По време на автоматичен режим системата сканира степента на замърсяване и настройва индивидуален цикъл.
 • Променливо пране. Дава възможност за задаване на различна интензивност на почистване на първо и второ ниво, което ви позволява едновременно да миете силно замърсени и получисти съдове.
 • За детски ястия.Тя включва обилно изплакване с вода, загрята до 60-80 градуса и обработка с пара.

В допълнение към основните режими, много машини имат допълнителни опции. Те включват отложен старт, подсветка на контролния панел, таймер, сензори за контрол на чистотата и други „трикове“. Най-често тези добавки не влияят значително на качеството и скоростта на измиване, но значително увеличават цената на устройството. Ето защо е по-добре да решите сами кои функции ще бъдат търсени и полезни и кои са по-изгодни да откажете.

Много по-важно е да не пестите от класовете на потребление на енергия и вода. Плащайки повече при покупка, можете да направите всяко измиване няколко пъти по-евтино в бъдеще - крайните сметки за комунални услуги зависят пряко от ресурсите, изразходвани по време на почистването. Лесно е да се ориентирате: консумираният обем винаги се посочва от производителя на етикета под формата на определен клас. Консумацията на вода е от следните класове:

 • А е най-предпочитаният вариант със среден разход от 5-15 литра на пране (крайната стойност се определя от конкретния режим).
 • B - харчат се около 15-20 литра. за пране в пералня.
 • C – консумират се над 20 литра. на време.

Консумацията на електроенергия също е представена с буквите от A до D. Най-изгодно е да използвате икономични машини, обозначени с „A+++“.

Колкото по-малка е консумацията на вода, толкова по-малко енергия се изразходва и обратно – двата показателя са взаимосвързани.

Грешка е да се мисли, че съдомиялните изискват много ресурси всеки ден и са скъпи в ежедневието. Всъщност много зависи от класа на тяхната консумация на енергия и вода, а сегашните машини могат да почистват чинии и тенджери не по-скъпо от ръчно измиване. Специалистите дори дават ясен пример, приравнявайки цикъла на миялна машина с две кипвания на електрическа кана.

Сигурност на машината и нейния шум

обърнете внимание на нивото на шума от устройствотоНе се препоръчва да пестите от системата за безопасност - това ще помогне да се избегне наводняване, ако съдомиялната машина се повреди. Никой не е застрахован от внезапно счупен маркуч или подхлъзнала скоба, така че защитата срещу течове няма да навреди. Той реагира незабавно на чужда вода в съда и блокира машината. Има пълна и частична защита, като първата се счита за по-надеждна и безопасна.

Нивото на шума на съдомиялната машина осигурява комфортна работа на машината. Ако апартаментът е малък или не искате да слушате звука на водата, по-добре е да изберете камери с ниво на шума 37-45 dB. И обратно - колкото по-близо е стойността до максималната маркировка от 57 dB, толкова по-силно ще работи машината.

Качество на пране, контрол и възможност за сушене

Един от най-показателните параметри за домакините е качеството на измиване на съдовете. И тук е предвидена специална скала с класове от A до D. Степен “A” гарантира идеална чистота след всяка програма, а останалите позволяват наличието на малки частици замърсяване върху измитите чинии. Вярно е, че е почти невъзможно да се намерят единици с маркировка под A - такива машини вече не се произвеждат за домашна употреба.

кондензационно сушене в съдомиялна машинаПодобно е положението и с управлението. Механичните превключватели бързо отиват в миналото, а електронните панели с бутони и сензор ги заменят. Много скъпи модели също могат да се похвалят с вградена „интелигентност“, която може да сканира изтеглянето и автоматично да избере оптималната програма.

Не последният „плюс“ ще бъде наличието на сушене. При евтините съдомиялни е от кондензационен тип, когато машината излива вряла вода върху съдържанието преди завършване на цикъла, след което съдовете изсъхват по-бързо, но не напълно. Скъпите модели са оборудвани с турбо сушилня, която е специална система за пълно издухване.

Преглед на машини, отговарящи на критериите

Знаейки за какви параметри да изберете съдомиялна машина, е по-лесно да изберете модела и да не губите парите си.Затова не пренебрегваме изброените препоръки и търсим най-подходящия вариант. В заключение – топ 5 на най-добрите съдомиялни машини по отношение на цена и качество.

Сред бюджетните модели се откроява BEKO DIS 25010. Това е тясна и напълно вградена машина, която може да измие не повече от 10 комплекта съдове наведнъж. Сред предимствата му са ниска консумация на енергия от клас А+, пране и сушене на ниво А, както и безшумност и електронно управление със сензорен екран. Безопасността се осигурява от пълна защита срещу изтичане чрез системата Aquastop. Доволни сме от наличието на 4 стандартни програми: интензивна за цялостно почистване, експресна за изплакване, деликатна с нежна грижа и икономична с намален разход на вода.

Потребителите също така отбелязват полезната опция за половин товар, която ви позволява да стартирате цикъла с намалена скорост.

Weissgauff BDW 4004Списъкът с евтини съдомиялни машини продължава с Weissgauff BDW 4004. Друг тесен модел, който е напълно вграден в кухненския модул с работна камера, предназначена за 9 комплекта. Счита се за икономичен поради консумация на енергия от клас A++ и консумация на вода до 10 литра . Липсата на много режими и функции също имаше благоприятен ефект върху цената на машината: устройството предлага само 4 основни програми и таймер от 3 до 9 часа.

Ако избирате сред пълноразмерни съдомиялни машини, трябва да имате предвид Bosch Серия 2 SMV25EX01Р. Капацитетът му е 13 комплекта ястия, а класовете на потребление на ресурси не са по-ниски от А. Има пет програми, включително режим, автоматично регулиран от системата. Има и отличителни точки: звукови сигнали, индикатор на пода на греда, тава за лъжици, вилици и нощна безшумна работа. Друг „трик“ е технологията VarioSpeed ​​​​, която ви позволява да ускорите цикъла няколко пъти, без да жертвате качеството.

Един от най-скъпите модели е Schaub Lorenz SLG VI4600.Високата цена се дължи на защитата от деца, 8 програми, 6 температурни настройки, сензор за чистота на водата и по-ефективно турбо сушене.

Малката съдомиялна машина е представена от MAUNFELD MLP-06IM. Въпреки компактния си размер, той ви позволява да перете до 6 комплекта наведнъж и предлага 6 режима, включително деликатен, бърз, икономичен, стандартен и интензивен. Таймерът може да се използва за планиране на старт в рамките на 24 часа и звук ще ви уведоми, когато цикълът приключи. Но има и недостатък - частична защита срещу течове.

Вградената съдомиялна машина ще се превърне в незаменим помощник в един случай - ако е избрана и инсталирана правилно. И ние ви казахме как да направите това без съмнение и ненужни разходи.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня