Какъв удължител да избера за моята пералня?

Кой удължител да изберете за пералняПроизводителите на големи домакински уреди са категорично против свързването на перални машини към контакт чрез удължителен кабел. Електротехниците също са на същото мнение, тъй като допълнителна връзка между оборудването и електрическата мрежа може да причини пожар.

Когато пералната машина е разположена далеч от контакта, този метод на свързване е единственият възможен. Ако изберете правилния удължителен кабел за вашата пералня, можете да сведете до минимум рисковете от авария. Ще ви кажем кое устройство е по-добре да купите.

Какво да търсите при избора?

В магазините има различни удължители: с един, два гнезда в блок или повече, с или без бутон “On/Off”, оборудвани с индикатор за напрежение и не. Има и модели с устройство за остатъчен ток и заземяване - те се считат за най-безопасни.

Тъй като има възможност за изтичане, когато пералната машина работи, това означава, че водата може да попадне върху проводящите части на удължителния кабел. Това повишава изискванията към устройството.

Когато избирате електрически удължител за свързване на автоматична машина, трябва да обърнете внимание на следните характеристики:

 • дължина на кабела, производствен материал, напречно сечение на сърцевината;
 • брой гнезда в блока;
 • оборудван със заземителен проводник;
 • наличието на устройство, което предпазва от късо съединение в мрежата.

Оптималната дебелина на телената сърцевина се изчислява индивидуално и зависи от консумацията на енергия на автоматичната машина.

Например, ако пералнята консумира 2,5 kW, тогава индикаторът за ток при мрежово напрежение от 220 волта ще бъде 11,4 A. Следователно ще ви е необходим проводник, който може да издържи ток от 16 ампера.Това съответства на напречно сечение на меден кабел от 1,5 mm². Дължината на кабела трябва да бъде от 3 до 7 метра.

параметри на удължителния кабел

Пералнята сериозно натоварва електрическия удължителен кабел, така че не трябва да купувате устройство с няколко изхода. Идеалният вариант е блок с един конектор. Важно е да има заземителен проводник, намира се лесно, оцветен е в жълто-зелен цвят.

Тъй като удължителят обикновено се използва в бани, които са зони с висока влажност, той трябва да отговаря на IP20 защита срещу влага и прах, както и IP44, което показва, че устройството е нечувствително към пръски.

Задължително удължителят трябва да бъде оборудван с предпазители, които предпазват от късо съединение в електрическата верига. Това е необходимо, за да може в случай на токови удари устройството да поеме и неутрализира токовите удари.

Цената на удължителен кабел със заземяване и устройство за остатъчен ток ще бъде два пъти по-висока от цената на модел без тези добавки. В този случай обаче не си струва да спестявате - застрашена е не само безопасността на скъпото оборудване, но и безопасността на вашето семейство.

Когато купувате удължителен кабел, предпочитайте само надеждни и доверени производители.

Основни правила за приложение

Преди да свържете пералната машина към контакта чрез междинна връзка, трябва да разберете как да използвате удължителния кабел. Като следвате препоръките на производителя и основните правила, можете да намалите риска от опасна ситуация до нула.

Ако имате стар кабел вкъщи или сте закупили грешното устройство, не бива да влизате в него и да се опитвате да го подобрите сами. Строго е забранено да променяте дизайна на фабричния удължителен кабел със собствените си ръце. Това е изпълнено с неблагоприятни последици.

Когато планирате да използвате електрически удължител за свързване на автоматична машина, трябва да запомните:

 • В него заедно с пералнята не можете да включите други домакински уреди;
 • По-добре е да закупите устройство, чието устройство има защитен капак. Поради това пръски вода няма да попаднат в съединителите;
 • Когато свързвате удължителен кабел към мрежата, важно е да го разгънете напълно. Навитата тел бързо прегрява и губи енергия;
 • устройството не може да се използва, ако напречното сечение на кабела не съответства на мощността на машината;
 • Докоснете кабела по време на пране - трябва да е на стайна температура. Силното нагряване на жицата показва неизправност. Не е безопасно да използвате такъв удължителен кабел.

вземете удължителни кабели със заземяване

Няма нужда да купувате най-евтините модели, които се продават в първия попаднал ви супермаркет. По-добре е да надплатите за продукт, оборудван със заземяване, заключващ блок и устройство за остатъчен ток.

Важно е да съхранявате удължителния кабел правилно. Забранено е усукването или връзването му на възел или поставянето на нещо отгоре. Не свързвайте продукта към дефектен контакт, ако щепселът или самият кабел са дефектни, поставете кабела под килим или килим или го „хвърлете“ над висок праг.

Удължителният кабел трябва да бъде разположен възможно най-далеч от пода, така че в случай на теч водата да не попадне върху проводящи части.

Кое устройство да купя?

Гамата от продукти е доста широка, но пералните машини изискват определени модели. Както вече споменахме, удължителният кабел трябва да бъде оборудван с RCD. Можете да избирате от следните продукти:надежден удължителен кабел

 • Немски електрически удължител Brennenstuhl. Това е висококачествен модел с чувствителен RCD, медни проводници, щепсел, защитен от влага и прах, индикатор и превключвател.Основният недостатък на устройството е неговата висока цена. Минималната дължина на кабела е 5 метра;
 • електрически удължител UB-17-u, произведен от руската компания RVM Electromarket. Това е модел от 16 ампера с напречно сечение на проводника 1,5 mm². Устройството за дефектен ток задейства моментално. Значителен недостатък може да бъде дължината на кабела - най-малко 10 метра;
 • удължителен кабел UB-19-u. Продукт от същия производител. Характеристиките са както следва: 16 ампера, сечение 2,5 mm². Оборудван с RCD и водоустойчив щепсел.

Не всеки електрически удължител е подходящ за автоматична машина. Ето защо не трябва да купувате най-евтиния модел. По-добре е да плащате повече, като се грижите за вашата безопасност и безопасността на вашето оборудване.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня