Какъв стабилизатор на напрежението да избера за моята пералня?

Кой стабилизатор на напрежението да изберете за пералняСъвременните перални машини се отличават с чувствителна електроника - най-малките пренапрежения в електрическата мрежа могат да доведат до „фатален изход“ на оборудването. Междувременно електрозахранването на апартаменти и къщи остава нестабилно: поради изобилието от уреди „търсенето“ на електричество нараства, подстанциите не могат да се справят и трансформаторите излизат от строя. В резултат на това на линията се записват спадове на напрежението и прекъсвачите, включени в контактите, изгарят. Можете да защитите своята пералня и други домашни уреди: просто изберете стабилизатор на напрежението и го свържете към веригата. Остава само да се проучат предложените опции за устройство.

Как да изберем устройство?

Изборът на стабилизатор за пералня не е лесна задача. Всичко е свързано с асортимента, предлаган от производителите: в продажба има много устройства с различна мощност, тип и цена. За да избегнете грешки, струва си да проучите характеристиките на устройствата и други важни параметри. Произвеждат се стабилизатори от няколко вида: релейни, електронни, електромеханични, инверторни и феромагнитни. Нека разгледаме всяка опция по-подробно.

 • Реле. Проста и евтина опция е тороидален трансформатор с няколко изхода и превключване чрез реле. Недостатъците включват постоянно мигане на светодиодите и ниска точност на настройка. Също така сред недостатъците е увеличеният шум - устройството периодично прави щраквания.
 • Електронен. Те са тиристорни или седемсторни трансформатори със стъпаловидна стабилизация на напрежението. Благодарение на неговата устойчивост на електрически натоварвания и пускови токове, настройката се извършва възможно най-плавно и безшумно.Също така няма мигане на лампи, тъй като има повече "степени" на изравняване, отколкото при релейни устройства. Но оборудването има няколко недостатъка: висока цена, ниска точност на настройка и създаване на радиосмущения.

Електронните и инверторните стабилизатори се считат за най-подходящи за перални машини.

 • Електромеханични. Нарича се още със серво задвижване. Тук контактният плъзгач се движи върху кръгов трансформатор, поради което пренапреженията на напрежението се изглаждат. Безстепенна система за стабилизиране с прецизна настройка и задържане на краткотрайни натоварвания. Що се отнася до недостатъците, има два от тях: ниска скорост на реакция и недостатъчна устойчивост на замръзване.
 • Инвертор. Те се отличават с високо прецизно регулиране поради широк диапазон на входното напрежение. Може да работи при ниски температури, компактен и реагира незабавно на пренапрежения. Недостатъци: висока цена и невъзможност за справяне с високи натоварвания.инверторни стабилизатори
 • Феромагнитен. Те са от стария тип техника и в момента почти не се произвеждат. Предимствата включват висока точност и способност за работа при ниски температури. Недостатъци: шумен.

Всеки стабилизатор е подходящ за пералня, но е по-добре да изберете надеждни и скъпи модели - електронни и инверторни. В допълнение към вида на устройството се вземат предвид и оперативните характеристики. Така че трябва да обърнете внимание на поне 5 параметъра.

 1. Брой фази. Трифазното оборудване е необходимо, ако връзката е проектирана за 380V. При натоварване от 220 V е разрешено свързването на един трифазен стабилизатор или три еднофазни. Последният вариант е за предпочитане.
 2. Заредете. Индикаторът директно зависи от свързаната пералня. Трябва да разберете общата консумация във ватове и да я сумирате с други устройства, свързани към клона.След това добавяме марж от 20%, за да компенсираме пусковите токове. Не забравяйте да погледнете коефициента на отклонение на напрежението, който е равен на 1 в 220V мрежа, 1,69 за 130V линии и 1,47 за 270V. Крайната стойност ще служи като отправна точка.
 3. Режим. Най-добрите модели са тези с два режима на работа: байпас и стабилизатор. Първата програма ви позволява да забавите изравняването, когато електрическият ток е „тих“ и се активира автоматично, когато мрежата е претоварена. Благодарение на тази функция устройството работи по-дълго.
 4. Защита от пренапрежение. Това ще помогне на устройството да не изгори, ако стойността на напрежението надвиши максималната норма. От съображения за безопасност стабилизаторът ще бъде изключен незабавно.
 5. Твърд. Препоръчително е да не експериментирате, а да изберете оборудване от доверен производител. Така марките Quattro, Lider, Shtil, Volter, Energotech, Progress, Wester, Resanta, Rucelf, Powercom, Sven, Soyuz, Energia, Huter, Era, Suntek, Ortea се доказаха отлично.

След като проучихме възможностите на стабилизатора, пристъпваме към избора на подходящо оборудване. В идеалния случай е необходимо да се анализира пазара, да се идентифицират „лидерите“, да се сравни техният потенциал и характеристики. Преглед на най-добрите модели ще ви помогне в търсенето.

Powerman AVS 3000P

Релеен стабилизатор с обща мощност 3 kV A. Устройството е монофазно, поради което е подходящо за работа в мрежа с напрежение 220 V. Прикрепя се към стената, охлажда се само естествено, тежи 7,2 кг, е с размери 22 см ширина, 26 см височина и 13 см дълбочина. Струва си да се обърне внимание на работния температурен диапазон: Powerman трябва да се стартира при 0-40 градуса.

Що се отнася до стабилизацията, устройството работи с точност от 8%. Компенсацията на разликите започва 7 ms след откриване на повредата. Благодарение на ефективността от 98%, моделът се счита за високоефективен, като изразходва минимум енергия за коригиране на електрическия ток. Дали Powerman AVS 3000P е подходящ за пералня зависи от мощността на последната. И така, този стабилизатор е проектиран за следния потенциал:Powerman AVS 3000P

 • входно напрежение: работно – 110-260V, гранично – 90-275V;
 • изходно напрежение – 202-238V;
 • входна честота – 50-6o Hz.

Стабилизаторът Powerman е доста безопасен за използване. Осигурява защита срещу късо съединение, прегряване, пренапрежение и смущения. Калъфът на устройството има защитен клас IP20, което ви позволява да работите с устройството при нива на влажност до 95%.

Resanta ASN-12000/1-C

Релеен монофазен подов стабилизатор, способен да изравнява тока в диапазона от 140V до 260V и извежда 202-238V. „Отговаря“ на скокове на напрежението в рамките на 7ms, докато точността на корекцията достига 8%. Системата осигурява и “Байпас”, който е необходим за по-безопасна работа на устройството в транзитен режим. Потребителят ще бъде доволен и от високата обща мощност от 12 kV A. На предния панел на стабилизатора има волтметър, с който се следи напрежението на входа и изхода. Изходният сигнал се подава в "правилна" форма, което повишава ефективността на устройството. Между другото, ефективността на трансформатора достига 97%.

Най-ефективни са стабилизаторите с ефективност от 97%.

Що се отнася до безопасността, Resanta е защитена от късо съединение, прегряване, пренапрежение и смущения. Има и принудително охлаждане, което ви позволява бързо и ефективно да отвеждате топлината от нагревателните елементи на системата. Благодарение на осигурената вентилация уредът може да се използва при температури от 0 до 45 градуса и при влажност до 80%.Resanta ASN-120001-C

ERA SNPT-5000-C

Друг релеен подов стабилизатор, с който можете да регулирате захранването на пералната машина в мрежа от 220V. Това е еднофазно устройство с точност на пренапрежение до 8% за 20 ms. За наблюдение на потенциала на предния панел се показва цифров волтметър. Характеристиките са както следва:

 • входно напрежение – 140-260V;
 • изходно напрежение – 202-238V;
 • Ефективност – 95%;
 • честота – 50-60 Hz;
 • обща мощност – 5 kV A.ERA SNPT-5000-C

За да работите с ERA SNPT-5000-C, ви е необходим температурен диапазон от 5-40 градуса и влажност до 85%. Осигуреният клас на защита е IP20, а безопасността се осигурява и от аварийна работа при късо съединение, прегряване, претоварване на мрежата и смущения. Собственикът на машината също ще бъде доволен от забавянето на старта, което ще позволи спирането на работата на пералната машина възможно най-внимателно за електрониката. По отношение на размерите ERA е доста компактен: 22 см ширина, 25,6 см ширина и 35,2 см дълбочина. Устройството тежи 9,5 кг.

Volter Smart-4 (3,5 kW)

Инверторен стабилизатор с активна мощност 3,5 kW и обща мощност 4,4 kVA е отличен вариант за пералня. Това е еднофазно устройство с висока точност на реакция при спадове на напрежението - 0,5%. Поддържа режим на байпас, който ви позволява да удължите живота на устройството. Останалите характеристики на Volter Smart-4 са както следва:Волтер Смарт-4

 • входно напрежение: работно – 110-330V, гранично – 90-380V;
 • изходно напрежение – 219-221V;
 • честота – 47-53Hz;
 • ниво на шум – 20 dB;
 • клас на защита – IP

Стабилизаторът Volter осигурява универсално поставяне: както на пода, така и на стената. Има охлаждане, отложен старт и цифров дисплей. Помислено е и за безопасността, включително защита на механизма от изтичане на ток, прегряване, претоварване и смущения.Уредът работи при влажност 40-80% и температура от 1 до 40 градуса.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня