Избор на стойки за крака на пералня - антивибрационни, ударопоглъщащи, гумени

Стойки за пералняАнтивибрационни стойки за пералня са необходими, за да се намалят вибрациите по време на нейната работа. И наистина го правят. Но преди да изтичате щастливо до магазина и да ги купите, трябва да се уверите, че вашата машина е инсталирана правилно.

Най-често прекомерната вибрация на този тип домакински уреди се появява именно поради неправилен монтаж. Пералнята трябва да бъде монтирана на чист, равен и твърд под. Препоръчително е да не го поставяте върху дървена повърхност. Ако подът на мястото, където решите да поставите машината, е дървен, тогава трябва да направите отделна секция и да я напълните с бетон.

Как да изравним

Трябва също да обърнете внимание дали машината се клати, когато миете на равен под. Ако това се случи, тогава трябва да регулирате краката му и да му дадете повече стабилност. Краката, както може би се досещате, са на дъното на машината. И в повечето модели перални машини можете да увеличите или намалите дължината им, като ги завъртите. Тоест, за да увеличим височината на крака, трябва да го завъртим в една посока. И за да се намали - на друг.

Нивелирайте пералнята

За да разберем кои крака трябва да се регулират, трябва да разклатим машината. Ако стои равно и стабилно, тогава краката нямат нужда от регулиране. Ако машината падне в една посока, тогава в тази посока трябва да увеличите височината на крака. Това е най-простият вариант за нивелиране на машината.

Също така препоръчваме да използвате нивелир, за да определите колко правилно е позиционирана машината. В идеалния случай не трябва да има наклон. Ако все още е там, значи трябва да се премахне. Това отново става чрез регулиране на краката. И вече знаете как да ги регулирате.

Стойки за пералня

Ако сте проверили монтажа на машината и сте я нивелирали, но тя все още вибрира твърде много, тогава трябва да използвате специални стойки. Заслужава да се отбележи също, че освен че намаляват вибрациите на нашите домакински уреди, те също така намаляват шума и ги предпазват от плъзгане или скачане. Ето защо специалните стойки за перални машини могат да бъдат полезни на почти всички собственици на машини.

Това допълнение към машината помага на вградените антивибрационни системи да си вършат работата. Трябва да се отбележи, че те могат да служат дълго време и рядко стават неизползваеми. И ако е необходимо, те могат лесно да бъдат заменени с нови. Можете да гледате видео клип и да сравните как работи машината със стойки и как без. В началото ще покажем работата без облицовки:

Стойките са гумени или полиуретанови. По-често те са бели, черни или прозрачни. Поставят се под краката. Диаметърът на една такава облицовка е приблизително 40-50 милиметра. Между другото, те може да не са подходящи за всички модели перални машини. Най-често възникват проблеми с инсталирането им на вградено оборудване. Това се дължи на факта, че с тях машината става малко по-висока. И затова не се вписва на мястото си.

Антивибрационни стойкиИма и по-голям аналог на стойка за пералня - антивибрационна подложка. Не се побира под всеки крак, както подложките за крака. И просто се поставя на предварително подготвено място. И машината вече е поставена върху него. Работи почти по същия начин като подложките за крака. Тоест заглушава шума, вибрациите и т.н.

Цената на подложките обикновено е по-ниска от цената на килим. Това се дължи на по-малкия им размер. Обикновено няма да е необходимо да похарчите повече от двадесет долара, за да закупите комплект стойки за перална машина.

Ако вашата пералня все още е в гаранция, тогава си струва да проверите дали използването на подложки е разрешено. В някои случаи производителите отказват гаранционен ремонт, ако нещо е поставено под пералнята. Затова внимавайте.Прочетете инструкциите и говорете с продавача на машината, ако е възможно.

Трябва ли да използвам различни подложки за намаляване на вибрациите?

Общоприето е, че всяка твърда, равна повърхност е оптимална за пералня. Например бетонен под. Много занаятчии, които ремонтират големи домакински уреди, препоръчват да не се използват опори под машината. Краката трябва да осигуряват достатъчно ниво на сцепление с пода. А пружините и амортисьорите, които са предвидени от дизайна, трябва да се справят със задачата да намалят вибрациите по време на пране и предене.

Трябва също да се погрижите за правилната инсталация на машината. Писахме за това накратко по-горе. Можете да проучите този въпрос по-подробно, като гледате този видеоклип:

Също така трябва да се има предвид, че някои модели перални могат да бъдат по-шумни и да вибрират повече от други. Това обикновено се случва с тесни версии на машини. Някои модели може дори да нямат системи за контрол на баланса и дисбаланса. За да се намалят вибрациите на такива машини, те най-често са оборудвани с допълнителни тежести.

В допълнение, шумът и прекомерната вибрация могат да бъдат причинени и от повреди:

  1. Една от най-неприятните повреди е повредата на лагера. Неприятна е, защото за да смените лагерите, е необходимо да разглобите цялата машина. Въпреки че самите лагери и уплътнения са доста евтини, работата на специалист може да ви струва значителна сума пари. Смяната на лагерите сами е напълно възможна, макар и не лесна. На нашия уебсайт има статия, посветена на тази тема.
  2. Капачките на краката също могат да паднат. В този случай те ще трябва да бъдат върнати на мястото им.
  3. Машината може да издава много шум, защото чужд предмет е заседнал между резервоара и барабана. Обикновено се отстранява през отвора на нагревателния елемент.
  4. Има и други неизправности, които могат да причинят силен шум и вибрации. Вярно, че са по-редки.Затова няма да ги описваме подробно тук.

И така, необходимо ли е да използвате подложки под пералнята? Можете да ги използвате само ако вече сте се уверили, че машината е инсталирана правилно и че няма повреди. Също така трябва да се консултирате с производителя дали позволява такава работа на своите домакински уреди. И пак, ако машината не е особено шумна. И не вибрира много, така че защо да променяте нещо?

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня