Водата остава в барабана на пералнята след пране

Вода в пералнята след пранеПовредата на пералнята може да бъде катастрофа за съвременния зает човек. Въпреки това, не във всички случаи трябва да се паникьосвате и да алармирате, като се обадите на специалист. Понякога проблемът се решава от само себе си само за 10-20 минути. Какво трябва да направите, ако в барабана на пералнята е останала вода след края на програмата? Ние ще отговорим на този въпрос.

Причини за неизправност

Ако след края на програмата за пране, когато извадите прането, видите, че в резервоара е останала вода, тогава не бързайте да се паникьосвате. Трябва внимателно да погледнете колко от тази вода има в резервоара. Водата може да не се оттича напълно или да остане частично. Причините за това могат да бъдат:

 • дренажният маркуч е прегънат или силно запушен;
 • Дренажният филтър на пералната машина е запушен;
 • ако водата е останала напълно в барабана и машината бръмчи силно по време на работа, тогава в 99 случая от 100 това показва повреда на дренажната помпа;
 • когато има останала вода в барабана, тогава в този случай помпата работи, но сензорът за ниво на водата е 95% вероятно счупен.

Източете водата и поправете повредата

Отстраняването на всяка неизправност трябва да започне с изключване на пералната машина от електрическата мрежа и затваряне на крана за подаване на вода. След това трябва да проверите как маркучът минава зад тялото на машината и дали е прегънат. И едва след това пристъпваме към източване на водата от машината, като сме подготвили кофа, нисък контейнер и парцали за това.

източване на вода от пералнятаВодата може да се източи през дренажния маркуч, като се извади от сифона и се спусне кофата. Това също ще провери дали има запушване в самия маркуч. Ако водата излиза нормално, значи маркучът е чист и след като източите водата, можете да го свържете отново. В противен случай проблемът с водата в барабана ще бъде решен след почистване на маркуча. За да направите това, трябва да изключите втория край на маркуча от машината и след това да използвате малка четка върху кабела, за да го почистите и изплакнете с вода.

Ако сте успели да източите водата през маркуча, продължете да проверявате дренажния филтър. Намира се в долната част на машината зад пластмасов панел или врата. Филтърът трябва да се развие обратно на часовниковата стрелка и да се издърпа към вас. Ако има запушване, изплакнете го под течаща вода и го поставете обратно на мястото му. Ако филтърът е чист, тогава определено ще трябва да проверите дренажната помпа.

важно! За аварийно източване на вода в перални машини има малък маркуч, който се намира до дренажния филтър. Достатъчно е да отворите тапата върху него и да поставите съд за източване на водата от резервоара.

Помпата се монтира по различен начин на различните модели перални машини. В някои перални машини, например Samsung и LG, това може да стане през дъното, но в немските копия от Bosch и Siemens ще трябва да разглобите предната част, което усложнява процеса на ремонт. Нюансите на тази работа са описани подробно в статията. Смяна на дренажната помпа.

И накрая, ако причината за останалата вода в барабана на пералнята е неефективната работа на пресостата, тогава ще трябва да проверите и него. Ако превключвателят за налягане изпрати неправилен сигнал за нивото на водата в резервоара по време на процеса на източване, тогава естествено в резервоара ще остане вода. Как да проверите неговата ефективност? За да направите това ви трябва:

 • свалете горния капак на тялото на пералната машина;пресостат за пералня
 • намерете сензора за ниво, обикновено разположен в горната част на ъгъла на машината;
 • изключете тръбата (маркуча) и проводниците;
 • проверете тръбата за запушвания, много често това е причината сензорът да не работи правилно;
 • проверете контактите и ги почистете, ако е необходимо;
 • използвайте мултицет, за да проверите съпротивлението на сензора за ниво на водата;

  важно! Не трябва да вдухвате въздух в него, за да проверите пресотата, това може да доведе до неговото счупване. Факт е, че има различни сензори, например аналогови.

 • в случай на неизправност, заменете го с нов оригинален сензор, като го свържете към тръбата, към проводниците и го завинтете на място.

Предотвратяване на неизправности

Напоследък техниците от сервизните центрове отбелязват, че повредите на дренажните помпи в новите перални машини са зачестили и се случват вече след 2-3 години употреба. Това може да се дължи на нискокачествени компоненти или вероятно поради инсталирането на машината, когато дренажният маркуч е значително удължен, като по този начин се увеличава натоварването на дренажната помпа. Ето защо обръщаме внимание на факта, че трябва да следвате препоръките на производителя за монтаж.

В повечето случаи проблемите с блокажи също могат да бъдат избегнати, ако се придържате към следните правила:

 • Преди измиване проверете джобовете на предметите за отломки и чужди предмети;
 • измивайте редовно дренажния филтър;
 • Почистете пералнята например с лимонена киселина или специални продукти.

Така че водата, останала в барабана след измиване, е знак за някакъв вид неизправност, която трябва да бъде разрешена незабавно. Ако започнете да търсите причината и още повече се страхувате да поправите машината, тогава поне преди пристигането на техника трябва да източите водата от пералнята. Това ще предотврати появата на неприятна миризма вътре в резервоара. Определено можете да се справите с това.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Олга Олга:

  Хубав и ясен клип, благодаря!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня