Какво да търсите, когато купувате съдомиялна?

Какво да търсите, когато купувате съдомиялна машинаЖеланието да закупите съдомиялна машина често води до неуспешни опити да намерите оптималния „домашен помощник“ сред десетки марки и размери. Такова устройство не е евтино и закупуването на съдомиялна машина на случаен принцип, разчитайки на помощта на консултант или фокусиране само върху цената е недалновидно и много рисковано. По-добре е да разберете проблема предварително и когато избирате, обърнете внимание дали даден модел има подходящи характеристики и капацитет. По-долу ще разгледаме подробно за какви параметри говорим.

Видове машини и тяхното натоварване

На първо място, ние оценяваме външния вид на машината, която харесвате, по-точно нейния капацитет и размери. Тези характеристики са взаимосвързани и определят максималния обем на натоварване на работната камера за един цикъл. Това се изразява в броя на комплектите съдове - стандартен комплект за един човек, който включва чинии за супа, салата и гарнитури, както и лъжица, вилица, нож и чаша. Тенджери, тигани, тави за печене и други допълнителни прибори се броят отделно.

Информацията за капацитета на модела се показва на етикета с цената на броя комплекти. Видът на съдомиялната машина също показва допустимия обем на зареждане.Товароносимостта на съдомиялната машина е важна

 1. Пълен размер, в зависимост от марката, може да побере от 10 до 18 комплекта, което е подходящо за семейства от 3-6 души. Те се отличават с ширина от 60 см, множество режими и многофункционално оборудване. Всичко това се отразява на цената - струват повече.
 2. Компактните опции са предназначени за по-малко количество ястия и са готови да „приемат“ не повече от 8 комплекта. Те също така са по-ниски в техническо отношение, тъй като имат скромен набор от опции и програми. Но предимството им е в малкия им размер, което ви позволява да инсталирате машината на плот или в шкаф.Цената им е по-ниска, но те са подходящи само за лятна къща, самотни хора или семейство от 2 души.
 3. Тесните машини са „златната среда“, която наред с компактната ширина от 45 см може да се похвали и с отлична товароносимост от 6-13 комплекта. Те се считат за най-популярните и идеални за средни семейства от 4-5 души.

Има нетипични размери, така че внимателно изучаваме маркировките.

След това обърнете внимание на вида на инсталацията. Всички съдомиялни се разделят на свободностоящи и вградени. Първият може да бъде поставен свободно навсякъде и може да бъде закупен, ако кухнята е вече обзаведена и монтажът е невъзможен. Последните се приспособяват към шкафовете и се “скриват” директно в шкафовете. Машината може да бъде вградена изцяло или частично. В първия случай фасадната врата ще скрие целия модул от поглед, а във втория таблото ще изпъкне.

Икономичен

Важно е, преди да закупите съдомиялна машина, да оцените нейната ефективност. Логично е, че по време на работа съдомиялната машина ще консумира активно вода и електричество. Можете да разберете колко ще се увеличат сметките за комунални услуги, като внимателно проучите фабричните маркировки.

На първо място, ние разглеждаме консумацията на енергия. По правило всяка единица има специален стикер, указващ присвоения клас - от A+++ до D. Моделите А се считат за най-печеливши, чиято консумация не надвишава 0,8-1,5 kW на час на стандартен цикъл и по-консумиращи енергия - всички букви под B. Тук се изразходват 1,06 kW на час, тъй като тези машини или са твърде остарели и нямат съвременни технологии за спестяване на разходи, или са предназначени за производствени мощности и не са подходящи за домашна употреба.енергийна ефективност на съдомиялни машини

Да не забравяме и консумацията на вода. Най-често всички съвременни модели не отнемат повече от 15-17 литра от водоснабдяването, което е по-икономично от 60-те литра, изразходвани при ръчно измиване.Но трябва да разберете, че при интензивна употреба или обилно изплакване дадената цифра ще се увеличи леко.

Режими на модерни модели

Наличната функционалност е не по-малко показателна. Основният комплект включва предварително накисване, пране, изплакване и обдухване с гореща пара за сушене. Често списъкът се допълва от няколко режима за определени видове съдове, чаши, чинии или тигани. Но по-често производителите предлагат други опции:

 • експресно пране (съкратена програма за изплакване за леки петна);
 • интензивно измиване (продължително накисване и интензивно почистване);
 • деликатен режим (за крехки материали като порцелан и кристал);

Също така опростяване на работата на съдомиялната е вградената трошачка за отпадъци, останали върху чинии, заключване за деца, отложен старт в рамките на 24 часа, допълнителна филтрация и самодиагностика на системни грешки. Много производители предлагат осветяване на работната камера, звук и автоматичен избор на режим чрез сканиране на заредените съдове. Въпреки това, всички модификации пряко влияят върху цената и последващия ремонт на машината, така че е по-добре да не плащате повече за „допълнителни“ функции.

Колко шумна е машината?

Ако кухнята е разположена далеч от спалните и е закупен напълно вграден модел, тогава не е нужно да се притеснявате за нивото на шума. Но за собствениците на малки семейства, ателиета и отделни перални има малък съвет - обърнете внимание на възпроизвеждането на шума.

За различните съдомиялни машини този параметър може да варира от 37 до 65 dB, като колкото по-малко е числото на етикета, толкова по-незабележимо ще работи машината.

Напълно безшумните машини са скъпи, така че е по-разумно и по-икономично да изберете устройства с 45-50 dB. Не забравяйте за шумозаглушаването - кухненската фасада ще маскира не само самата съдомиялна машина, но и вибрациите, излъчвани от нея.ниво на шума на различни съдомиялни машини

Какви средства се използват?

Обикновените гелове за съдове са строго забранени за използване в съдомиялни машини.За автоматично измиване са предвидени специални препарати, които могат да бъдат закупени в почти всеки строителен магазин. Има както местни, така и чуждестранни, скъпи и евтини марки, но определящата характеристика ще бъде екологичността на състава.

Екологичните продукти са по-нежни, имат естествена основа и са хипоалергенни, докато конвенционалните, напротив, се състоят от вредни химикали, дразнят дихателните пътища и лигавиците (при поглъщане) и често предизвикват алергични реакции. Но агресивните вещества се справят с мръсотията по-добре и по-бързо, тъй като е невъзможно да се измият мръсни съдове за първи път с екологично чисти прахове. Цената на кутии и торби с надпис „Еко“ е многократно по-висока, затова се фокусираме върху нашите финансови възможности.препарати за съдомиялни машини

Понякога само препаратът не е достатъчен. За да осигурите дълъг експлоатационен живот на вашата съдомиялна машина, е необходимо да използвате омекотяваща сол и да предотвратите образуването на котлен камък. Ще ви е необходим и препарат за изплакване, който помага за по-добро почистване на съдовете от почистващи съставки и ги придава блясък. Ароматизаторите не са задължителни, но са желателни, придавайки на чиниите и чашите приятен свеж или билков аромат. Продуктите за почистване на съдомиялни машини също се различават по своята форма.

 1. Гелове. Те са икономични, лесни за дозиране, бързо се изплакват и, най-важното, не съдържат абразивни компоненти, което ви позволява внимателно да измиете съдовете без надраскване. Страхотен за ежедневна употреба. За едно пране са необходими около 30 мл.
 2. Пудри. Най-популярният продукт, характеризиращ се с наличност и ниска цена. Но има много недостатъци: необходимо е допълнително да се омекоти водата, гранулите се разсипват покрай тавата и надраскат чиниите. За един цикъл са необходими около 25 g.
 3. Хапчета. Основните им предимства са универсалност и дозировка. Към праха е включен и препарат за изплакване и омекотяваща сол. Недостатъкът е високата цена. Една таблетка е предназначена за един цикъл.

Обикновено производителят посочва в инструкциите предпочитания вид използван продукт и необходимата дозировка. Понякога определени модели имат някои ограничения за използването на определени продукти.

Постигаме най-доброто качество на работа

Класът на измиване е друг параметър, който предварително показва колко добре съдомиялната машина измива замърсяванията. Почти всички съвременни модели имат най-високо ниво А, така че е изключително трудно да направите грешка с избора си. Не забравяйте обаче, че степента на пречистване се влияе не само от производствения капацитет, но и от други фактори:

 • Конструктивни характеристики на работната камера. Разглеждаме формата, броя и разположението на пръскачките и дюзите, както и възможността за регулиране на наклона на решетките.
 • Твърдостта на чешмяната вода. Ако водата, която влиза в къщата, е твърде наситена с примеси, очаквайте котлен камък и петна по съдовете. Меката вода не е по-добра, тъй като не се справя добре със замърсителите. За да избегнете проблеми, трябва да се погрижите да го омекотите/втвърдите достатъчно или да обърнете внимание на способността на съдомиялната машина автоматично да регулира нивото на твърдост.
 • Качество на препарата. Важно е да използвате доверени производители, разумно да изберете подходящи формулировки и да изчислите правилно необходимата доза.

Последният съвет е да запомните правилата за зареждане на съдове върху решетката. Ако поставите плочите в специално проектирани държачи и на достатъчно разстояние една от друга, тогава шансовете за качествен резултат са многократно по-големи. Ние също избираме режима разумно - няма смисъл да спираме на експресното измиване, ако съдовете са силно замърсени.

Да видим как ще изсъхне

Съдомиялната машина трябва не само да мие, но и да изсушава. Тогава домакинята няма да трябва да мокри ръцете си и да губи време да избърше чиниите. Затова разглеждаме вида на сушилнята, инсталирана в машината:

 • Турбо сушене. Това е вентилатор, който равномерно обдухва горещия въздух върху съдовете. Всичко това ще изисква много електричество.
 • Кондензационно сушене. Действа по следния начин: плочите се обливат с вряща вода или пара, след което изсъхват свободно сами. Сушенето отнема повече време, но цената на такива съдомиялни е по-ниска.
 • Интензивно сушене. Модерна алтернатива, която ви позволява бързо и евтино да получите сухи съдове благодарение на циркулацията на въздуха, създадена в камерата.

Интензивното сушене едва набира популярност, така че сега оборудваните с него съдомиялни машини не са евтини. Основното нещо е да се съсредоточите върху вашите нужди: ако не е необходимо да изсъхнете бързо, можете да вземете евтин кондензатор.

Ниво на сигурност на оборудването

Техническият капацитет не е всичко. Трябва да помислите и за вашата безопасност. Затова обръщаме внимание на следните точки:

 • Защита от течове. Страхотно е, ако съдомиялната има пълна защита със системата Aquastop.
 • Заключване за деца. Няма да навреди, ако можете да заключите контролния панел чрез натискане на определени клавиши.
 • Автоматично спиране на работата и източване на водата при отваряне на вратата на машината по време на процеса на пране.

Можете да закупите специални ключалки на вратата, които ще попречат на детето ви да достигне съдомиялната машина.

Познавайки полезните функции, дешифрирането на символите на съдомиялната машина и някои съвети, можете да изберете отличен модел без излишни мисли и съмнения. И освободете времето си за по-смислени неща.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня