Как да включите пералнята Atlant?

Как да включите пералня AtlantМодерните перални машини привличат с ясни контроли, а Atlant не изостава от своите конкуренти. Достатъчно е да прочетете ръководството за употреба веднъж, за да разберете какво да натиснете и къде да го поставите. Ако преди това сте имали машина от друга марка, тогава определено няма да има проблеми. За тези, които искат да бъдат в безопасност, ще ви разкажем по-подробно как да включите пералнята Atlant, да настроите програмата и да стартирате първия цикъл. Нека си припомним и основните правила за работа с оборудването.

Пускане преди въвеждане в експлоатация

Ако следвате инструкциите, няма да има проблеми с включването на машината. Основното нещо е да се спазват всички изисквания на производителя. Най-важното е да инсталирате правилно оборудването, като изберете твърда и равна повърхност за поставянето му. Не забравяйте да премахнете транспортните болтове, които фиксират резервоара в неподвижно положение, предпазвайки го от дисбаланс по време на транспортиране. Забранено е пускането на пералнята с „запечатан” барабан – това ще доведе до сериозни механични повреди. Инсталацията е завършена чрез свързване към комуникации.

Преди да стартирате пералня Atlant за първи път, не забравяйте да прочетете заводските инструкции!

След като проверихме готовността на машината, започваме да действаме и стартираме първия цикъл на празен ход.

 1. Проверка на барабана. Първият цикъл започва без пране: отворете вратата, проверете дали има забравени вещи вътре и затворете плътно капака.
 2. Добавете препарат.добавете прах и изперете без пране
 3. Свързваме се към електрическата мрежа. Поставете захранващия кабел в контакта.
 4. Да започнем цикъла. Натиснете бутона за захранване, включете програматора на желаната програма и щракнете върху „Старт“.

Ако след активиране на бутона "Старт" машината не започне да работи, трябва да проверите вратата. Най-вероятно UBL, електронното заключване, не работи. Необходимо е отново да отворите и затворите люка, докато чуете щракване.

Първото стартиране на машината се извършва без пране!

Още веднъж повтаряме, че първият цикъл работи на празен ход: с препарат, но без пране. Подобен ход ще почисти оборудването от фабричната смазка и ще премахне „химическата“ миризма. Друг „плюс“ е, че можете да проверите функционалността на пералнята, без да рискувате дрехите си. Затова наблюдаваме поведението на машината, за да видим дали има външни шумове, внезапни спирания, „замръзвания“ и други подозрителни повреди.

„Принуждаване“ на машината да пере

След успешен първи старт можете да изперете дрехите си. В този случай ще трябва да разберете как не само да включите правилно машината, но и да настроите режим на пране, подходящ за прането. Многобройните бутони и светлини на арматурното табло на модерен Атлант могат лесно да объркат дори опитна домакиня. Няма нужда да натискате произволно - по-добре е да дешифрирате всички икони и съкращения.

Отворете инструкциите и вижте кой бутон какво означава. По правило всеки модел перална машина има набор от основни режими с вече конфигурирани параметри на цикъла. Можете да познаете предназначението на програмата по нейното име: „Вълна“ – за вълнени дрехи, „Памук“ – за памучно бельо и хавлии и „Деликатно“ – аналог на ръчното пране.

И така, като цяло цикълът започва така:

 • включете машината в контакта;
 • отворете водоснабдяването;
 • поставете пране в барабана;зареждане на пране
 • затворете плътно люка;
 • добавете перилен препарат;
 • натиснете бутона "Включване";
 • използвайте селектора, за да изберете режима;
 • щракнете върху „Старт“.

След като приключи прането, машината ще издаде звуков сигнал.Но няма да можете да отворите люка веднага - електронното заключване се премахва само след 2-4 минути.

Къде да добавите праха?

Добавя се и препарат според инструкциите. На първо място, наблюдаваме дозировката: средно се препоръчва да се направи изчисление въз основа на пропорцията от 100 грама на 5-7 кг неща. Ако добавите по-малко, петната няма да се измият; ако добавите повече, разпенването ще се увеличи и нещата няма да имат време да се изплакнат. По-добре е да не действате „на око“, а да използвате специална мерителна чаша или лъжица.

При добавяне на препарат спазвайте дозировката!

Сега нека да разберем къде и какво да добавим. Отворете тавата, като я издърпате към себе си и проверете съществуващите отделения. Изсипете прах в най-големия, означен с „I” или „A”, и изсипете балсам или препарат за изплакване в централния, означен с „*”. Отделение “II” или “B” е предназначено само за режим “Предпране”.

Когато използвате други видове препарати, гел капсули или почистващи кърпички, трябва да следвате препоръките на производителя. Тези устройства се добавят директно в барабана, а в какви количества е посочено на опаковката.

Не наранявайте оборудването

Всеки може да разбере как да включи пералнята Atlant - всичко е просто и интуитивно. Основното нещо е да не пренебрегвате основните правила за употреба и грижа при използване на оборудване. Отговорният подход ще помогне да запазите нещата непокътнати и да удължите живота на машината.

Говорим за следните препоръки:

 • следете стандартите за натоварване на барабана (всеки модел Atlant има както минимално, така и максимално тегло);
 • след като приключите прането, избършете барабана на машината, оставете вратата и контейнера за прах отворени (свободният климатик ще предотврати появата на мухъл);
 • не съхранявайте тежки предмети върху горния капак на пералната машина;
 • не променяйте настройките на цикъла, след като машината вече е започнала измиването (внезапните промени ще доведат до повреда);
 • добавете омекотители, ако водата е твърде твърда;използвайте антивибрационни стойки
 • купувайте качествени перилни препарати;
 • поставете специални антивибрационни приставки на краката на машината.

Познавайки основните правила и препоръки, можете лесно да стартирате първото и следващите измивания в Атланта. Основното нещо е да не забравяте за инструкциите и ако подозирате повреда, свържете се със сервизния център.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня