Как да определите модела на пералнята?

Как да определите модела на пералнятаПри закупуване на оборудване в магазин, вие винаги получавате документация с цялата техническа информация заедно с уреда. Ако купувате пералня на битпазар, тогава няма информация или характеристики - само самата машина. В резултат на това, за да се запознаете в детайли с пералнята и да закупите резервни части, трябва да потърсите името на модела и годината на производство върху корпуса й. Благодарение на фабричните стикери и кодове можете да разберете модела на вашата пералня без инструкции. Просто трябва да намерите маркировката и да я прочетете правилно.

Намиране на желаната комбинация от букви и цифри

Много хора погрешно смятат, че най-сигурният начин да се определи модела на пералната машина е да се погледне в инструкциите, приложени към нея. Но в действителност това не е така: поради спестяване на разходи, техническите ръководства са подпечатани като универсални и подписани за цялата производствена линия наведнъж. Много е трудно да се намерят необходимите данни сред обширната информация, особено за необразован потребител.

Можете да намерите номера на модела без инструкции. Производителите, от съображения за безопасност и за удобство на потребителите, дублират основните данни няколко пъти, като използват специални стикери - „табелки“. По правило информационните листове се намират на няколко места едновременно:

 • зад вратата на люка;
 • до филтъра за боклук;
 • на задната стена на корпуса.

Информационни листове със серийния номер, FD код, Z-Nr код и E-Nr код се намират зад вратата на люка, до филтъра за боклук и на задната стена на корпуса на машината.

Повечето перални имат информационен стикер, разположен до барабана. Парчето хартия се залепва от вътрешната страна на самата врата или директно зад нея, върху корпуса на машината над люка.Размерите му обикновено са малки и по-често представлява миниатюрна дълга ивица с 1-2 реда букви и цифри.стикер близо до люка и на вратата

Второто място за фабрична маркировка е пространството близо до филтъра за боклук. За да стигнете до стикера, трябва да отворите вратата на техническия люк с плоска отвертка и да я откачите от тялото. Всичко! Над капачката на кофата за боклук ще бъде залепено листче с баркод и комбинация от букви и цифри.стикер близо до кофата за боклук

Освен това на задната или страничната стена на пералната машина трябва да има информационен лист. Нещо повече, именно на тази главна табелка е предоставена най-много информация: не само името на модела и серийния номер, но и FD код, Z-Nr код, технически спецификации и страна на сглобяване. Достатъчно е да завъртите машината на желаната страна и да дешифрирате данните.стикер на задната стена на кутията

След като намерите табелката, трябва да пренапишете комбинациите, дадени върху нея, и в идеалния случай да направите снимка. По този начин можете да опростите процеса на дешифриране на данни и да запазите информация за бъдещето. Струва си да се разбере, че с течение на времето стикерите могат да избледнеят, да се скъсат или да се отлепят от повърхността, особено ако пералната машина не се използва внимателно. По-добре е да играете на сигурно, да направите дубликат и да го поставите на сухо място.

Каква информация крие номерът на модела?

Лесно е да намерите името на модела в информационния лист. По правило необходимата комбинация се дава първа и се придружава от специално обозначение. Има три варианта: "д-Nr.", "Модел" и съкращението за последния "Мод." Следват латински букви и цифри.

За непосветения потребител изглежда, че моделът на пералнята е хаотична комбинация. Но всъщност производителите криптират ключова информация за оборудването с букви и цифри, от вида на товара и серията до дизайна и страната на сглобяване.За да прочетете правилно кода, трябва да разделите числото на няколко компонента.декодиране на моделния код

Първата буква показва вида на технологията. Машините, независимо от марката, винаги ще имат "W", което означава "пералня". Вторият символ е типът шайба. За Bosch опциите са "L", "O", "I", "A" или "K". Декодирането е както следва:

 • “L” е тесен фронт с дълбочина до 45 см;
 • “O” – машина с вертикално зареждане;
 • “I” – вградена предна камера;
 • “А” – челен модел с дълбочина 60 см;
 • “K” – пералня и сушилня.

Третата буква показва серията на машината. Декодирането ще варира в зависимост от марката на машината. Така че за Bosch са приемливи следните опции:

 • “Т”, “К” – 6 серии;
 • “G”, ​​​​“H” – серия 4;
 • “S”, “W” – 8 серии;
 • “Y” – серия “Home Professional”.

Следващите две числа показват максималната скорост на центрофугиране. Ако е "20", тогава машината ускорява до 1000 об / мин, ако "24" - 1200. По-нататъшното декодиране е както следва: "28" - 1400, "32" - 1600, "36" - 1800 и "40" – 2000 г.

След това две числа показват вида на системата за управление, най-често „27“ - електроника. Следващият символ е дизайнът. По правило това е "1" - класически външен вид. Външните букви показват страната на сглобяване. Да кажем, че моделът е Bosch WLT20271OE. Това означава „тясна перална машина с хоризонтално зареждане от 6-та серия със скорост на центрофугиране до 1000 оборота, електронно управление и класически дизайн, произведена в Русия, Беларус или Украйна“.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня