Как да определите годината на производство на пералня Bosch?

Как да определите годината на производство на пералня BoschНеобходимостта да разберете годината на производство на пералня Bosch често възниква няколко години след закупуването на оборудването. До този момент техническият паспорт се губи, данните се забравят и информацията по случая се изтрива безвъзвратно. Остава само една надежда - номерът на FD. Използвайки FD номера, производителят криптира информация за пускането и сглобяването на машината. За да разберете датата на производство, фабричния код и други важни подробности, достатъчно е да „прочетете“ правилно комбинацията.

Дешифриране на номера на FD

FD е съкращение от “Factory Date”, което буквално се превежда като “фабрична дата”. Номерът е комбинация от четири цифри, които показват десетилетието, годината и месеца на производство на модела пералня. По-подробно, числата са криптирани по следния начин:

 • първата цифра отразява десетилетието (възможни са опции 0 и 5-9, където „9“ означава годините от 2010 до 2019 г., „0“ означава от 2020 до 2029 г., „8“ означава от 2000 до 2009 г., „7“ означава 1990-1999 г., под „6” – 1980-1989 г., под „5” – 1970-1979 г.);
 • втората цифра е годината в десетилетието (ако е „3“, тогава третата и т.н.);дешифрирайте номера на FD
 • двете крайни цифри са месецът според поредния номер на годината (например „08” означава, че пералнята е пусната през август).

FD номерът кодира датата на производство на пералнята - месец, година и десетилетие.

Съответно, пералнята Bosch с FD номер 8412 беше пусната от фабриката през декември 2009 г., а машината с FD номер 9809 беше пусната през септември 2018 г. Фабричният код на най-новото оборудване ще започва с "0", а най-старото ще има "5" или "6" отпред. По подобен начин можете да определите фабричната дата за перални машини от марките Siemens и Gaggenau.

Къде да търся FD номер?

Номерът на FD е посочен на информационния лист, който е залепен на задната стена на пералнята Bosch. Обикновено стикерът се намира в горната централна част на кутията, малко по-рядко се премества в десния ъгъл. Също така, датата на сглобяване и серийният код на модела също са дублирани върху стикер, поставен от вътрешната страна на товарния люк на машината. Важно е информацията на двата етикета да съвпада напълно.

За да определите кода, просто погледнете някой от стикерите и намерете буквите „FD“. След това намираме още 4 числа наблизо - това ще бъде фабричната дата.

FD кодът трябва да се разграничава от модела, продукта и серийния номер на оборудването - това са различни комбинации. Първият започва с "E-Nr." и по-често се състои от няколко латински букви и цифри. По правило е необходимо да получите информация за устройството и поддръжката, когато се свържете със сервизните центрове. Второ или „Z-Nr.“ – шестцифрена последователност, която се дешифрира, както следва:къде да търся FD номер

 • първата цифра е кодът на монтажната линия;
 • останалите пет цифри показват колко перални машини са произведени през месеца на поточната линия.

Серийният номер на пералня Bosch криптира фабричния код и кода на производителя, годината и месеца на производство, както и серийния номер на модела на поточната линия и контролна сума.

Серийният номер включва части от FD кода и Z-Nr., а също така казва на потребителя идентификатора на завода, производителя и контролната сума. Така комбинацията контролира коректността на посочената информация за модела, действайки като допълнителна защита срещу фабрични грешки и фалшификации. Има общо 18 цифри, тяхното декодиране е както следва:

 • първите две цифри са индивидуалният код на завода (например заводът на Bosch в Полша има код „41“, в САЩ – „85“, а в Русия – „88“);
 • следващите три са годината и месеца на издаване;
 • следващите 7 числа са вътрешният код на производителя;
 • след това 5 цифри - номерът на пералната машина (какъв номер машината излезе от монтажната линия);
 • последната цифра е контролна цифра (използва се за проверка на целия сериен номер).

Датата на производство на пералнята може да разберете не само от техническия лист, но и чрез FD кода на фабричните стикери. Освен това можете да намерите друга информация за пералнята: от страната на сглобяване до номера на поточната линия.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня