Как работи пералня Whirlpool?

Как работи пералня Whirlpool?Дизайнът на всички фронтални перални е почти еднакъв. Разбира се, има разлики под формата на допълнителна врата за презареждане на пране, повече или по-малко усъвършенстван „фърмуер“ за наличието или отсъствието на задвижващ ремък или дисплей, но основното „оборудване“ е идентично. Принципът на работа на възлите и компонентите на предните устройства остава непроменен. Структурата на пералната машина Whirlpool е доста проста и на примера на оборудването от тази марка е лесно да се разбере от какви основни части се състоят всички машини. Нека да разгледаме структурата на една типична пералня.

Списък на структурните елементи

Препоръчително е потребителите да знаят как работи пералнята. Ако внезапно оборудването се повреди, тогава като разберете принципа на работа на оборудването и разберете от какво се състои машината, можете самостоятелно да идентифицирате неизправността и да я отстраните.

Няма нищо сложно в дизайна на пералните машини. Всяка предна камера има:

 • кадър;
 • противотежести;
 • закрепваща метална лента;
 • амортисьорни елементи: пружини и амортисьори;
 • резервоар с барабан;
 • врата на люка;
 • маншет с вътрешна и външна фиксираща скоба;
 • двигател (за разлика от модела, може да бъде инверторен или комутаторен);
 • задвижващ механизъм (за машини, оборудвани с "колектор");
 • табло;
 • водна помпа;
 • филтър за боклук;
 • нагревателен елемент;
 • температурен сензор;структурни елементи на пералня Whirlpool
 • контролен модул;
 • клапан за налягане;
 • смукателен клапан;
 • устройство за блокиране на люка;
 • входен и дренажен маркуч;
 • маркуч „помпа за източване на резервоара“;
 • лагерен възел;
 • дозатор за перилен препарат.

„Вътрешностите“ на пералнята са свързани помежду си чрез кабели и тръби.

Машината също така съдържа гумени уплътнения, различни скоби, клеми и съединители. Това са основните елементи, които осигуряват нормалното функциониране на пералня Whirlpool. Нека да разберем за какво отговаря всяка част.Нека опишем принципа на работа на пералнята.

Координирана работа на части

Непрекъснатата работа на оборудването може да бъде осигурена само ако всички части изпълняват правилно възложените им функции. Команди към вътрешните елементи се подават от главния контролен модул, който контролира и целия процес на измиване. Електронният блок задава последователността на етапите на цикъла и осигурява взаимодействие между основните компоненти и компоненти.

Най-впечатляващият елемент на пералня Whirlpool е резервоарът. В моделите на тази марка е изработен от пластмаса. По-скъпите машини са оборудвани с резервоар от неръждаема стомана. Контейнерът се поддържа в корпуса с помощта на пружини и амортисьори. В резервоара е поставен барабан - контейнер от неръждаема стомана с "пореста" повърхност. Тук се поставя мръсното пране за пране. „Центрофугата“ се върти от електрически мотор благодарение на задвижващ механизъм.взаимодействие на структурни елементи

Задвижващият ремък е поставен върху малка моторна шайба и голямо барабанно „колело“. И така, еластичната лента получава импулси от двигателя и върти барабана. Благодарение на високата скорост на въртене прането се изпира.

Важно е да разберете какво се случва, след като потребителят стартира желаната програма за почистване. „Мозъкът“ на машината отваря входящия клапан, водата започва да тече в системата. В същото време пресостатът контролира степента на пълнене на машината и при достигане на желаното ниво изпраща сигнал към модула. Електронният блок дава команда за спиране на набирането.

След това контролното табло активира нагревателния елемент, който загрява водата до зададената от настройките температура. След това „мозъкът“ контролира етапите на пране и накрая „нарежда“ на дренажната помпа да изпомпва вода от системата, а на двигателя да ускори барабана до максимална скорост за въртене.

Така става всяко пране.В зависимост от програмата, избрана от потребителя, могат да се добавят допълнителни стъпки, като например накисване или двойно изплакване.

Това е само обща представа за това как работи една пералня. За подробно проучване си струва да разгледате всеки възел на машината и нейните функции поотделно.

Контейнери за пране

Най-големият капацитет в автоматичната машина е резервоарът. При пералните машини Whirlpool е изработен от пластмаса - благодарение на това се постига по-ниска цена на оборудването. Някои марки предлагат оборудване, оборудвано с резервоари от неръждаема стомана - това е по-здраво и по-надеждно, но крайната цена на такива модели е много по-висока. Резервоарът се намира хоризонтално в предния корпус. Рядко се срещат модели перални машини, в които е разположен под ъгъл.

В резервоара е вграден метален барабан с „пореста“ повърхност. Водата се излива през тръбите в резервоара, където се смесва с праха и през отворите се стича към прането. В допълнение към „дупките“ има пластмасови ръбове по стените на барабана - те осигуряват по-добро почистване на тъканта.как се върти барабана

Сглобката резервоар-барабан се поврежда изключително рядко. Това са много надеждни части на пералня Whirlpool. Неспазването от страна на потребителя на основни правила може да доведе до тежки последици.

Например кламер, карфица или фиби, забравени в джоба, могат да се забият между барабана и резервоара и да пробият пластмасата. Същият ефект може да се постигне, когато кост изпадне от сутиена. Ето защо е много важно да проверявате нещата, преди да ги поставите в машината, и да перете потенциално опасни предмети в специални торбички. Устройството се поврежда и при неспазване на максимално допустимото тегло на товара. Ако систематично „напълвате“ всичките 8 килограма пране в 6-килограмова пералня, това няма да доведе до нищо добро.

Откъде идва топлата вода?

Повечето перални машини са свързани към захранване със студена вода. Нагревателният елемент е отговорен за нагряването на водата в автоматичните машини. Тръбният елемент е разположен под резервоара. За да получите достъп до него, трябва да премахнете капака на корпуса и задната стена и да премахнете задвижващия ремък.

Нагревателният елемент се счита за доста уязвима част от пералната машина Whirlpool.

Ако потребителят пренебрегне препоръката за периодично почистване на „вътрешностите“ на машината, тогава нагревателният елемент ще трябва да се сменя доста често. Нагревателят е в постоянен контакт с вода, която съдържа тежки примеси. В резултат на това на повърхността му се появява котлен камък. Слой варовик нарушава топлопроводимостта на елемента, което води до прегряване на детайла.Нагревателният елемент загрява водата

Производителите препоръчват използването на високотемпературно пране възможно най-рядко, особено да не се изпълняват няколко цикъла подред с нагряване на вода до 60-90 ° C. Препоръчително е да оставите оборудването да се охлади преди следващото стартиране. Мощността на нагревателните елементи, инсталирани на перални машини Whirlpool, е 1800-2200 W. Тази стойност съответства на консумацията на енергия на всички други нагреватели.

"Сърце" на машината

Барабанът, в който се перат нещата, се върти с помощта на мотор. Моторът чрез задвижващ механизъм ускорява „центрофугата” до необходимата скорост. Автоматични перални машини Хидромасажните басейни са оборудвани с колекторни електродвигатели.

Колекторите са по-евтини от инверторните двигатели, но те са по-ниски от тях по надеждност. Срокът на експлоатация на инверторите без поддръжка е много по-дълъг, те са по-малко чувствителни към спадове на напрежението и не изискват периодична поддръжка. Но тяхната цена е много по-висока.

Колекторните двигатели реагират доста рязко на пренапрежения в електрическата мрежа, така че е препоръчително да ги свържете чрез стабилизатор.

Друг недостатък на колекторите е необходимостта от периодична поддръжка, а именно подмяна на електрически четки. След приблизително 3-5 години работа карбоновите пръти се износват и трябва да се монтират отново. Смяната на четките не е трудна - можете да свършите работата сами, у дома.Двигател за пералня Whirlpool

Двигателят се счита за "сърцето" на автоматична машина. Започва да работи веднага след стартиране на желаната програма за пране. В зависимост от режима, активиран от потребителя, управляващият модул контролира скоростта на електродвигателя, като постоянно намалява скоростта на въртене или го ускорява до максимум.

"Мозъкът" на пералнята

Основният контролен модул контролира работата на пералнята. Потребителят чрез таблото за управление казва на „мозъка“ всичките си желания относно предстоящото пране: желания режим, допълнителни опции, необходимата температура на нагряване, необходимостта от центрофуга и др.

Контролната платка на пералнята Whirlpool се състои от полупроводникови елементи: триаци, тригери, резистори, кондензатори, тиристори и контролер.

Всеки възел на автоматичната машина има своя собствена секция на платката. Някои полупроводници регулират работата на дренажната система, други наблюдават всмукателните клапани, а трети контролират двигателя.Табло за управление Whirlpool

Така че, след като открие проблеми във всяка част на веригата или липса на комуникация, автоматичната машина уведомява потребителя за проблема, като показва код за грешка на дисплея. Пералните машини без екран показват неизправност чрез мигане на дисплея на таблото. Благодарение на самодиагностиката е по-лесно за собственика да идентифицира причината за неизправностите на оборудването. Това е „интелигентността“ на пералнята, която задава последователността на изпълнение на всяка програма за пране. Всички валидни алгоритми са „записани“ във фърмуера. Потребителят може само да каже на модула чрез таблото за управление кой режим е необходим.

Няма нищо супер сложно в дизайна на предните машини. Знаейки къде се намира всичко и коя част е отговорна за кои функции, можете самостоятелно да диагностицирате оборудването и да извършвате дребни ремонти, без да плащате на техниците.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня