Как работят пералнята и сушилнята?

Как работят пералнята и сушилнята?Преди време пералните с вградена функция за сушене бяха истински лукс поради високата си цена и ограниченото производство. Постепенно обаче производителите предлагаха все повече и повече такива устройства и постепенно мнозина започнаха да заменят конвенционалните перални машини с перално-сушилни устройства. Каква е структурата на пералнята и сушилнята и колко надеждно е такова оборудване в експлоатация?

Как работи машинното сушене?

Има както вертикално, така и хоризонтално зареждане на перални машини, но и в двата случая процесът на сушене се извършва по един и същ алгоритъм, който се състои в кондензиране на водна пара върху студена повърхност.

В сушилнята е вграден специален елемент - кондензатор, чиито вътрешни стени се охлаждат от вода, постъпваща през съответния клапан. Системата за сушене съдържа и камера, оборудвана с мощни нагревателни елементи, които повишават температурата на водните пари.оперативна схема на сушене в SM

Самият кондензатор е пластмасова или гумена част с огромен вентилатор, който се монтира отстрани или на задната стена на пералнята. Нагревателната камера се завинтва по-близо до горния ръб на резервоара SM.

По този начин кондензаторът е свързан през горната част към сушилната камера, а през долната част към резервоара чрез уплътнение.

Как се суши прането?

Когато програмата за сушене стартира, машината захранва нагревателните елементи, вентилатора и входящия клапан, през който водата влиза в кондензатора и дренажната помпа. По това време барабанът с пране се върти в една или друга посока. Вентилатор, прикрепен към кондензатора, започва да работи, изпомпвайки влажен въздух от резервоара в нагревателната камера, където влажният въздух се превръща в гореща пара и се насочва в кухината на кондензатора.

В същото време водата охлажда стените на устройството, така че когато попадне там, цялата влага от горещата пара кондензира и се оттича в долната част на резервоара, където е свързана с дренажната помпа чрез гума тръба. Помпата изпомпва студена вода и конденз, а горещият въздух се изсушава и изсушава прането.

важно! Сушилната камера съдържа специални температурни регулатори, които не позволяват на въздуха да се нагрява твърде много. Най-високата температура на сушене е достъпна за памучните тъкани (100-120 градуса).

Машините с горно зареждане са проектирани малко по-различно:парене неща

  • Сушилната камера е прикрепена към резервоара.
  • Вентилаторът е разположен по-близо до задната стена на SM.
  • Има само два термостата, те са свързани един към друг и към нагревателни елементи последователно. Единият е отговорен за регулирането на температурата, вторият е за защита от прегряване. По принцип тази функция се изпълнява от вентилатора, но ако не успее, защитният термостат ще прекъсне захранващата верига на нагревателните елементи.

Сушилните са проектирани по такъв начин, че периодично изискват технически преглед, в противен случай няма да издържат дълго. По време на процеса на сушене прането е подложено на силно механично натоварване, което кара влакната и малките парчета плат да задръстват кондензатора и нагревателната камера. Защо това е опасно? Факт е, че постепенно всички тези отпадъци се слепват и се превръщат в твърда тапа, блокирайки отворите за подаване на вода и въздух. Понякога нишките могат да повредят вентилатора, като ограничат движението на лопатките.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня