Как работи пералната машина с директно задвижване?

Как работи пералната машина с директно задвижване?Който е гледал реклами по телевизията знае, че има перални с директно задвижване. Особено много такива модели има сред корейските марки. Но малко хора знаят какъв дизайн е това и защо този тип технология сега се разпространява толкова активно. Каква е структурата на пералната машина с директно задвижване, наистина ли е много надеждна такава система?

Характеристики на дизайна

Същността на пералните машини с директно задвижване е, че двигателят е прикрепен директно към барабана. Закрепването става без използването на колан и шайба, вместо което се използва специален съединител. Именно тя играе ролята на механизма, който задвижва скоростната кутия. Тази машина е по-компактна в сравнение със своите „роднини“, тъй като няма допълнителни елементи.от какво се състои инверторният двигател?

Обикновено такива перални машини използват трифазен безчетков двигател. Такова оборудване е проектирано с постоянен магнит-ротор и статор, който е оборудван с 36 индуктивни бобини. Роторът е прикрепен директно към барабана, тоест валът на ротора е едновременно вал на самия барабан. Двигателят се управлява чрез сигнали, изпращани от електронен модул.

Сравнение със старата технология

Стандартните перални машини използват ремък за въртене на барабана. Идеята е, че барабанът е свързан към шайба, а ремъкът осигурява въртящ момент от вала на двигателя. Тази техника има слабо място - ремъците, които бързо стават неизползваеми и трябва да се сменят често.А докато пере и центрофугира дрехите, пералнята вибрира и издава много шум.класическо и директно задвижване

Пералните с директно задвижване се отличават с факта, че в двигателя няма контактни компоненти, като четки или ремъци. Така двигателят става много по-надежден и издръжлив.

важно! За да разберете дали оборудването е оборудвано с директно задвижване, трябва внимателно да разгледате случая. В такава ситуация на предната страна ще има специален стикер, който казва „Директно задвижване“.

Пералня от този тип може да си "позволи" по-голям барабан и по-мощен двигател поради факта, че има повече свободно пространство в тялото.

При работа на класическа перална машина процесът е концентриран в долната половина на барабана, докато при машините с директно задвижване мръсотията се отстранява благодарение на движението напред-назад на барабана. Това води до по-ефективно и равномерно изпиране на прането.

Какво е добро и какво лошо на директното задвижване?

Системата за директно задвижване има много положителни качества. Сега ще изброим най-очевидните.

 1. Този дизайн е по-надежден, тъй като съдържа малко крехки части или компоненти, които бързо се износват. Например LG предоставя 10-годишна гаранция на своите двигатели, тъй като те са абсолютно уверени в качеството на своето оборудване.
 2. Тази техника работи почти безшумно, като произвежда само лек шумолещ шум от движението на прането, което се пере в барабана.
 3. Работата на барабана при тази техника е максимално балансирана, така че прането се разпределя равномерно в металния резервоар.
 4. Устройството почти не вибрира по време на работа, което има положителен ефект върху качеството на измиване.Прането се изпира равномерно, без да се концентрира върху определена част от барабана.
 5. Двигателят не изисква толкова много внимание от технически специалисти.
 6. Тази техника автоматично разпознава масата на нещата в барабана, намира подходящия режим и ви позволява да пестите ресурси: вода и електричество.предимства на директното задвижване

Но директното задвижване има и някои недостатъци. Можете да се примирите с други недостатъци, но някои са тревожни.

 • Цената на самото оборудване и компонентите е доста висока. За цената, на която се продава такова устройство, можете да закупите висококачествена машина с класически дизайн. Това следва от сложната конструкция на модула, който контролира движението на оборудването.
 • Директното задвижване е уязвимо на пренапрежения. Ето защо експертите препоръчват използването на устройства за стабилизиране на напрежението.
 • Има малък шанс водата да попадне в двигателя през износено маслено уплътнение, което ще повреди уреда. Този случай не се покрива от гаранцията, така че трябва да сменяте масленото уплътнение по-често, за да избегнете катастрофални последици.
 • Доста шумно оттичане и събиране на водата, от което се оплакват някои клиенти.

Лагерният възел на такива машини не е много добре проектиран. В бъдеще инженерите ще трябва да работят върху повишаването на устойчивостта му на износване.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня