Дизайн на пералня Ariston Hotpoint

Дизайн на пералня Ariston HotpointПочти всички перални машини с лицева страна имат еднакъв дизайн. Моделите се различават само в някои детайли, например допълнителна врата, усъвършенстван фърмуер или по-голям дисплей. Но „вътрешностите“ на машината и принципът на работа на компонентите остават непроменени. Добър пример би била пералнята Hotpoint Ariston. Оборудването на този производител е просто и ще ви позволи да проучите структурата на типична предна камера.

Главни компоненти

Не е трудно да разберете как работи пералнята Ariston. Списък на всички компоненти е даден във фабричните инструкции, а окабеляването е показано в така наречената електрическа схема. Както при всяка друга слот машина, има както основни, така и допълнителни елементи. Първите, основни, включват:

 • Електрически двигател;
 • резервоар (метал или пластмаса);
 • барабан;
 • водна помпа;
 • табло за управление;
 • амортисьорна система (пружинни структури, амортисьори и амортисьори);
 • лагерен възел;
 • кадър;основни елементи на пералната машина Ariston
 • смукателен клапан;
 • нагревателен елемент.

Знаейки от какво се състои Ariston, можете сами да извършвате диагностика и ремонт, без да включвате сервизи.

Това е основен "набор" от части и устройства, без които пералната машина не може да работи. Познавайки тяхното местоположение и принцип на работа, е по-лесно да забележите неправилната работа на машината, да извършите диагностика и ремонт на машината.

Как си взаимодействат частите?

Когато всички части и устройства работят гладко, пералнята функционира безпроблемно. Всеки структурен елемент изпълнява своята задача, а процесът се управлява от "мозъка" - контролната платка. Контролният модул задава последователността на операциите, анализира подаваните сигнали и осигурява безпроблемно взаимодействие.

Ако погледнете вътрешността на машината, първото нещо, което ще хване окото ви е резервоарът. Това е голям пластмасов резервоар, поддържан в „нулева гравитация“ от пружини и амортисьори.В него се намира барабан - порест контейнер от неръждаема стомана, който се движи активно по време на пране благодарение на макара, свързана чрез кръст. Последният е железен вал, който получава импулс през задвижващ ремък от ускоряващ електродвигател. Всъщност, поради набраната скорост, нещата се измиват.

Повечето перални машини Ariston са оборудвани с пластмасови резервоари.

Преди пране барабанът се пълни с вода. Това се случва, когато платката получи стартов сигнал, след като потребителят включи бутона Старт. Входящият вентил се отваря, превключвателят за налягане следи степента на пълнене на резервоара и веднага щом се достигне определеното ниво, модулът активира нагревателния елемент. След това машината се загрява до определена температура и електронният блок започва да редува етапите на цикъла и в края дава на помпата зелена светлина за източване.как частите си взаимодействат

Почти всяко пране минава така. Може да възникне малка разлика, ако са активирани допълнителни опции. Това обаче е само общата картина и за да проучите подробно устройството на пералната машина, си струва внимателно да „видите“ детайлите отделно.

Работата на най-големите елементи

Резервоарът заема най-много място в пералнята. За моделите на Ariston той е изработен от пластмаса, което се отразява на ниската цена на оборудването и лекотата на транспортиране. Други производители предлагат резервоар от неръждаема стомана, който е по-здрав и по-надежден, но по-скъп и по-тежък. Контейнерът е разположен в тялото предимно хоризонтално, въпреки че има машини с наклонен резервоар.

В резервоара е вграден по-малък метален резервоар, в който потребителят поставя мръсното пране. Водата се загрява в резервоара, където се смесва с перилния препарат и прониква в дрехите благодарение на порестите стени на барабана. В допълнение към дупките, на повърхността на барабана има гофри, което подобрява качеството на измиване.

Водата се нагрява и смесва с препарат в резервоара, след което навлиза в барабана през отвори в стените му.

Резервоарът и барабанът рядко се повреждат. Дисбаланс поради неспазване на стандартите за натоварване или нестабилност на кутията може да доведе до тъжен резултат. Както металът, така и пластмасата също са „пробити“ от твърди предмети, ключове, монети, фиби, банели за сутиени, които често се озовават вътре в машината поради невнимание на собственика.резервоар и барабан

Защо водата в резервоара е гореща?

Водата в резервоара се нагрява благодарение на тръбен нагревател или накратко нагревателен елемент. Намира се директно под барабана, в долната част на корпуса. Можете да стигнете до него, като развиете задния панел на пералнята и свалите задвижващия ремък. Нагревателният елемент е една от най-често повреждащите части на пералната машина. Има три причини за това:

 • нагревателят е постоянно във вода, често твърда, което провокира отлагания от котлен камък;
 • слой от мащаб повишава вече високата температура, което влияе върху прегряването на детайла, докато не изгори;
 • нагревателните елементи са по-податливи на повреда от други.

Нагревателният елемент на машини Ariston консумира приблизително 1800-2200 W.

Не се препоръчва често пране в гореща вода, особено за поддържане на температурата в машината на 60-90 градуса за няколко последователни цикъла. По-добре е да оставите пералнята да се охлади за 20-50 минути, преди да я използвате отново.Как се нагрява водата?

Що се отнася до мощността, нагревателният елемент консумира около 1800-2200 W. Индикаторите са равни на консумацията на енергия на всеки нагревателен механизъм.

„Кой“ движи барабана, изпомпва и изважда вода?

Барабанът се върти благодарение на мотора. Моторът, чрез ремъчна предавка и шайба, ускорява контейнера до зададена скорост, осигурявайки висококачествено измиване и центрофугиране. Срокът на експлоатация и мощността на двигателя зависи от много фактори, определящият от които е неговият тип.

Пералните машини Ariston са оборудвани с колекторни електродвигатели.Те са по-евтини от инверторните, отстъпват им по няколко показателя. По този начин първите са ненадеждни, чувствителни към промени в напрежението и изискват постоянна грижа, например навременна подмяна на електрически четки. Но ако предвидите тези нюанси, свържете машината чрез стабилизатор и внимателно следете състоянието на двигателя, тогава няма да има проблеми с работата на машината.който движи барабана

Водата се изпомпва в барабана, както следва:

 • след включване на бутона "Старт", контролното табло изпраща команда за отваряне към входящия клапан;
 • вентилът се отваря, налягането пада и водата влиза в резервоара през входния маркуч;
 • превключвател за налягане или сензор за нивото на водата, следи степента на пълнене на резервоара;
 • при достигане на определения обем сензорът за ниво изпраща сигнал към електронния блок;
 • блокът записва получената информация и „нарежда“ на клапана да се затвори;
 • вентилът реагира на командата, потокът на водата е завършен.

Пералните машини Ariston работят с колекторен двигател.

В края на измиването контролната платка комуникира с помпата и дава зелена светлина за изпомпване на водата. Помпата се активира и източва водата през тръбите и дренажния маркуч в канализацията. Пресостатът от своя страна следи изпразването на резервоара и щом нивото падне до минимум, той докладва на модула, че процедурата завършено е. Устройството изпраща „ясен сигнал“, изключва дренажната система и след това, след като се увери, че всички елементи са приключили работата си, премахва UBL и отключва вратата на люка.

Електрониката е много важна

Благодарение на електрониката е възможна постоянна комуникация с контролното табло. Електронният модул, чрез контролния панел и специален фърмуер, действа като „мозък“, като издава команди и следи тяхното изпълнение. Системата се състои от полупроводникови елементи, триаци, тиристори, резистори и „комуникацията“ с други части се осъществява по електропроводими пътища.

Използвайки система за самодиагностика, таблото за управление Ariston може да открие възникнали проблеми и да покаже код за грешка на дисплея.

Таблото е това, което задава последователността от действия за всяка избрана програма. Всички възможни алгоритми и настройки са записани в неговата диаграма, което ви позволява да изпълнявате цикъла през таблото без грешки. Последният предлага на потребителя предварително зададен набор от режими и опции, които опростяват измиването. Някои модели на Ariston отиват по-далеч, давайки на собственика възможност да промени фабричните настройки, като коригира процеса на измиване.

Какво друго има в калъфа?

За да разберете най-накрая как работи Ariston, е необходимо да разгледате не само основните компоненти, но и допълнителните. Въпреки техния „вторичен статус“, всички тези части и елементи играят важна роля във функционирането на пералнята. Без тях пералнята няма да може да работи на пълен капацитет.

 • Система за абсорбиране на удари. Това включва пружини, амортисьори и амортисьори, предназначени да потискат вибрациите, излъчвани от барабана.
 • Маншет с дъга. Гумени уплътнения, които се простират над ръба на барабана и корпуса. Необходим за уплътняване на машината.
 • UBL. Стойки за устройство за блокиране на люка. Активира се от таблото след механично затваряне на вратата и натискане на бутона “Старт”, което води до автоматично заключване на машината. След това е невъзможно случайно или умишлено да отворите машината по време на пране.

Когато цикълът започне, контролното табло автоматично активира UBL - устройство за блокиране на люка.

 • Ремъчна предавка. Благодарение на него електродвигателят може да предава импулс към шайбата и да върти барабана до дадена скорост. Ако се счупи или падне, пералнята ще спре.
 • Противотежести. По-точно големи бетонни блокове, които се монтират над барабана, за да увеличат теглото на пералнята. Благодарение на теглото на камъните, машината е в състояние да издържи на центробежната сила, създадена от въртенето на барабана. Без бетон машината ще скочи, накланяйки се наляво и надясно.какво друго има в тялото на машината
 • Врата на люка. Тук всичко е ясно: без него зареждането на пране в машината би било изключително проблематично.
 • Дозатор за перилни препарати. С прости думи, контейнер за прах. Има три отделения: за предпране, за основно пране и за допълнителни течности (препарат за премахване на петна, балсам, омекотител, препарат за изплакване). Помага на праха или гела да достигне до нещата дозирано, подобрявайки качеството на пране.
 • Тръби. Те свързват части заедно, например помпа и барабан, дозатор и резервоар, който позволява на водата да циркулира през машината.

След като разберете устройството Ariston, можете да анализирате поведението му и да извършите диагностика и ремонт у дома. Основното нещо е да следвате фабричните инструкции и да запомните правилата за безопасност.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня