Как работи пералня Hansa?

Как работи пералня Hansa?„Структурата“ на всички машини с предно зареждане е подобна. Естествено, ще има разлики под формата на допълнителен люк за допълнително натоварване, колекторен двигател или инвертор, дисплей или неговото отсъствие, но основното „оборудване“ е същото. Принципът на работа на автоматичните перални машини също е идентичен.

По-добре е потребителят да разбере структурата на пералната машина Hansa. Като разберете къде се намират частите и за какво отговарят, можете незабавно да забележите проблеми в работата на оборудването и незабавно да ги отстраните сами. Затова ще опишем структурата на типична пералня и ще ви кажем къде се намират основните компоненти на машината.

Части и компоненти, скрити в тялото

Знаейки как работи машината и разбирайки принципа на работа на оборудването, можете сами да ремонтирате оборудването, без да плащате повече на сервизните центрове. Повечето повреди са лесни за отстраняване без специални умения, а само чрез навигиране във „вътрешностите“ на пералнята. Всяка предна машина Hansa съдържа:

 • метален корпус;
 • противотежести;
 • амортисьори;
 • метална лента (разположена под горния "капак");
 • възел резервоар-барабан;
 • врата на барабана;
 • уплътнителна яка, тя се фиксира с два пръстена: вътрешна и външна скоба;
 • двигател. Може да има или комутатор, или инверторен двигател;
 • задвижващ механизъм. Предлага се само на колекторни шайби;
 • контролен панел с програматор и бутони;Пералня Indesit се състои от много части
 • дренажна помпа за изпомпване на вода от системата;
 • филтър за боклук;
 • нагревателен елемент и термостат;
 • основен контролен модул;
 • сензор за нивото на водата;
 • електромагнитен клапан за пълнене;
 • UBL;
 • входящ маркуч и дренажен „ръкав“;
 • лагери и семеринг;
 • съд за прах;
 • дренажна тръба.

Окабеляването осигурява комуникацията между всеки блок на пералнята и главния контролен модул.

В допълнение към изброените елементи, всеки преден панел съдържа гумени уплътнения, крепежни елементи и скоби, ключалки, клеми, малки тръби и съединители. За да разберете добре структурата на пералната машина Hansa, е важно да разберете какви функции изпълнява това или онова устройство и как ще се държи оборудването, ако определена част се повреди.

Как си взаимодействат елементите на машината?

Нормалната „дейност“ на автоматична машина ще бъде невъзможна, ако поне един, дори и най-малкият сензор, се повреди. В системата е важно всеки елемент да изпълнява възложените му функции. Основният контролен модул контролира работата на всички компоненти и компоненти на пералнята Hans. Именно електронният блок редува етапите на цикъла, командва кога да се долива и кога да се източва вода от системата, контролира скоростта на въртене на барабана и др. Модулът осигурява комуникация между „вътрешностите” на пералнята.

Най-големият компонент на автоматичната машина Hansa е резервоарът. За перални машини на полската марка е изработен от пластмаса. Резервоарът се държи в корпуса чрез амортисьори: пружини и амортисьори. В пластмасов контейнер се поставя барабан от неръждаема стомана. „Центрофугата“ се задвижва от двигател.амортисьори на пералнята

Структурата на пералните машини с колекторен двигател е малко по-различна от структурата на машините с инвертор. Първите имат задвижващ ремък - той е опънат между шайбата на барабана и електродвигателя. „Гумената лента“, получаваща импулси от двигателя, завърта „центрофугата“. Благодарение на високата скорост на въртене, прането в барабана се изпира добре.

Също така е важно да разберете принципа на стартиране на всяка програма за пране.Какво вижда потребителят: машината е свързана към мрежата, таблото светва, желаният режим е избран, цикълът е активиран. Какво се случва вътре в машината: „мозъкът“ получава сигнали от контролния панел и разбира какви параметри за почистване са зададени. Контролният модул отваря входящия клапан и водата започва да се излива в резервоара. Когато е необходимо, устройството спира да пълни машината, активира нагревателния елемент и така нататък, докато започне центрофугирането и източването.

С помощта на бутоните на контролния панел потребителят може да настрои някои програми за пране, да промени скоростта на центрофугиране и да добави опции, например двойно изплакване. “Intelligence” брои командите и се уверява, че цикълът се изпълнява стриктно според зададените параметри.

Миещи резервоари

Най-обемната част от предната камера е резервоарът. В машините Hansa е направен от пластмаса, което позволява оборудването да бъде по-евтино. Резервоарът стои хоризонтално в корпуса на пералнята, много рядко се срещат модели, при които е разположен под ъгъл. Резервоарът има вграден барабан от неръждаема стомана. Водата от домашните комуникации първо се излива в резервоара, а след това през „дупки“ на повърхността на центрофугата тече към прането. В допълнение към дупките има пластмасови ръбове по стените на барабана - с тяхна помощ се постига по-добро почистване на тъканите.извадете резервоара с барабана

Това е доста надеждна единица. Повредите на резервоара и особено на металния барабан са много редки. Единственото нещо е, че пластмасовият контейнер може да бъде пробит от чужд предмет, който влезе вътре. За да предотвратите повреда на резервоара, трябва внимателно да проверите джобовете на нещата, преди да ги поставите в машината. Всеки кламер, игла или пирон може да „прокара“ през отвора в повърхността на барабана и да пробие главата.

Освен това уредът се поврежда, ако максималното тегло на товара се превишава системно. Например, не можете да компактирате всичките 7 кг неща в машина от 5 кг. От такова натоварване машината бързо ще се провали.

Как машината загрява вода?

Всички перални машини Hans са свързани към студена вода. Машините са оборудвани със специална част, отговорна за нагряването на течността - нагревателен елемент. Тръбният елемент се намира директно под резервоара на пералната машина. Достигането до него не е трудно - просто отстранете „горната част“ на кутията, задния панел и извадете задвижващия ремък.

Важно е периодично да премахвате котления камък от машината, за да удължите живота на нагревателния елемент.

Ако не спазвате препоръките на специалистите и не се справяте с мащаба, нагревателният елемент ще трябва да се сменя на всеки няколко години. Факт е, че нагревателният елемент е постоянно в контакт с твърда вода. Тежки примеси се утаяват върху частите, образувайки варовик. Когато слоят е достатъчно дебел, топлопроводимостта на нагревателя се нарушава и той изгаря.премахнете стария нагревателен елемент

Експертите също така съветват да не се изпълняват няколко последователни цикъла с висока температура. Такова натоварване не е от полза за нагревателния елемент. Препоръчително е да оставите машината да се охлади преди следващото „горещо“ пране. Ако говорим за мощността на нагревателните елементи, с които са оборудвани моделите Hans, цифрата е 1800 вата. Това е средната стойност на консумацията на енергия на всички други нагревателни елементи.

Електрически мотор

Моторът задвижва барабана на пералнята. Електрическият мотор върти „центрофугата“ до определена от потребителя скорост през задвижващия ремък. Всички модели Ханза оборудвани с колекторни двигатели. По отношение на качеството инверторите са по-добри от колекторите, но машините с директно задвижване са много по-скъпи.Животът без поддръжка на инверторен двигател е 10-15 години, докато колекторният двигател все още трябва периодично да се обслужва.

Колекторният двигател реагира рязко на промените в напрежението в мрежата, така че е по-добре да използвате стабилизатор за свързване на перални машини Hansa.

Колекторите ще трябва да се обслужват на всеки 3-5 години. Говорим за електрически четки, които са склонни да се износват. Когато графитният прът е износен с повече от 50%, е необходим чифт за смяна. Можете да вършите работата у дома, без да се обръщате към специалист за помощ. нека проверим двигателя

Електрическият мотор е "сърцето" на автоматична машина. Започва да работи веднага след стартиране на режим пране. Контролният модул регулира скоростта на двигателя, като по този начин контролира скоростта на въртене на барабана от ниска, в началото на цикъла, до максимална, в етапа на центрофугиране.

Табло за управление

Както вече споменахме, "мозъкът" на автоматичната машина е основният контролен модул. Той е този, който свързва всички елементи на системата, следи изпълнението на техните функции и осигурява непрекъсната работа на пералната машина.

Потребителят се „свързва“ с модула през контролния панел. Чрез натискане на бутоните на „подреденото“ можете да уведомите „мозъка“ за вашите предпочитания относно предстоящото пране. Таблото получава цялата необходима информация за избраната програма, свързаните допълнителни опции, необходимата скорост на центрофугиране и температурата на загряване на водата. Електронният блок се състои от много полупроводникови елементи и писти, всеки от които отговаря за определен компонент на машината.

Контролната платка съдържа триаци, тиристори, тригери, кондензатори, контролер и други полупроводници.

Някои елементи на контролния модул са отговорни за изтеглянето на вода в резервоара чрез управление на входящия клапан. Други наблюдават превключвателя за налягане. Трети ускоряват и забавят двигателя до желаната скорост и т.н. Модерните перални машини Hans могат самостоятелно да откриват повреди в системата и да уведомяват потребителя за тях. Така че, ако някоя част от таблото за управление показва неправилна работа на определени компоненти, машината показва код за грешка, съответстващ на проблема. Фокусирайки се върху показаната грешка, за собственика е по-лесно да стесни кръга от възможни проблеми и да отстрани причината за тях.може би контролната платка е счупена

По този начин в дизайна на фронталните перални машини няма нищо свръхестествено. След като внимателно проучихте инструкциите, вече можете да разберете от какви елементи се състои устройството и за какво отговаря всяка от частите. И ако се въоръжите с допълнителни познания относно последователността на разглобяване на машината, можете сами да поправите оборудването, без да плащате повече на техника.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня