Как работи пералня Electrolux?

Как работи пералня Electrolux?Интересът към дизайна на пералня Electrolux често възниква, когато тя се повреди или не работи. За да извършите независима диагностика и ремонт на машината, трябва внимателно да проучите местоположението и връзката на частите и възлите на пералната машина, да разберете тяхната цел и принцип на работа. Това не е трудно да се направи - повечето "предни" и "хоризонтални" камери имат подобен дизайн и управление. Просто трябва да отделите време и да се потопите в изучаването на „вътрешностите“ на технологията.

Какви детайли крие тялото на машината?

„Запознаването“ с машината започва с изучаването на всички устройства и части, включени в дизайна. Това е единственият начин да видите всички компоненти и да разберете тяхната връзка и местоположение. И така, всяка перална машина от Electrolux, както предна, така и хоризонтална, задължително е оборудвана със следните елементи:

 • електрически мотор;
 • резервоар;
 • барабан;
 • дренажна помпа;
 • няколко вида тръби;
 • дозатор за перилен препарат (прахоприемник);
 • система за абсорбиране на удари (пружини и амортисьори);
 • тръбен електрически нагревател (ТЕН);
 • филтър за боклук;

SM Electrolux подробности

 • барабанна шайба;
 • охлюв;
 • термостат;
 • табло за управление;
 • противотежести;
 • устройство за блокиране на люка (UBL);
 • клапан за пълнене;
 • маншет с люк;
 • клапан за налягане;
 • маркучи (източване и пълнене);
 • табло.

Дизайнът на повечето перални е един и същ и Electrolux не прави изключение.

Горните компоненти и устройства се намират в корпуса на пералнята. Що се отнася до самата желязна „кутия“, нейният дизайн е прост: горен капак, преден, заден и страничен панел. Товарният люк се намира отгоре или отпред, в зависимост от вида на машината.

За диагностика и ремонт не е достатъчно само да знаете имената на всички компоненти на пералнята. Необходимо е по-подробно да се проучат елементите, тяхното местоположение и цел. По-долу ще ви кажем как да проверите всяка част за функционалност.

Табло за управление

Контролната платка се счита за „мозъка“ на пералнята Electrolux. С негова помощ се захранват и управляват всички елементи на системата. Това е електронният модул, който стартира машината, предавайки зададени от потребителя команди до необходимите възли по „верига“ от проводници, писти и микросхеми.

Всичко се извършва и регулира от контролния съвет. Включване на машината, настройка на програмата, пълнене на резервоара, въртене на барабана с определена скорост, източване на вода - всяка команда, дадена от потребителя, първо се изпраща до електронния блок и след това се предава до местоназначението с помощта на полупроводници и контакти. Ако целият модул или някой от неговите микроелементи се повреди, пералнята спира да функционира, тъй като се губи контрол върху конкретен възел. От съображения за безопасност системата се изключва незабавно.

контролен модул SM Electrolux

Електронната модулна система включва и таблото на пералнята. Чрез него, чрез натискане на бутони и завъртане на селектора, потребителят конфигурира цикъла, включва допълнителни опции, регулира интензитета на центрофугиране и загряване на водата. След това системата обработва получената информация и стартира машината. Много е трудно да разберете сами как е структурирано и работи контролното табло. Само професионалисти трябва да го диагностицират и ремонтират.

Повредата на контролната платка е сериозна повреда, която силно не се препоръчва да се ремонтира сами!

Елементи, които следят приема на вода и нивото

входящ клапан и пресостат Electrolux Превключвателят за налягане и входният вентил са отговорни за подаването на вода в пералната машина. Първият, благодарение на дълга тръба, контролира налягането в резервоара и изпраща сигнал до контролното табло за степента на пълнене на резервоара. Вторият получава отговор от модула, започва да излива или, напротив, спира го.

Входящият или входният вентил има от 1 до 3 намотки. Те се захранват с напрежение веднага щом управляващият модул изпрати сигнал за започване на водопоемане. Благодарение на това мембраната се отваря и водата от водопровода започва да тече в резервоара. Когато се достигне желаното ниво, превключвателят за налягане се изключва, платката изключва захранването и системата спира да се пълни.

Посочените елементи винаги работят заедно: вентилът запълва, превключвателят за налягане управлява, а платката действа като междинен предавател. Така резервоарът се пълни до определеното ниво, като се елиминира недопълването или препълването.

Електродвигател и датчик за скорост

Електродвигател за пералня ElectroluxВъртенето на барабана се осигурява от двигател и тахогенератор. Те също „работят“ като двойка, като се допълват взаимно. Моторът върти вала на барабана, а оборотомерът контролира скоростта, по-точно броят на оборотите в минута. Това е необходимо, за да се избегне хаотично движение или внезапно спиране.

Движещата сила е електрически двигател. Повечето модерни предни Electrolux са оборудвани с инверторни двигатели, които са прикрепени директно към вала на барабана. Липсата на ремъчно задвижване прави въртенето по-ефективно и по-рязко, а самият дизайн, без „посредник“, става по-надежден и издръжлив.

Някои перални машини са оборудвани с колекторни двигатели. В този случай барабанът се върти с помощта на задвижващ ремък, който предава импулс от двигателя към вала.За разлика от своя инверторен „брат“, комутаторът по-често се нуждае от ремонт: гумената лента пада и електрическите четки се износват.

Водонагревателни елементи

Загряването до дадена температура е функцията на тръбен електрически нагревател. Колко гореща ще бъде водата в резервоара зависи от избрания режим. След като потребителят избере програма и зададе градусите, контролното табло предава получената информация към нагревателния елемент. Нагревателят започва да действа в съответствие със задачата.

Нагревателният елемент и вграденият в него температурен датчик са отговорни за нагряването на водата в пералната машина.

Нагревателен елемент с температурен датчик Electrolux

Степента на нагряване на нагревателния елемент се контролира от термистор. Това е метална тръба, разположена директно в нагревателя. Веднага щом водата достигне зададената температура, сензорът съобщава на контролното табло, което от своя страна изключва нагревателния елемент.

Компенсатори на вибрации и центробежна сила

UBL и маншет SM Electrolux За да се предотврати „скачането“ на пералните машини с горно и хоризонтално зареждане по време на пране и центрофугиране, в конструкцията са предвидени специални компенсатори. С тяхна помощ се гасят изходящите вибрации от въртенето на двигателя до максималните обороти. Факт е, че когато барабанът се върти, се появява центробежна сила, която без система за абсорбиране на удари и противотежести ще унищожи машината отвътре.

Следните компоненти помагат на пералната машина да поддържа стабилна позиция:

 • амортисьори - пружинни подпори, които фиксират дъното на резервоара към дъното на тялото;
 • пружини, на които резервоарът е окачен отгоре;
 • противотежестите са бетонни блокове, които утежняват машината и поддържат желания баланс.

Тези елементи са предназначени да предпазват пералната машина от центробежна сила.Въпреки това, ако се използват неправилно или продължително време, те могат да се повредят: амортисьорите се износват, пружините се разтягат, а противотежестите се напукват или разхлабват. В този случай е необходимо да затегнете крепежните елементи или да смените повредените части.

Заключване на люка и гумена лента

Важно е да разберете как работи люкът. Независимо от вида на натоварване, челно или вертикално, има две ключалки: механична и електронна. Първият се задейства, когато потребителят затвори дръжката, а вторият се активира след началото на цикъла. В последния случай UBL се активира, предотвратявайки случайно отваряне на машината по време на процеса на пране.

Устройството за заключване на люка ще предотврати отварянето на вратата, докато пералната машина Electrolux работи.

Помпа за пералня Electrolux

Осигурете херметичността на резервоара и маншета на люка. Това е уплътнителна гумена лента, която затваря празнината между барабана и тялото на машината, предотвратявайки изтичането на вода. Ако гумата е напукана или разкъсана, тогава не можете да стартирате машината - възможно е сериозно изтичане.

Елементи, отговорни за отводняването

Без качествен дренаж пералнята не може да функционира. Изпразването на варела се осигурява от система от тръби и маркучи, както и помпа и филтър за боклук. „Сърцето“ на дренажа е помпата, която изпомпва вода от резервоара след всеки етап на измиване.

Сглобяване на варел и резервоар на Electrolux Има два вида помпи:

 • синхронен;
 • асинхронен.

Помпата се състои от двигател и работно колело. Първият стартира устройството, а вторият, благодарение на въртенето на лопатките, дава на водата желаната посока. На върха на помпата е фиксиран охлюв, през който се захранват тръби и маркуч.

Повечето от отломките, косата, мръсотията и вълната, които попадат в пералнята, се утаяват върху филтъра за боклук.

Помпите са издръжливи, но дренажът като цяло често не функционира поради запушвания. Не е необичайно монети, отломки, косми и други малки предмети да попаднат в барабана и да останат в дренажната тръба. Причината са джобовете на неща, които не са проверени преди пране. Повечето от чуждите отпадъци остават в специално проектиран филтър за боклук, който трябва редовно да се развива и почиства.

Основни контейнери

Тава за прах Electrolux Важна част от пералнята е резервоарът. Изработен е от пластмаса и е напълно запечатан. Това е мястото, където водата идва от чешмата и където се смесва с перилни препарати. При машини с хоризонтално натоварване той е разположен с отвора напред, с вертикален люк нагоре.

Барабанът винаги е изработен от неръждаема стомана. метал и има порести стени. В него се поставя прането, след което водата и препаратът от резервоара влизат в цилиндъра и започва прането. Необходимо е наличието на пластмасови ръбове по повърхностите на барабана - оребрени щанци - смесване и обръщане на прането за по-добро изпиране.

Ако материалът за производство на резервоари и барабани на машините Electrolux е предимно един и същ, тогава размерът и обемът са значително различни. Всичко зависи от капацитета на машината, предоставен от производителя.

Допълнителни елементи

Пералнята Electrolux съдържа и други системни елементи, които също осигуряват висококачествено пране. Сред тях е и диспенсър - табла за перилни препарати. Благодарение на специалния дизайн, концентратът се приема постепенно, на дози, строго на определен етап от цикъла.Също така няма смесване на съставките: при основното пране се добавя прах или гел, при избелване - почистващ препарат, а при изплакване - аромат, балсам или омекотител.

Компанията Electrolux произвежда перални машини с хоризонтално и вертикално зареждане.

Маркучите също заслужават внимание: вход и дренаж. Първият доставя чиста вода в резервоара, а с помощта на втория отпадъчната течност се изпомпва в канализацията. Спомагателните елементи са тръби, свързващи важни компоненти на системата.

Пералнята е сложна, особено модерните „умни“ машини, пълни със сензори и електроника. Но можете да разберете подреждането и взаимовръзката на елементите - основното е внимателно да проучите инструкциите и вътрешната структура на машината.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня