Как работи пералня Kandy?

Как работи пералня Kandy?Преди да се опитате да поправите пералня у дома и сами да се „изкачите“ вътре в машината, трябва да разберете как работи машината. Важно е да разберете къде се намират основните компоненти и сензори, как частите са свързани помежду си и за какви функции отговарят. Това е единственият начин за правилен ремонт на оборудването, без да го наранявате.

Колко части има вътре в машината?

Дизайнът на съвременните перални машини е доста прост. Ако се задълбочите в структурата на пералнята бонбони, тогава по аналогия ще стане ясно как работят машини на други марки. Всеки модел има:

 • двигател. Kandy са оборудвани с колекторни двигатели, машините на други марки са с инверторни двигатели;
 • възел резервоар-барабан;
 • дренажна помпа;
 • контролен панел с основен електронен модул;
 • ударопоглъщащи елементи;
 • лагерен възел;
 • метален корпус;
 • смукателен клапан;Части за пералня Kandy
 • нагревателен елемент;
 • температурен сензор;
 • клапан за налягане;
 • филтър за боклук;
 • дозатор;
 • устройство за блокиране на люка;
 • барабанен маншет.

Това е основен набор от елементи, предвидени в дизайна на всяка перална машина. След като сте разбрали структурата на пералнята Candy, можете спокойно да анализирате поведението на вашия „домашен помощник“. Веднага ще стане ясно каква може да е причината за тази или онази неизправност и кои части трябва да бъдат проверени първо.

Как работи задвижващият механизъм?

Пералня Candy е оборудвана с пластмасов резервоар с вграден барабан. За да се предотврати деформация на контейнера, той не е много здраво закрепен към тялото. Това избягва силни вибрации, които разрушават резервоара.

По време на процеса на пране и особено на цикъла на центрофугиране, резервоарът се движи активно, но металният корпус на машината остава неподвижен. Това гарантира безопасността на резервоара. Основният пластмасов контейнер на шайбата се поддържа от чифт амортисьори в долната част и няколко пружини в горната част.

Въртенето на барабана на пералните машини Kandy става възможно благодарение на механизма за задвижване на ремъка. Автоматите имат две макари: голяма, която е прикрепена към барабана, и малка, разположена на двигателя.задвижващ механизъм SM Kandy

Ролките са обединени от общ ремък. След стартиране на прането електрическият мотор изпраща обороти към барабана чрез ремъчно задвижване. Поради това "центрофугата" започва да се върти заедно с нещата, заредени в нея.

„Мозъкът“ на пералнята е контролният модул.

Платката следи изпълнението на процеса, получава сигнали от частите на машината и от своя страна дава команди. Например, блокът контролира подаването на вода към оборудването, както следва:

 • отваря входящия клапан, за да изтегли течност в резервоара;
 • „нарежда” на нагревателния елемент да загрее водата до необходимата температура;
 • активира помпата, когато е необходимо да се източи отпадната вода.

Сега имате обща представа за основните компоненти на пералнята Kandy и ролята, която играят. За да постигнете специфика, е по-добре да анализирате принципа на работа на всеки елемент поотделно.

Качество на барабана

Моделите на пералните машини се различават по материалите, използвани за производството на компоненти. Пералните с резервоар от неръждаема стомана се считат за по-надеждни и устойчиви на износване. Такова оборудване ще продължи по-дълго от тези, оборудвани с пластмасов резервоар. Барабанът винаги е изработен от неръждаема стомана.

Всички перални машини, произведени под марката Candy, са оборудвани с неразглобяем пластмасов резервоар.

И така, резервоарът е основният капацитет на всяка автоматична машина. Може да бъде изработен от здрава пластмаса или неръждаема стомана. В него е вграден барабан, в който се зареждат дрехите за пране.качество на барабана на пералната машина

Повърхността на барабана е „осеяна“ с голям брой дупки. Чрез тях водата от резервоара се "излива" в "центрофугата". Също така вътре в металния резервоар има няколко пластмасови „гребена“, които могат да подобрят качеството на измиване.

Автоматичната машина първо изтегля вода в резервоара. Там течността се смесва с прах или гел и след това влиза в барабана. Важно е в резервоара да не попаднат чужди предмети, в противен случай това може да доведе до течове и други проблеми. Затова внимателно проверявайте джобовете на дрехите си, преди да ги заредите в машината, и перете бельото и чорапите си в специални торбички.

Как се загрява водата?

Водата, която влиза в резервоара, се нагрява от нагревателен елемент. Тръбният елемент е вграден в дъното на шайбата. Основният проблем на нагревателите е, че се покриват с дебел слой котлен камък, след което се влошава топлопроводимостта им.

Ако във вашия регион има твърда чешмяна вода, по-добре е да не пестите пари и да инсталирате филтър за омекотяване на входа на апартамента или директно пред входния маркуч на машината. Благодарение на това ще бъде възможно да се предпазят „вътрешностите“ на машината от мащаб.Нагревателният елемент загрява водата

Колкото по-често започвате измиване с висока температура, толкова по-бързо нагревателният елемент ще се повреди. Следователно, няма нужда постоянно да "плакнете" нещата в гореща вода, загрята до 60 ° C-90 ° C. Това няма да е полезно нито за дрехи, нито за оборудване.

Електрически мотор

Връзката между барабана, шайбата и двигателя вече беше обсъдена. Автоматичните машини Kandy са оборудвани с колекторни двигатели. Този тип двигател се използва от производителя, за да спести пари, да намали цената на оборудването възможно най-много и да го направи по-достъпен за клиентите.Двигател за пералня Kandy

За съжаление колекторните двигатели не са надеждни. Те не понасят добре пренапреженията на тока, така че пералните машини Candy трябва да бъдат свързани чрез стабилизатор. Такива двигатели изискват специално отношение. Например, трябва да запомните да смените четките на двигателя навреме, за да поддържате неговата работа.

Изпомпване на вода

Няколко елемента са отговорни за подаването на вода към пералната машина. Това са контролният модул, входящият вентил, входящият маркуч и сензорът за ниво. Пълненето на резервоара се извършва по следната схема:

 • "мозъкът" на шайбата дава команда, след което входящият клапан се отваря;
 • водата започва да тече в системата;
 • превключвател за налягане следи нивото на течността в резервоара;
 • когато контейнерът се напълни до необходимата „маркировка“, сензорът сигнализира това на таблото и „мозъкът“ затваря входния клапан;
 • водата спира да "влиза" в резервоара.Помпата SM Kandy изпомпва вода

След това контролният модул включва нагревателния елемент, който ще загрее водата до желаната температура. Източването на отпадъчната течност започва след като „мозъкът“ предаде сигнал към помпата. Помпата, след като получи команда, избутва отпадъчните води през дренажния маркуч в канализацията. Тези процеси се повтарят няколко пъти - по време на основното пране и изплакване. Водата се събира, прането се "изплаква" в нея и след това, поради добре координираната работа на агрегатите, течността се отстранява от машината.

Електронно пълнене

Основният електронен блок на автоматичната машина отговаря за всички компоненти, без да броим контролния панел (той е свързан към отделна платка). Тези устройства са „интелигентността“ на технологията.Те са тези, които "раздават" команди на всички сензори и елементи на системата, осигурявайки непрекъсната работа на оборудването.

Програмите за пране и различни допълнителни опции са алгоритми, записани на таблото за управление. Следователно модулът е отговорен за изпълнението на режима, който е стартиран от потребителя. Електронният блок включва различни части: триаци, микросхеми, транзистори, тиристори и други. Контактът между елементите се осъществява чрез специални релси.Контролен панел SM Kandy

Контролният панел служи като вид информатор, който „казва“ на интелигентността на машината какво иска потребителят в момента. Основната му задача е да информира електронния модул за всички подробности за предстоящото измиване (данни за избраната програма, температурен режим, брой обороти на въртене, свързване на допълнителни функции към основния цикъл).

Пералните машини Kandy, оборудвани с дисплей, уведомяват потребителя за подробностите за прането. Екранът показва оставащото време за изпълнение на програмата и етапите на цикъла.

Други детайли

В допълнение към основните компоненти, пералнята е пълна с много допълнителни елементи. В автоматичната машина всичко е взаимосвързано, така че дори и без „незначителни“ части, прането не може да започне. Какви компоненти имаш предвид?

 1. Пружини и амортисьори. Това са важни елементи, които намаляват вибрациите, като по този начин предотвратяват повреда на резервоара.
 2. Маншет с люк. Гуменото уплътнение служи за уплътняване на вратата. Поради това водата не се излива от барабана.
 3. Блокатор на люкове. UBL гарантира, че вратата се затваря „плътно“ и не се отваря по време на пране.
 4. Ремъчна предавка. Това е същата гумена лента, която върти шайбата, а „колелото“ вече върти барабана. Следователно работата на машината е невъзможна без този механизъм.
 5. Дренажен филтър. Той предпазва помпата от различни отломки. Чужди предмети, хартия, косми, конци и мъх се утаяват върху елемента, без да влизат в помпата.противовес на SM Kandy
 6. Противотежести. Това са големи и тежки блокове, които се поставят вътре в тялото, за да направят машината по-тежка. Благодарение на тези „камъни“, пералнята се съпротивлява на центробежната сила, която се появява, когато барабанът се върти при високи скорости. Без тях оборудването постоянно ще „скача“ из стаята, усещайки натиска на резервоара върху страничните панели.
 7. Барабанен люк. Ролята на този детайл е очевидна - без вратата измиването просто би било невъзможно.
 8. Чекмедже за перилни препарати. Към контейнера се добавят прах, препарат за изплакване и препарат за отстраняване на петна. Съставите се дозират в резервоара през целия цикъл. Обикновено тавата е разделена на три секции.
 9. Тръби. Те са вградени вътре в машината. Това е един вид "циркулационна система" на пералната машина. Водата се движи по тях вътре в машината. През входния клапан в резервоара, оттам към помпата.
 10. Входящи и дренажни маркучи. Тук всичко е очевидно - по единия начин водата влиза в машината, а другият се влива в канализацията.

Знаейки от какви части се състои пералнята, коя единица е отговорна за какво, можете да анализирате поведението на оборудването и да идентифицирате причината за проблемите в работата на машината.

Ако възникне неизправност, ще можете да разберете какво я причинява. На какви компоненти и компоненти трябва да обърнете внимание? Например, ако водата не напусне резервоара, ще бъде ясно, че елементите на дренажната система трябва да бъдат проверени. Когато барабанът се върти със силно тропане, тракане и скърцане, ще установите, че проблемът очевидно е в лагерния възел.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня