Как работи пералня Атлант?

Как работи пералня АтлантПералните машини с предно зареждане са проектирани по същия принцип. Разбира се, може да има разлики под формата на врата за презареждане, втори барабан, наличие или отсъствие на дисплей, сервизен люк, но „пълненето“ на машината остава същото. Като пример, нека анализираме структурата на пералната машина Atlant, за да разберем какви основни компоненти и компоненти се използват при сглобяването на предните модули.

Основни елементи

Не е трудно да се разбере как работи една пералня. Всички компоненти са изброени във фабричните инструкции и там е показана и електрическа схема за свързване на компонентите към компонентите. Можете да подчертаете основните компоненти на машината и допълнителни части.

Основните елементи включват:

 • електрически мотор;
 • резервоар (може да бъде изработен от пластмаса или метал);
 • барабан;
 • дренажна помпа;
 • контролен модул;
 • амортисьори, амортисьори, пружини (необходими за потискане на вибрациите по време на работа на машината);
 • лагерен възел;
 • нагревателен елемент;основните елементи на машината
 • електромагнитен клапан за пълнене;
 • кадър;
 • клапан за налягане

След като разберете структурата на пералната машина Atlant, можете сами да диагностицирате повреди и да ремонтирате оборудването, без да се обръщате към специалисти.

Това е основният набор от компоненти, без тях пералнята Atlant няма да може да функционира. Знаейки къде се намира всеки от елементите и разбирайки за какво е отговорен, е по-лесно да забележите неправилната работа на машината и да ремонтирате оборудването своевременно.

Характеристики на машината

В нормална ситуация всички компоненти и сензори на пералнята работят гладко, без повреди. Всеки елемент стриктно изпълнява възложените му функции. Процесът се контролира от главния контролен модул, „мозъка“ на машината.Платката следи реда на операциите, приема и предава сигнали и осигурява комуникация между компонентите.характеристики на машината Атлант

Най-обемният елемент на пералнята е резервоарът. Това е голям пластмасов или метален цилиндър, чиято позиция се контролира от амортисьорни пружини и амортисьори. В контейнера се поставя варел от неръждаема стомана. Той се върти активно по време на пране, благодарение на "колелото", прикрепено през кръста. Ролката се завърта от задвижващия ремък, който от своя страна се задвижва от двигателя. Благодарение на повишената скорост се изпира прането в барабана.

Почти всички автоматични машини от беларуския производител са оборудвани с пластмасови сгъваеми резервоари.

След стартиране на прането барабанът започва да се пълни с вода. Потребителят чрез натискане на бутона "Старт" изпраща сигнал до контролната платка, която дава команда на електромагнитния клапан. Отваря се, течността се влива в системата, а превключвателят за налягане контролира степента на пълнене на резервоара. Когато водата достигне желаното ниво, сензорът ще уведоми „мозъка“ за това и комплектът ще спре.

След това нагревателният елемент се активира, за да загрее водата до зададената температура. Блокът за управление контролира етапите на цикъла, преминавайки от накисване към основно пране, след това към изплакване. Между тях се дава команда на помпата да източи водата.

Точно това е общата картина на почти всяко пране. Всъщност няма нищо сложно в принципа на работа на машината. За да разберете още по-добре как работи машината, трябва да разглобите всеки от нейните компоненти поотделно.

Как функционира основният възел?

Резервоарът е най-големият елемент на SMA. В Атлант е изработен от пластмаса, което обяснява ниската цена на оборудването.Някои производители правят контейнери от неръждаема стомана; такова оборудване струва порядък повече, но се счита за по-надеждно. Резервоарът в тялото е разположен хоризонтално, но можете да намерите модели с резервоар, разположен под ъгъл.

В основния резервоар е вграден метален барабан, където се поставя прането за пране. Водата се нагрява и смесва с праха в резервоара, след което прониква през порите на стените на барабана до дрехите. Ребрата, присъстващи на повърхността на барабана, подобряват качеството на измиване и помагат за справяне с мръсотията.

Много рядко възелът „резервоар-барабан“ се поврежда в пералните машини Atlant. Това може да се случи, ако не спазвате допустимото количество неща за товарене или ако не инсталирате машината на ниво. Чужди предмети също могат да пробият пластмасовия резервоар, например тел от сутиен, пирон, фиби или ключ, попаднал в пералнята поради невнимание на потребителя.

Как се загрява водата?

Водата „достига” желаната температура благодарение на нагревателния елемент. Нагревателният елемент е разположен директно под барабана, от задната страна на корпуса. Можете да получите достъп до тръбния нагревател, като премахнете стената и премахнете задвижващия ремък.

Нагревателният елемент е един от най-често повреждащите се и сменяеми елементи на перални Атлант.

Нагревателят се поврежда, защото:

 • постоянно влиза в контакт с твърда вода, в резултат на което на повърхността му се образува котлен камък;
 • утаеният слой варовик пречи на топлообмена на нагревателния елемент, което води до прегряване и изгаряне на елемента.какво кара водата да се нагрява?

Ето защо е по-добре да избягвате постоянното използване на режими на пране с висока температура. Особено пуснете няколко последователни цикъла с нагряване на водата до 60-90 градуса.Нагревателният елемент трябва да се остави да се охлади за един час и едва след това да се включи нова програма. Ако говорим за мощността на нагревателя, той консумира приблизително 1800-2200 вата. Тези стойности са идентични с тези на други отоплителни уреди.

Какво кара барабана да се движи?

Барабанът се върти до зададената скорост благодарение на двигателя на пералнята. Двигателят чрез задвижващ ремък и шайба ускорява резервоара до желаната скорост, осигурявайки висококачествено измиване и центрофугиране. Срокът на експлоатация без поддръжка на двигателя зависи от няколко параметъра, преди всичко от неговия тип. Инверторните двигатели са по-надеждни и издръжливи от колекторните двигатели.

Пералните машини на марката Atlant имат колектори - те са по-евтини от инверторните, но в същото време са по-ниски от последните по няколко характеристики. Колекторните двигатели са твърде чувствителни към скокове на напрежение и изискват редовна поддръжка, например смяна на четките, когато се износят. Можете да вземете предвид тази функция и да свържете автоматичната машина чрез стабилизатор - тогава няма да се налага да се притеснявате за промени в захранването. Що се отнася до електрическите четки, това е прост ремонт, който отнема малко време.

Водата се излива в барабана по следния принцип:

 • потребителят стартира измиването чрез натискане на бутона "Старт";
 • модулът дава команда за отваряне на електромагнитния клапан;
 • налягането в системата намалява, водата започва да тече в резервоара;моторът върти барабана
 • превключвателят за налягане измерва количеството течност;
 • сензорът за ниво изпраща сигнал към таблото, че резервоарът е пълен;
 • блокът, въз основа на получената информация, "нарежда" на всмукателния клапан да се затвори;
 • Подаването на вода към машината е завършено.

След това машината започва да загрява водата и основното пране. Когато водата трябва да се източи, модулът сигнализира за това на помпата.Помпата започва да изпомпва вода и да я изхвърля през тръбите в канализацията. Сензорът за ниво, забелязвайки, че резервоарът е празен, уведомява контролния блок. Когато измиването приключи, „мозъкът“ спира работата на дренажната система, уверява се, че всички елементи на машината са приключили работа и изключва ключалката на люка.

"Мозък" на машината

Непрекъсната комуникация на всички компоненти един с друг е възможна благодарение на електрониката. Модулът за управление е „мозъкът“ на пералната машина, координира действията на всички възли, издава команди и наблюдава тяхното изпълнение. Платката се състои от множество полупроводникови компоненти. Комуникацията с други части на машината се осъществява по електропроводими пътища.

Съвременните перални машини са оборудвани със система за самодиагностика. Той забелязва всички повреди и неизправности в работата на оборудването и уведомява потребителя за тях чрез мигане на дисплея или показване на код за грешка на екрана.Машинен мозък на Атлант

Това е „мозъкът“ на устройството, който задава алгоритъма на действията при избора на конкретна програма за измиване. Последователността на операциите и настройките на всеки режим са програмирани в интелекта, потребителят трябва само да стартира желания от контролния панел. Някои модели Атлант предлагат възможност за настройка на фабричните програми за пране. Така потребителят може да промени температурата на нагряване на водата и скоростта на центрофугиране.

Друг “пълнеж” на пералнята

За да разберете напълно как работи пералната машина с лицева страна, ще трябва да разберете не само основните компоненти и сензори, но и допълнителни елементи. Въпреки че считаме тези детайли за второстепенни, всъщност без тях машината няма да може да изпълнява своите функции. Всеки, дори най-малкият елемент играе важна роля в дизайна на устройството.

И така, говорим за следните компоненти:

 • маншет на вратата. Уплътнителната гума осигурява херметичността на системата;
 • заключващо устройство. Активира се от „мозъка“ след механично затваряне на люка и стартиране на прането. Когато UBL се задейства, ще бъде невъзможно просто да отворите вратата до края на цикъла;

Контролният модул автоматично активира UBL след стартиране на режима на пране.

 • ремъчна предавка. Именно той предава импулса от двигателя към шайбата на барабана, след което завърта контейнера до необходимата скорост. Ако еластичната лента се счупи или се изплъзне, прането ще спре и барабанът ще „замръзне“ на място;
 • противотежести. Това са бетонни блокове, необходими за осигуряване на стабилност на машината. Без тях пералнята няма да може да издържи на центробежната сила, която възниква при движение на барабана;други части Атлант барутен приемник
 • филтър за боклук. Предпазва дренажната помпа, като предотвратява навлизането на отпадъци, косми, конци и чужди предмети в нея. Нуждае се от периодично почистване;
 • врата. Тук не е необходимо обяснение. Без люк поставянето на нещата в машината би било проблематично;
 • контейнер за прах. Дозаторът е разделен на секции, всяка от които е заредена с определен продукт - за предварително или основно пране, изплакване. Кюветата помага на съставките да навлизат постепенно в резервоара, като по този начин се постига максимален измиващ ефект;
 • тръби Елементи, свързващи основните компоненти на пералните машини. Например дренажната тръба е разположена между основния контейнер и помпата, други маркучи водят от дозатора към резервоара. Благодарение на тях водата циркулира свободно в системата.

След като разберете как работи пералната машина Atlant, можете самостоятелно да анализирате работата на оборудването и да забележите първите „симптоми“ на повреда. Важно е да прочетете фабричните инструкции, за да разберете дизайна на „домашния асистент“ и незабавно да коригирате дребни проблеми.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня