Дизайн на пералня Indesit

Дизайн на пералня IndesitТъй като почти всички модели перални машини с предно зареждане са практически еднакви, ще разгледаме вътрешната структура на пералната машина, като използваме примера на единица на марката Indesit. От днес той е лидер в производството и продажбите на руския пазар. И така, нека илюстрираме структурата на пералната машина Indesit.

Нека изброим основните елементи

Устройството на пералната машина включва както основни, така и допълнителни модули. Вашият уред ще работи само ако всички компоненти са в гладък контакт един с друг. Пералня от всеки модел съдържа:

 • електрически мотор;Пералня Indesit се състои от много части
 • резервоар и барабан;
 • дренажна помпа;
 • контролен панел с поддръжка на електрически модул;
 • пружинни амортисьори;
 • специален възел с лагери;
 • основното тяло, чиято задна стена е направена под формата на капак на люка;
 • клапан за всмукване на течност;
 • тръбен електрически нагревател и части за него.

Моля, имайте предвид, че това е напълно основен набор от части за всяко перално устройство. Ако разбирате какво и как работи веригата, можете лесно да анализирате поведението на вашата пералня Indesit.

Как работи технологията?

Пералнята Indesit е оборудвана с пластмасов резервоар. За да се избегне деформация на резервоара, той не е толкова здраво свързан с тялото, така че да не се създават прекомерни вибрации, които разрушават резервоара. В края на краищата резервоарът се движи много активно по време на пране и особено при центрофугиране, но тялото остава неподвижно, което всъщност гарантира безопасността на резервоара. Освен това два амортисьора са поставени отдолу за опора, а пружините са поставени отгоре.оборотите се предават от двигателя към шайбата чрез задвижващия ремък

По време на пране барабанът се върти благодарение на специална макара, към която е свързан чрез кръст. Ролката от своя страна получава обороти, предавани от електрическия мотор чрез ремъчно задвижване. Всички тези действия карат шайбата да се върти и тъй като е закрепена към барабана, барабанът също се върти, благодарение на което дрехите ни се перат.Самият барабан е вграден вътре в резервоара с монтаж.

Така нареченият „разузнавателен център” на пералнята е таблото за управление; именно той определя последователността на операциите и координираното взаимодействие на всички компоненти на блока. Например захранването на перална машина с вода включва редица действия на различни части: входящият вентил изтегля вода от водопровода, нагревателният елемент я загрява до необходимата температура, превключвателят за налягане контролира обема на водата и специален помпата отстранява замърсената вода след приключване на процеса на измиване.

Сега можете грубо да си представите как работи вашата пералня и как работи, но за да добавите повече подробности, трябва да разгледате работата на всеки модул поотделно.

Основен контейнер и барабан

Барабаните са изработени предимно от неръждаема стомана, както и ваните на някои перални машини. Този материал е по-издръжлив и в резултат на това вашата машина ще издържи много по-дълго. Все пак, ако предпочитате по-бюджетен и лек вариант, вземете машина с пластмасов резервоар. Не е толкова издръжлив, но е по-евтин и по-лесен за носене. В най-често срещаните модели резервоарът е разположен хоризонтално, въпреки че някои производители произвеждат и машини с наклонени резервоари.

Всички съвременни перални машини Indesit са оборудвани с пластмасови резервоари.

И така, резервоарът е основният капацитет на всяка перална машина. Както вече разбрахме, има вграден барабан, в който зареждате прането си. Барабанът обикновено има огромен брой дупки, през които водата от резервоара прониква в този контейнер. Да, водата се изтегля от водопровода в резервоара, където се нагрява и смесва с праха и влиза в барабана по време на процеса на пране. В допълнение, повърхността на металния резервоар е силно гофрирана, което подобрява качеството на измиване. За да избегнете течове и други проблеми, в резервоара не трябва да попадат чужди предмети.

Загряване на сместа от вода и прах

водата се нагрява с помощта на нагревателен елементЗа загряването на водата в резервоара отговаря тръбен електрически нагревател или съкратено нагревателен елемент, който е вграден в долната част на машината. Когато пералнята се използва активно, нагревателният елемент е подложен на най-големи щети, тъй като върху повърхността му се образува котлен камък, който постепенно я извежда от строя, а освен това нагревателните елементи винаги излизат от строя по-бързо от другите електрически уреди. Колкото по-често миете в гореща вода, толкова по-бързо ще възникнат проблеми с нагревателя.

Според техническите характеристики си струва да се каже, че консумацията на енергия е приблизително 1800-2200 W. Това е равно на средната консумация на енергия на всеки отоплителен механизъм. Ето защо, ако ви се струва, че пералнята „яде“ много енергия, тогава проблемът очевидно е в нагревателния елемент.

Какво кара барабана да се движи?

Помните ли, че вече говорихме за връзката между барабана, шайбата и електрическия мотор? Това е електрическият двигател, който захранва устройството. Indesit използва колекторни двигатели, за да спести пари и в резултат на това да намали цената на стоките. Колекторните двигатели обаче нямат завидна здравина и освен това са много податливи на падане на напрежението, така че е по-добре да ги свържете чрез стабилизатор.

Моторите с четки бързо губят нивото си на функционалност и в крайна сметка спират да работят напълно, ако не се поддържат внимателно (ще трябва например да сменяте редовно четките).

Водоснабдяване и отвеждане

Водата се подава от водопровода към резервоара съгласно тази схема.схема на водоснабдяване и отводняване в пералня Indesit

 1. Специализиран модул „нарежда” на всмукателния клапан да се отвори;
 2. Клапанът се отваря и тъй като е под високо налягане, водата веднага започва да прониква в резервоара.
 3. Превключвателят за налягане контролира обема на водата, така че точно толкова, колкото е необходимо (същото се случва при източване на вода, така че този сензор е незаменим за всяка машина);
 4. При достигане на необходимия обем пресостатът сигнализира на модула, а той от своя страна сигнализира на вентила, че има достатъчно вода и трябва да се затвори.
 5. Вентилът се затваря и подаването на вода спира.

Веднага след като измиването приключи, контролният модул започва да взаимодейства с помпата. Помпата получава сигнал за източване на вода и започва да я изтласква в канализацията през дренажния маркуч. Така водата се изпомпва от резервоара. След това, използвайки същите операции, машината изтегля вода, за да изплакне прането, и след това го източва по същия начин.

„Мозъкът“ на пералнята

Модул за управление на пералня IndesitКонтролното табло отговаря за всички части на машината, с изключение на контролния панел (включва всички бутони, индикатори и др.). За това има отделна такса. И двете устройства са комбинирани и изпълняват функцията на „интелигентността“ на машината: те подават команди към модулите за координирана работа на устройството.

Програмите и режимите на пране са предварително разработени алгоритми за определени действия, които се записват на таблото за управление. Съответно, той е отговорен за работата на всяка програма, която изберете. Структурата на платката се състои от много полупроводникови елементи (те включват триаци, тиристори и други части).

Контактите между частите се осъществяват чрез специални електропроводими пътеки, които също се намират на контролната платка.

Таблото на контролния панел има малко по-различно предназначение. Докато контролната платка координира взаимодействието на частите, тази координира взаимодействието между оператора и контролната платка. Тоест, неговата задача е да „обяснява“ на контролния панел какво точно иска да направи потребителят, както и да го информира за всички подробности за измиването (чрез показване на информация на специален екран или чрез индикатори).

Помощни елементи

Разбрахме как работят основните части на пералната машина Indesit. Има обаче много повече.Ролята им не е толкова фундаментална, но без тях и измиването ви няма да се случи. Ето техния списък.

 1. Частите, които предотвратяват вредното въздействие на вибрациите върху резервоара, са пружините и амортисьорите. Те намаляват вибрациите.
 2. За да се предотврати изтичането на вода от капака на люка, има специален маншет. Това е вид гумено уплътнение, което плътно затваря люка при измиване.спомагателни части SM Indesit
 3. Устройство за блокиране на люка - съкратено UBL. Този детайл също помага за пълно затваряне на люка и предотвратяване на случайно или независимо отваряне. Докато UBL е в добро работно състояние, водата няма да се излее от машината.
 4. Задвижващ ремък. Този, който насочва въртенето към шайбата, а ролката, както си спомняте, помага за въртенето на барабана. Следователно, за да работи барабанът, не можете без тази част.
 5. Противотежести. Противотежестите са много големи камъни, както по обем, така и по тегло, които се монтират вътре в тялото, увеличавайки масата му. Благодарение на тези части машината има способността да устои на центробежната сила по време на предене. В противен случай пералната машина би се движила много активно из стаята поради натиск върху страничните стени.
 6. Врата на люка. Няма нужда да описваме значението на този детайл. Без него измиването е по принцип невъзможно.
 7. Прахообразен приемник. Там поставяте препарат и балсам, които се дозират в резервоара по време на процеса на пране. По правило включва три отделения за различни видове перилни препарати.
 8. Тръби. Чрез тях водата влиза и излиза от резервоара. Вграден в тялото.

Сега, знаейки всички подробности за работата на пералната машина Indesit и характеристиките на нейния дизайн, можете лесно да анализирате нейното поведение и състояние. Ако възникне проблем, ще знаете какво да търсите първо и вероятно ще можете сами да извършите лесен ремонт. Не забравяйте, че ако се отнасяте внимателно към него, вашето устройство ще ви служи много по-дълго и ще ви радва с качеството си много повече.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня