Как работи барабанът на пералнята?

Как работи барабанът на пералнята?Прането се зарежда в пералнята през барабана. На пръв поглед дизайнът му е прост: цилиндричен метален резервоар с перфорирани стени и оребрени лопатки. Но занаятчиите разбират под него не само цилиндъра, но и целия барабанен възел - резервоара, маншета, задвижването, напречната част и други съседни елементи. За пълен ремонт и безопасна работа на машината трябва да знаете структурата на барабана на пералната машина. Предлагаме да разгледаме всички компоненти, тяхното местоположение и предназначение.

Основен блок на машината

Барабанът е основният елемент на пералнята и почти всички части на машината взаимодействат с него. Цилиндърът от неръждаема стомана е видимата за потребителя част от модула, през която прането се зарежда в машината. При пералните машини с предно зареждане „входът“ е разположен отпред, а при „вертикалните“ перални е отгоре. Мръсотията се измива благодарение на специалния дизайн на контейнера: водата влиза вътре през перфорации по стените, а гумен маншет с врата на люка осигурява необходимата херметичност.

Останалите елементи на възела са „скрити“ от очите на потребителя. Първият от тях е резервоарът, в който се намира барабанът. Това е голям, лек и издръжлив контейнер, към който маркучът за прием на прах е прикрепен отгоре, а дренажната тръба е свързана към дъното. Цилиндърът е свързан към резервоара от задната страна с помощта на железен кръст, втулка и лагери.

Барабанът е вграден в резервоара, където се държи с кръст и се върти благодарение на ос, задвижване и двигател.

Въртенето на системата се осъществява от вал, който получава импулси от двигателя. Последният се намира под ваната за миене и може да бъде колекторен или инверторен. Моторът достига зададената скорост, която се предава на цилиндъра чрез директно задвижване или шайба с ремък.Скоростта на ускорение се контролира от сензор на Хол.устройство на основното устройство на машината

Вибрациите, излъчвани от двигателя, се гасят благодарение на осигуреното абсорбиране на удари. Резервоарът и барабанът се държат в окачено положение, което се осигурява от пружини и виброгасители. Контейнерите са фиксирани сигурно, но не твърдо: мобилността и еластичността на устройството се запазват. Центробежната сила се компенсира и от противотежести - бетонни блокове, които утежняват машината с десетки килограми.

До барабанния цилиндър, в задната част на резервоара има отвор за тръбен електрически нагревател - нагревателен елемент, който отговаря за загряването на водата до желаната температура. Топлината идва от намотката, разположена директно в резервоара за измиване, а контактите са изведени и защитени от херметизирано уплътнение. Степента на нагряване се следи от температурен сензор, който предава данни към контролния модул.

В някои машини местоположението на основните компоненти може да варира - всичко зависи от производителя и модела. За да разберете по-точно как работи определена пералня, просто погледнете фабричните инструкции.

Какви видове барабани има?

Всеки барабан за пране е изработен от неръждаема стомана. Материалът не е избран случайно: неръждаемата стомана е здрава, издръжлива и устойчива на корозия. Това гарантира дълъг експлоатационен живот на оборудването.

Вътрешността на повърхността на барабана има много "дупки" - перфорации. Чрез него водата и прахът стигат до дрехите и след изпиране те се оттичат в канализацията. Но дупките имат и недостатък: когато цилиндърът се върти, тъканта се притиска силно към тях, което води до изтриване и повреда на фибри.

Препоръчително е да изберете перални машини с модерни барабани: капкови, перлени или пчелна пита.

Сега производителите се опитват да избегнат вредния контакт на неща с перфорации по стените на барабана. Разработчиците подобряват принципа на въртене на цилиндъра и подобряват неговия дизайн.Резултатът от търсенето беше производството на различни видове контейнери за миене.вътрешна повърхност на барабана

 • Перфорирани барабани. Те са оборудвани с бюджетни модели перални машини, тъй като такива цилиндри имат гладки стени с много правилни дупки. Вътрешната повърхност не е изпъкнала, което се отразява негативно на предметите, които се перат.
 • Капкови цилиндри. Технологията се нарича VarioSoft и е изобретена и тествана от марката Bosch. Името говори само за себе си: вътрешната повърхност на барабана е „осеяна“ с дупки под формата на капки. „Номерът“ на дизайна е в самите издатини: едната страна на такива отвори е плоска, а другата е изпъкнала. В резултат на това прането се озовава или върху гладката, или върху острата част, в зависимост от избрания режим. Деликатната материя се пере меко, но при интензивна програма триенето е силно.
 • Барабани "Перла". Технология Pearl Drum от дизайнерите на Hansa. Такива цилиндри са перфорирани с дупки с различни размери под формата на полусфери, подобни на перли. Благодарение на заоблената форма, прането не се докосва до остри издатини, което предпазва тъканта от износване, дори когато барабанът се ускори до 1400 оборота в минута.
 • Клетъчни контейнери. Патентът за иновативна перфорация под формата на пчелна пита принадлежи на компанията Miele – няма да го намерите на други машини. Подобни барабани са покрити отвътре с изпъкнали щамповани шестоъгълници. Такива отвори са няколко пъти по-малки в диаметър от стандартните, капкови или перлени отвори, така че тъканта не се издърпва в тях. Резултатът е нежно измиване. Освен това малките отвори задържат праха по-дълго в близост до нещата и предотвратяват попадането на чужди предмети в резервоара.

Видът на барабана е от основно значение: колкото по-широки са отворите и колкото по-гладка е повърхността на цилиндъра, толкова по-бързо се измива перилният препарат и толкова повече се износва прането. Ако често перете деликатни предмети, препоръчваме да дадете предпочитание на контейнери с пчелна пита, капково и перлено.Тогава дрехите ще бъдат защитени от повреда, загуба на цвят, поява на хапчета и удари.

Свързани части

Собствениците на перални не трябва да знаят как изглежда барабанът в напречно сечение. Достатъчно е да се разбере връзката на цилиндъра с други елементи на системата - от праховия приемник до двигателя. Този принцип е еднакъв за всички машини: както с хоризонтално, така и с вертикално натоварване. Основното е да вземете предвид всички „участници“ в процеса на измиване.

 • Дозатор. Предназначен за добавяне на перилен препарат, затова популярно се нарича просто съд за прах. По правило се намира в горната лява част на машината и има три отделения: за допълнителни течности, основно и предварително измиване. Можете да познаете предназначението на кюветата, като погледнете специалните маркировки. Водата достига до праха през маркучи и след това сапуненият разтвор се изпраща през тръби в барабана.
 • Маншет. Това е името на гумената лента, която опасва барабана отпред зад вратата на люка. По-точно те са два: едното уплътнение е прикрепено към тялото, а второто - към ваната за миене. Благодарение на двойния гумен слой резервоарът е уплътнен и водата не изтича.

Електронното заключване се освобождава автоматично 2-3 минути след приключване на цикъла.

 • Маркучи и тръби. Чрез гумени "жлебове" водата, идваща от тръбите, преминава през дозатора и се излива в барабана към мръсните неща. След измиване отпадъчната течност се отвежда през дренажни тръби в канализационната система и се изпомпва с помпа.
 • помпа. Помпата изпомпва мръсна вода от резервоара с барабана в канализационната система. Отводняването е просто: механизмът се стартира от двигател, а посоката на потока се задава от въртящо се работно колело. Всичко е прикрепено към спиралата, където дренажният маркуч също е свързан към помпата.Последният често се запушва с отломки, косми и други предмети, попаднали в машината: детски чорапи, фиби и ключове.как работи машината
 • UBL. Това е устройство за заключване на люка или с прости думи – електронна брава. Той се активира автоматично след стартиране на цикъла, като блокира вратата на люка. Системата „блок“ не позволява на потребителя да отвори барабана при пране, което елиминира случайното отваряне на машината, когато е пълна с вода.
 • Смукателен клапан. Неговата задача е да напълни барабана с вода от водопровода. Механизмът се състои от три намотки и мембрана, която се отваря или затваря под въздействието на електрически импулси. Последните се подават към вентила от модула на база данни от пресостата.
 • Пресостат. Това е пластмасова „кутия“ с дълга тръба, спусната във ваната за пране. Сензорът измерва налягането в резервоара, показвайки нивото на събраната вода. Това позволява контролното табло да контролира процеса на пълнене и източване.
 • Мрежов филтър. Кондензаторът е отговорен за безопасността на системата, защитавайки окабеляването и механизмите от пренапрежения на тока. FPS е в състояние да изравни тока, влизащ в машината, предотвратявайки прегряване и късо съединение на вътрешното окабеляване.
 • Табло за управление. Това са „мозъците“ на машината, които управляват системата с помощта на електроника, триаци, писти и резистори. Модулът издава команди, следи тяхното изпълнение и в случай на повреда или неизправност спешно спира цикъла.

Барабанът в пералнята е ключов елемент от системата, тъй като именно в него се пере прането. Всички останали структурни елементи взаимодействат с него по един или друг начин: те се пълнят, развиват и спират, осигурявайки висококачествено измиване.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня