Проектиране на перални машини Bosch

Демонтаж на машина БошЗащо трябва да знаем структурата на пералня Bosch? Отговорът на този въпрос е очевиден - да можете да го ремонтирате. В края на краищата, изучавайки структурата на конкретен модел пералня, ние се научаваме да го разглобяваме, научаваме за неговите силни и слаби страни и в крайна сметка, след като натрупаме опит, ще можем не само да поправим всеки повреден модул, но и също така да дава препоръки на потребителя относно характеристиките на работата на домашен асистент с марка Bosch. Нека заедно да проучим дизайна на пералните машини от тази марка.

Части на контролния панел

За да улесним разговора за структурата на пералня с марка Bosch, решихме условно да разделим модулите „домашен помощник“ на четири основни групи:

 • части за контролен панел;
 • части на тялото;
 • електричество, резервоар и барабан;
 • хидравлика.

За ваша информация! Ще говорим не само за вътрешни, но и за външни модули на перални машини Bosch.

Панел за управление на пералня BOSCH

Всяка от тези групи включва доста голям брой различни детайли, за които ще говорим. Наш приоритет е да определим функциите на всяка част, както и точното им разположение в корпуса на пералнята Bosch. Нека започнем да разглеждаме дизайна на контролния панел. Контролният панел на пералня от тази марка се състои от няколко елемента.

 1. Външната част на корпуса на контролния панел има вдлъбнатина за контейнера за прах и конектори за монтаж на селектори и бутони.
 2. Накладки на външния панел със символи и надписи на руски език.
 3. Микросхеми и елементи за тяхното закрепване.
 4. Мрежов кондензатор.
 5. Защитна обвивка на мрежовия кондензатор.
 6. Захранващ кабел.
 7. Външен панел на прахоприемника.
 8. Селекторен механизъм.
 9. Селектор за превключване на режимите на пране.

На фигурата по-долу можете да видите схематично представяне на тези части и тяхното местоположение. В зависимост от модела на пералнята Bosch, броят и местоположението на частите на панела може да варира.

Части от контролния панел на пералня Bosch

Кадър

Сега нека да преминем към разглеждане на дизайна на тялото на пералня Bosch. Корпусът на абсолютно всички перални машини от тази марка се състои от 28 вътрешни и външни елемента, нека ги изброим.

 1. Горна стена на пералня Bosch (капак).
 2. Капак на всмукателния клапан.
 3. Сервизен капак на люка.
 4. Прикрепване на входния маркуч.
 5. Десен транспортен болт.
 6. Ляв транспортен болт.
 7. Дясна, лява и задна стена.

важно! Дясната, лявата и задната стена на пералнята Bosch образуват монолитно тяло, така че на диаграмата те винаги се обозначават заедно и с един и същ номер.

 1. Ключ за регулиране на краката.
 2. Специален палет със специална форма.
 3. Крака с резба, които ви позволяват да регулирате височината им.
 4. Долен преден удължен панел.
 5. Долен преден къс панел.
 6. Закрепващ елемент на предния панел.
 7. Панта на товарния люк.
 8. Елемент за закрепване на маншета (скоба).
 9. Основа на капака на шахтата.
 10. Прозорец на люка.
 11. Декоративен панел на капака на люка.
 12. Монтажни шпилки.
 13. Дръжка на люка.
 14. Заключващият механизъм на капака на люка.
 15. Втулки.
 16. Предната стена на пералня Bosch.
 17. Закопчалки, държащи предния панел.
 18. UBL.
 19. Горна дистанционна лента.
 20. Долна дистанционна лента.
 21. Фиксиращи ключалки на горната стена (капак).

Дизайнът на корпуса на маркова пералня Bosch е най-простият и е доста непретенциозен за разглобяване. Ако сравним разглобяване корпус на перални Indesit или Antant с разглобяване на тялото на автомобил Bosch, ще забележите, че последното е много по-лесно за разглобяване. Не са необходими специални ключове или специални умения; всичко, както се казва, е направено за хората.

жилищен дизайн

Електрика, резервоар и барабан

Най-важните части на пералната машина на Bosch са електричеството, резервоара и барабана с неговия задвижващ механизъм и мотор. Там обикновено възникват най-сложните и проблемни повреди и именно до тези елементи техниците често трябва да получат бърз достъп. За какви подробности говорим?

 1. Болт на ролката на барабана.
 2. Голяма барабанна шайба.
 3. Задна стена на резервоара.
 4. Лагери.
 5. Ремъчна предавка.
 6. Стопер на барабанния механизъм.
 7. Метален барабан и кръст с втулка.
 8. Голямо уплътнение на резервоара.
 9. Горна противотежест-стабилизатор.
 10. Два големи винта, шайби и гайки за закрепване на противотежестта.
 11. Болтове за монтаж на електродвигателя.
 12. Предни опори на двигателя.
 13. Електрически мотор.
 14. Четки.
 15. Задни опори на двигателя.
 16. Стелажи.
 17. Фиксиране на част от нагревателния елемент.
 18. Нагревателен елемент.
 19. Термистор.
 20. Скоба за фиксиране на маншета.
 21. Гумен маншет на люка.
 22. Тънко гумено уплътнение.
 23. Преден стабилизатор-противотежест.
 24. Предна половина на резервоара.
 25. Пружини за окачване на резервоара.

Дизайнът на тази група модули не се ограничава до горните елементи. Списъкът може да бъде допълнен от множество чипове, проводници и клеми, които свързват електрическите модули в една верига.

електрически резервоар и барабан

Хидравлика

Хидравликата на пералня Bosch е група от модули и спомагателни елементи, които спомагат за осигуряването на потока на водата, приготвянето на смес от прах и вода, измиване, изплакване и изхвърляне на отпадъчната смес в канализацията. В групата също има доста елементи, но те определено трябва да бъдат изброени.

 1. Двоен входен клапан.
 2. Извита тръба за прахоразпределител.
 3. Капак на контейнера за прах.
 4. Проточна филтърна мрежа.
 5. Маркуч за подаване на вода.
 6. Проточна филтърна мрежа.
 7. Закопчалка, която държи дренажния маркуч към тялото.
 8. Права тръба (от клапана за пълнене до разпределителя на прах).
 9. Ниша за кювета за прах.
 10. Кювета за прах.
 11. Скоба за голямата смесителна тръба.
 12. Голяма смесителна тръба.
 13. Скоба за дренажна тръба.
 14. Плуваща топка.
 15. Маркуч за източване на водата.
 16. Голяма дренажна тръба.
 17. Адаптер за въздух.
 18. Дълга тръба на превключвателя за налягане.
 19. Пресостат.
 20. Помпата, която от своя страна се състои от елементи.
 21. Филтър за боклук.
 22. Пластмасов калъф.
 23. Гумено уплътнение.
 24. Дълга дренажна тръба (тънка).
 25. Закрепване на тръби.
 26. Закрепване на изхода на тръбата.

Хидравлика на пералня Bosch

Прилики и разлики

Дизайнът на пералната машина, която се произвежда под марката Bosch, може да се нарече унифициран.Вътре в тези перални машини се събира всичко най-добро, което е в автоматичния „домашен помощник“, всичко, което е тествано във времето и доказано, че работи. Разположението на частите като цяло е доста удобно, можете да стигнете до всичко необходимо, но има и някои особености.Дизайн на пералня Bosch

Основната разлика между съвременните перални машини Bosch може да се счита за обмислен дизайн. И това се проявява в малки неща.

Предният панел се сваля много лесно и се закрепва с обикновени винтове (5 броя). Без сложни елементи под формата на пластмасови скоби, плъзгачи или винтове с необичайни глави. Няколко гаечни ключове и кръстата отвертка са повечето от инструментите, които ще ви трябват за разглобяване.

Важна характеристика на дизайна е хромираният люк, който е допълнително защитен от двоен стъклопакет. Почти невъзможно е случайно да го счупите, освен ако разбира се не започнете да размахвате чук до пералня Bosch.

Друга конструктивна характеристика може да се счита за местоположението на амортисьорите. А самите амортисьори на пералните на Bosch не са съвсем обикновени - фрикционни. Два амортисьора са разположени отляво на резервоара, а един отдясно, което осигурява почти перфектно гасене на центробежната сила и вибрациите. Амортисьорите рядко се провалят, но ако това се случи, можете да ги смените сами без никакви проблеми.

Производителят на перални машини Bosch се грижи за безопасността на своето оборудване. Почти всички съвременни модели имат пълна защита срещу течове, контрол на пяната и защита от детска намеса.

Това не означава, че съвременните перални машини на Bosch не са подобни на машините на конкурентите. Boches имат много общо с пералните на Siemens, AEG и други немски перални машини. Все пак трябва да се отбележи, че за разлика от скъпите перални машини Siemens и AEG, Boshi традиционно са много по-достъпни.

Така че, след като сте проучили дизайна на няколко модела перални машини Bosch, можете да поемете тяхното разглобяване и ремонт с голяма доза увереност. Освен това производителят се увери, че оборудването му може да бъде ремонтирано: винтовете се развиват по-лесно, шайбите се свалят по-лесно, резервоарът е сгъваем, предният панел може да се свали „наведнъж“ и какво друго прави начинаещ майстор трябва! Късмет!

   

14 читателски коментара

 1. Граватар Андрей Андрей:

  BOCH MAXX 4. Водата не се оттича. Издухах всичко и го почистих. Необходима е помощ.

 2. Граватар Таир Таир:

  След включване, след 10-15 минути машината на таблото на измервателния уред избива. Пак го включвам. Всички се повтарят.

  • Граватар Егор Егор:

   Сменете нагревателния елемент.

  • Граватар Иля Иля:

   Не съм майстор на перални, но съм срещал подобен проблем. Симптомите са сходни: след известно време на пране автоматичният превключвател в контролния панел се изключва. Проблемът беше, че освен пералнята в същата електрическа верига (в апартамента ми са 2, както и 2 машини в таблото) имам свързани хладилник, компютър и много други. Затова натоварването е голямо и в определени моменти машината се изключва. За да избегна този проблем, свързвам машината чрез удължителен кабел към контакт, който принадлежи към различна (втора) електрическа верига. Почти няма натоварване от други устройства. Ако вашият апартамент също има 2 вериги (2 машини в панела), опитайте се да намерите изход за втората верига и свържете оборудването към нея.

 3. Граватар Вячеслав Вячеслав:

  Мил.Някой може ли да публикува последователността на контактите в клемата на мотора на Bosch Maxx 5. Клема с 6 контакта. Благодаря ви предварително.

 4. Граватар Андрей Андрей:

  Барабанът се тресе. При ръчно въртене леко задръства. Bosch Maxx 6.

  • Граватар Вячеслав Вячеслав:

   Сменете лагерите.

 5. Граватар Сергей Сергей:

  Щрака отляво при пране, но не винаги. опасно ли е Какво би могло да бъде?

 6. Граватар Павел Пол:

  Пералня Bosch series 6 3D не развива обороти по време на центрофуга поради силна вибрация, настроена е на ниво, закупена преди 2 години. Нямаше проблеми. Започна преди 2 дни. Кажи ми какво може да е? Между другото, проверих лагерите, всичко е наред.

  • Граватар Михаил Майкъл:

   Сменете амортисьори.

 7. Граватар Василий босилек:

  Bosch maxx 5 като го натисна се чува страшен шум като турбина на самолет! Какво би могло да бъде?

  • Gravatar Добре Мил:

   Сменете лагерите

 8. Граватар Ирина Ирина:

  Bosch Maxx 4. Спря при пране. Барабанът не се върти. При следващото миене изобщо не се центрофугира. Работи само в режим "източване".

 9. Граватар Сергей Сергей:

  Пръстенът влезе в тръбата през отделението за прах. Как да го получа, моля, кажете ми?!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня