Как да инсталирате гейзерен филтър за пералня?

Как да инсталирате гейзерен филтър за пералняВодата от чешмата рядко е чиста и с нормална твърдост. По-често съдържа соли и технически добавки, калций, хлор и магнезий, както и пясък, парчета ръжда и други отпадъци. Но ако течността от крана се филтрира за пиене, тогава много хора забравят за пералнята, рискувайки нейното „здраве“. Производителите препоръчват допълнително пречистване на водата, влизаща в машината. Отлична възможност би било инсталирането на гейзерен филтър.

Как да завинтите филтъра?

За да инсталирате гейзерен филтър на водопровод, не е нужно да сте професионален водопроводчик. Всеки може да се справи с инсталацията - процедурата ще изисква минимум умения и инструменти. Всичко, което трябва да направите, е да закупите филтърна касета, да вземете раздвижен ключ и да следвате дадените инструкции. Филтърът се монтира по следния начин:

 • кранът за подаване на вода в стаята е затворен;
 • развийте съединителната гайка на входния маркуч на машината от водопроводната тръба;Схема за инсталиране на гейзерен филтър
 • Гейзерът се свързва към освободения клон на щранга чрез завинтване по посока на часовниковата стрелка;
 • към другия край на инсталирания филтър се завинтва входящ маркуч;
 • проверява се надеждността на фиксирането.

Резбите на филтрите на марката Geyser напълно съвпадат с подобни „резби“ на повечето перални машини, което улеснява монтажа на продукта.

Всичко! Остава само да завъртите водния кран и да проверите системата за течове. Ако няма капки или петна по ставите, тогава всичко е направено правилно.

Отличителна черта на техническите филтри Geyser е простото им свързване.Наличните ¾ резби върху тях напълно копират ръбовете на фабричните маркучи за миене и централните водопроводни тръби, което прави завинтването лесно и издръжливо. Ако машината има стандартен конектор, тогава няма да има проблеми или трудности при инсталирането на касетата.

Защо да го инсталирате?

Твърдата вода най-често води до преждевременна повреда на пералнята. Обяснението е просто - съдържащите се в него примеси, пясък и други суспендирани частици влизат в машината, утаявайки се върху филтърните дюзи и елементите на пералната машина. В резултат на това възникват запушвания, помпата се запушва, качеството на измиването се влошава, нагревателният елемент прегрява и се счупва.

Всичко това значително намалява безпроблемния живот на машината. Решението ще бъде допълнително пречистване на твърда и мръсна вода чрез специални филтри. Така че свързването към пералнята Geyser ще реши няколко проблема наведнъж:защо да инсталирате Geyser

 • нагревателният елемент, помпата, филтърните дюзи и тръбите на оборудването ще бъдат защитени от мащаб;
 • потреблението на електроенергия ще бъде намалено (нагревателният елемент няма да трябва да харчи повече, опитвайки се да загрее слоя мащаб);
 • консумацията на перилни препарати ще бъде намалена (в твърда вода праховете се разтварят и се измиват по-лесно, което води до увеличаване на тяхната доза по време на измиване);
 • експлоатационният живот на оборудването ще бъде удължен;
 • качеството на измиване ще се подобри.

Използването на филтър ще предпази пералнята от котлен камък, ще удължи живота на оборудването, ще подобри качеството на измиване и ще намали консумацията на енергия.

Когато използвате филтри, няма нужда да добавяте специални препарати и омекотители, което ще спести пари и ще подобри качеството на измиване. Натриевият полифосфат, включен в почистващия състав на касетата, свързва желязото, разтворено във вода, предотвратявайки появата на жълти петна и неприятна "метална" миризма върху прането. Освен това в мека и чиста вода тъканта ще се изплакне по-добре и рискът от алергични реакции ще бъде намален.

Как се изгражда?

За да оцените наистина ефективността на филтъра, струва си да разгледате неговия дизайн и принцип на работа. Така полифосфатният гейзер за перални, съдомиялни, сушилни и други големи домакински уреди има опростен дизайн. Елементът се състои от три основни части:

 • корпус – прозрачна или бяла пластмаса;
 • входни и изходни конектори – разположени на капака и “дъното”;
 • филтърна среда – полифосфатен пълнеж или разпенени полипропиленови гранули.Гейзерен филтър и засипка

Благодарение на прозрачното тяло можете постоянно да оценявате състоянието на водата, подадена към пералнята и да наблюдавате състоянието на касетата. Ако полифосфатът се разтвори повече от половината, тогава трябва да смените пълнителя или да закупите нов патрон. Резервната засипка се закупува отделно.

Филтърните приставки за перални пречистват вода само за стопански и технически нужди - за питейни са необходими други касети и системи!

Струва си да се разбере, че филтърът Geyser за домакински уреди се използва само за технически цели - за пране на дрехи, миене на съдове и ръце. Забранено е да се пие такава вода - след "третиране" с полифосфат или полипропилен тя губи първоначалната си структура. За хранителни нужди са необходими други касети и системи от тази марка.

Филтърът е отделен патрон.Неговият срок на годност и други важни експлоатационни характеристики са задължително посочени в приложените инструкции или технически лист. Препоръчително е да прочетете документите преди инсталиране, за да сте сигурни, че можете да използвате правилно касетата.

Видове филтърни елементи

Под марката Geyser се произвеждат редица филтърни приставки и системи: за питейна вода, битови цели и за защита на оборудването от котлен камък. Пералните машини често са оборудвани с два филтъра - "1P" и "1PF". Нека да разгледаме какви са тези касети и как се различават.

 • Гейзер "1P". Този филтър почиства водата от чужди соли, мръсотия, отпадъци, пясък и тинести вещества. Касетата се монтира на съединителя на студения щранг и е подходяща за всеки домакински уред: както перални, така и съдомиялни. Обработката се извършва със специален патрон, пълен с разпенени пропиленови гранули. Благодарение на порьозността от 5 микрона, запълването задържа всички примеси, присъстващи в течността, предпазвайки машината от плака и замърсяване. Дюзата е проектирана за налягане до 25-30 ампера, което позволява да се използва по магистрали с почти всяко налягане. Лошото е, че ако елементът се задръсти, той не се почиства, а се заменя с нов.Гейзер 1 PF
 • Гейзер "1PF". Предназначен за премахване на солите от чешмяната вода, които се превръщат в основна причина за котления камък върху нагревателните елементи на пералните машини. Представлява прозрачна дюза с капак и два фитинга за свързване към главната линия. Пречистването става благодарение на полифосфатния пълнител - по време на химическа реакция примесите, присъстващи в течността, се неутрализират напълно. Зареждането на един филтър средно е предназначено за 365 измивания, след което кутията трябва да се отвори и да се добавят кристали.

Техническият филтърен елемент "Geyser 1PF" е предназначен за 300-370 измивания.

Кой филтър да избере за автоматична машина, всеки потребител решава сам. И двата патрона са налични, лесни за използване, сравнително евтини и много ефективни. Според прегледите на потребителите цялата линия на марката Geyser предлага най-доброто съотношение цена-качество.

За да предпазите напълно пералната машина от твърда вода, се препоръчва да завиете два филтъра наведнъж. Този ход ще ви позволи да избегнете отлагането на котлен камък, плака и мръсотия върху компонентите на машината, като увеличите експлоатационния живот на оборудването и подобрите качеството на измиване.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня