Монтаж на кран за пералня

Монтаж на кран за пералняСвързването на автоматична пералня трябва да се подхожда отговорно. Методът „по-лесното е по-добро“ няма да работи в тази ситуация. Не трябва да захранвате пералнята чрез удължителен кабел, да прикрепяте маркуча за източване към ръба на ваната или да изрязвате обикновен тройник в тръбата за подаване на вода. Как да направите всичко правилно? Първо, изходът за домакинския уред трябва да е отделен. Второ, за да източите водата, трябва да свържете дренажната гофра към сифона. Трето, важно е да инсталирате кран за пералнята, който ще "отреже" входния маркуч от водоснабдяването.

Защо не можете без кран?

Клапанът, използван при свързване на автоматична машина към водопровода, изпълнява специална функция. С помощта на спирателен вентил можете незабавно да спрете подаването на вода към машината в неочаквани ситуации. Например, ще бъде много полезно, ако пералнята започне да тече.е необходим кран за спиране на подаването на вода към SM

Не забравяйте за възможността от воден чук. В резултат на това маркучът за подаване на вода може да се повреди, което ще доведе до мащабно наводнение. В този случай ще пострада не само вашият дом, но и имуществото на вашите съседи. Ето защо е толкова важно да свържете пералната машина през крана. Вентилът трябва да бъде поставен на видно място, така че ако нещо се случи, да имате лесен достъп до него. Така че при екстремни условия секундите ще се броят и правилното разположение ще играе роля.

Какво ще е необходимо за монтаж?

Когато инсталирате кран, трябва да имате под ръка цял набор от инструменти. Като подготвите всичко предварително, няма да се налага да се разсейвате от работата си. Така че, когато се свързвате, ще ви трябва:

 • регулируем гаечен ключ.Устройството е необходимо за монтаж, а именно фиксиране на тръбите, затягане на гайките;
 • калибратор Ще бъдат необходими за „настройване“ на размерите на крана и тръбата;
 • умират (популярно лерка). Необходими за „нарязване“ на нишки;
 • отвертка Phillips и шлицова;
 • бормашина и пила;
 • ножици за рязане на полимери;
 • Български. Изисква се, ако спирателното устройство се врязва в тръбата.комплект инструменти за водопроводчик

В допълнение към тези инструменти ще е необходим двоен маркуч. Понякога идва в комплект с пералнята или се закупува отделно. По-добре е дължината му да е малко по-голяма от необходимата. Поради това ще има малък резерв, който ще бъде „полезен“ при пренареждане на оборудването.

По-добре е да инсталирате филтърен елемент пред спирателния вентил. С помощта на малка мрежа можете да подобрите качеството и да омекотите водата. Всичко това минимизира риска от образуване на котлен камък по вътрешните части на машината.

Възможно е да се монтират няколко филтъра наведнъж пред спирателния вентил, например отделно за пречистване и омекотяване на водата.

Освен това е важно да не забравите да подготвите уплътнителни пръстени, намотка, няколко резервни болта и FUM лента. Без тези устройства е невъзможно да се закрепи кранът и да се осигури плътна връзка. Преди да започнете работа, трябва да помислите коя опция за свързване ще бъде оптимална, като вземете предвид конфигурацията на помещението и разположението на водопровода.

Най-добрите опции за свързване

Всъщност има няколко начина за инсталиране на спирателен вентил. Нека да разгледаме най-популярните опции. Ще ви кажем каква ще бъде процедурата в един или друг случай.

Вариант 1. Сглобяване на устройство за поток. Преди да започнете работа, не забравяйте да изключите вентила, отговорен за подаването на вода към апартамента. След това е необходимо да източите останалата течност от тръбата, така че влагата да не пречи на процеса.

Препоръчително е да монтирате крана на потока на неподвижен тръбен клон.

Обикновено в този случай на тръбата вече е осигурена специална втулка с резба на необходимата височина. Остава само да завиете кран с два изхода върху него. След това е осигурена връзка към входния маркуч. След приключване на манипулациите не забравяйте да проверите надеждността на връзката. Проверете ставите, за да се уверите, че няма течове. Ако забележите капки вода, поставете допълнителни гумени уплътнения и пренавийте местата с ленени влакна.

Вариант 2. Монтаж на краен кран. Когато отделен клон на водопровода е свързан към точката на свързване на автоматичната машина, е разрешено да се монтира крайното устройство през тройник. Скобата за вдлъбнатина се завинтва към щранга, така че направляващият фитинг "гледа" навън.монтаж чрез тройник

След това в тръбата се правят дупки с помощта на бормашина, през която се осъществява връзка към участъка на тръбата, където се планира да се монтира кранът. В края на тръбата с помощта на мелница се завърта резба, идентична по размер с „жлебовете“, намиращи се на тройника. След това се увива с уплътнителна лента и кранът се „притиска“ на място.

Входящият маркуч на пералната машина е прикрепен към свободния край на вентила. Другият ръб на тръбата е прикрепен съответно към автоматичната машина. Важно е да не забравяте да премахнете транспортната ключалка. Сглобената конструкция трябва да се провери за течове. Ако няма течове, можете безопасно да използвате оборудването.

Вариант 3. Монтаж на спирателен кран с включване. Този метод се счита за най-трудният, особено ако апартаментът има метален тръбопровод. В този случай ще ви трябва мелница.

Ако тръбите са пластмасови, поставянето може да се извърши с помощта на специални ножици за полимери.

За да разберете колко сантиметра тръба трябва да се изрежат, просто добавете дължината на вентила и монтирания филтър. След това се прави разрез. След това се нарязват резби в краищата, за да съответстват на типа "жлебове" на крана. След това се монтира филтър за дълбоко почистване - той ще улавя примесите, съдържащи се във водата. След това се монтира кранът. Ако тръбите са полимерни, първо трябва да ги разширите с помощта на калибратор.

Съединенията се фиксират със специални уплътнителни пръстени. След това краят на маркуча за подаване на вода се свързва към крана. Накрая всички гайки на конструкцията се затягат с гаечен ключ с регулируем механизъм. За по-голяма надеждност ставите могат да бъдат увити с уплътнителна лента или водопроводни ленени влакна.

Важно е да се вземе предвид силата на фиксиране - недостатъчно затегнат или, напротив, прекалено затегнат болт може да причини изтичане.

Интересни решения

Отделно бих искал да говоря за нестандартни опции за свързване на спирателен вентил. Те се използват, когато по някаква причина конвенционалните методи са недостъпни. Говорим за следните методи на инсталиране:

 • монтиране на вентил на смесителя;
 • върху стари тръби;
 • с двойно свързване на автоматична машина (в допълнение към захранването с топла вода).

Днес първият вариант може да се намери все по-често. Той е най-простият и достъпен. В същото време инсталирането на клапан на миксер води до някои отрицателни аспекти. Първо, страда самият миксер. Поради повишените натоварвания експлоатационният му живот е значително намален. Второ, такава „комбинация“ усложнява процеса на използване на двете устройства.Ето защо експертите допускат тази опция за инсталиране само като временна мярка.монтаж на смесител

Този метод няма да работи, ако имате инсталиран стар кран. След това, за да свържете крана, ще трябва да извършите сложна процедура. Това ще доведе до големи финансови, времеви и трудови разходи. Ако във вашия апартамент все още има стари чугунени тръби, инсталирането на вентила може да е трудно. Повърхността на такива комуникации обикновено има области, засегнати от корозия. За да улесните задачата за инсталиране на кран, трябва:

 • изпилете краищата на тръбите. Благодарение на това можете да подравните краищата на елементите и да поставите маркуча възможно най-близо до тръбата;
 • инсталирайте удължителен кабел. Благодарение на това ще бъде възможно да се скрият краищата, засегнати от корозия. От другата страна на частта е свързан маркуч с гумено уплътнение.

Основната задача е да се осигури целостта на конструкцията и да се предотврати по-нататъшно „разлагане“ на тръбите. Друга възможност е да покриете чугуна със специално антикорозионно съединение. Идеално е, разбира се, незабавно да смените комуникациите с по-модерни, за да избегнете подобни проблеми в бъдеще.

Днес в продажба можете да намерите перални машини (най-често от японски и американски производители), които осигуряват възможност за свързване както към студена, така и към топла вода. Благодарение на това консумацията на енергия може да бъде намалена. В този случай ще трябва да инсталирате два спирателни вентила наведнъж.

Кой кран да изберете?

На рафтовете на магазините можете да намерите много видове устройства, предназначени за монтаж пред входния маркуч на пералната машина. Много оборотни и сферични кранове са много популярни. В първия случай водата се блокира от подвижна плоча, във втория - от малка топка, разположена вътре в конструкцията. Има няколко предимства на сферичните кранове:

 • висока плътност;
 • незабавен „отговор“, благодарение на който можете да изключите водата за секунда;
 • простота на устройството. Поради това експлоатационният живот на такива кранове е по-дълъг;
 • малки размери. Това прави възможно инсталирането им дори в най-тесните условия.какви видове тройници има?

Сферичните кранове също се предлагат в различни видове:

 • контролно-пропускателни пунктове;
 • тройници (трипътни);
 • ъгъл.

Пропускателният вентил може да бъде монтиран или на разклонение от централния щранг, или вграден в тръба. Това устройство има изходи от двете страни. Използва се не само за свързване на автоматични машини, но и за водопроводни инсталации.

Трипътният вентил има три изхода. Една дупка е отговорна за прекъсването на потока на водата, другите две комбинират всички изходи в обща, единна система. Най-често такива устройства се използват специално за вкарване в тръбопровод, където се комбинират с други устройства, например със смесител. С помощта на ъглов кран е лесно да разделите изхода на два независими клона. Обикновено такива устройства се използват за свързване на тоалетни и нестандартно разположени автоматични перални машини.

Към всеки сферичен кран са включени О-пръстени, гайки и въртящи се дръжки.

Когато мислите кой кран да купите, вземете решение за мястото на свързване. В малките стаи е по-добре да използвате ъглови устройства. Те ще помогнат за намаляване на пространството, необходимо за организиране на изходната точка.

Ако трябва да комбинирате няколко водопроводни инсталации, по-добре е да дадете предпочитание на тройник.Когато има отделен изход за автоматичната машина, можете да инсталирате обикновен сферичен прав кран. Диаметърът на закупения кран трябва да съответства на размера на тръбопровода. Струва си да се обърне внимание на характеристиките на дърворезбата. Също така си струва да погледнете в каква посока ще се завърти кранът. Дръжката не трябва да опира в стената, в противен случай няма да е възможно напълно да блокира водния поток. За да изберете правилното заключващо устройство, трябва да вземете предвид всички тези нюанси.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня