Чука барабана на новата пералня

Чука барабана на новата пералняАко барабанът на нова пералня чука, тогава в повечето случаи това показва производствен дефект. Априори, новозакупената машина не трябва да скърца: обслужваемите компоненти и компоненти работят без повреди. Но има и изключения. Техниците по ремонт на перални често се сблъскват с „диви“ ситуации – машината чука и скърца без вина на производителя. Ще ви разкажем подробно за какви повреди говорим и как да премахнете шумоленето.

Грешки при инсталиране

Преди да извършите производствен дефект, се препоръчва внимателно да проверите пералната машина за възможни грешки при монтажа. Вероятно са направени сериозни грешки при инсталирането и свързването на машината. В резултат на това пералната машина не работи правилно, както се вижда от външни звуци и повишена вибрация. Така че причината за почукване или шумолене може да бъде транспортни болтове, нерегулиран корпус или предмет, заседнал вътре.

  • Транспортните болтове, които не са развити преди стартиране на цикъла, са причина за всяко трето обаждане до сервизния център с оплакване за външен удар. Според инструкциите е забранено да се включва машина с неподвижен барабан - в този случай двигателят се опитва да завърти вала, а неподвижният цилиндър се удря в стените на резервоара. В резултат на това шайбата започва да чука и „скача“.

Повреди, причинени от стартиране на пералнята с несвалени транспортни болтове, не се считат за обхванати от гаранцията - потребителят заплаща ремонта сам.

  • Изкривяване на тялото. Преди да започнете прането, машината трябва да се нивелира и да се регулират краката.В противен случай при изплакване и въртене барабанът ще „увисне“ и машината ще ръмжи и скърца.
  • Предмет е заседнал в кутията. По-малко очевидна причина за скърцане в нова машина може да бъде „загубена“. По този начин са известни случаи, когато по време на транспортиране парче пенопластмасова рамка се заклещи между стената и амортисьора на пералнята. Пластмасовият „гост“ периодично се усеща с хрускане или смилане, особено когато се върти при максимално натоварване на барабана.завийте транспортните болтове преди транспортиране

В идеалния случай специалист трябва да инсталира и свърже пералнята. Професионалистът знае всички тънкости на монтажа и няма да забрави за необходимостта от премахване на транспортните болтове, регулиране на тялото и пълно почистване на машината от опаковката. Самостоятелният монтаж може да доведе до неприятни изненади, особено ако пренебрегнете фабричните инструкции.

Възможни неизправности

Ако пералната машина е инсталирана в съответствие с инструкциите, тогава причината за скърцането е производствен дефект. Вероятно при сглобяването на машината са използвани компоненти с ниско качество или оборудването е повредено по време на транспортиране. В никакъв случай не можете сами да отворите корпуса на новата пералня и да търсите проблема - устройството е в гаранция. Съгласно гаранционната карта, потребителят има право на безплатно обслужване, ремонт или замяна.

Служител на сервизния център ще установи причината за скърцането. Няколко повреди наведнъж могат да доведат до външни звуци: от дефектни амортисьори до лошо закрепени противотежести. Ще трябва последователно да отстраняваме всички възможни неизправности.

  • Дефектни амортисьори. Благодарение на системата за абсорбиране на удари, пералнята намалява вибрациите, излъчвани от двигателя, като осигурява ниски нива на шум на целия механизъм.Но ако амортисьорите са направени от материал с лошо качество или са избрани неправилно, балансът ще бъде нарушен. Стелажите не могат да се справят с товара, барабанът се накланя на една страна и удря върху тялото на машината. В резултат на това оборудването не само дрънка при миене, но и „скача“ из стаята. Лесно е да се определи неизправността: просто натиснете резервоара с ръка и оценете неговото „поведение“. Плавно ли се е върнал резервоарът? Тогава проблемът е друг. Контейнерът се люлее или мърда наляво и надясно? Това е фабричен дефект.
  • Лошо качество на лагера. Лагерният възел е отговорен за гладкото и безшумно въртене на барабана. Ако по време на монтажа е монтиран държач с ниско качество, тогава още при първото стартиране на цикъла машината ще „докладва“ за производствен дефект: ще се чуе характерно почукване. Звукът ще се увеличи по време на цикъла на центрофугиране, когато моторът ускори до максимална скорост. Освен това машината може да се забави, да не достигне зададената скорост и да не върти нещата добре. Ако подозирате дефектни лагери, не трябва да се колебаете и да изчакате повредата да се влоши. Най-малкото почукване е тревожен сигнал, изискващ незабавна диагностика и ремонт. В противен случай с течение на времето напречната част ще се износи или резервоарът ще се счупи, което е много по-трудно и скъпо да се поправи.една от противотежестите е повредена
  • Незавършено окачване. Фабричен дефект е и липсата на една от пружините на окачването. Пружинната система е необходима, за да поддържа резервоара в определено положение, без да докосва стените на корпуса и съседните елементи. Ако няма „спирала“ или тя е паднала, тогава контейнерът излита от зададената траектория и започва да „ходи“ и да чука. Както при амортисьорите, когато проверявате, трябва да натиснете резервоара отгоре. Ако е дефектен, контейнерът ще се премести на една страна.
  • Разхлабена или счупена противотежест.Когато машината работи се чува почукване и при проблеми с противотежестите - част от балансиращата система на пералнята. Това са бетонни, чугунени или пластмасови блокове, които утежняват конструкцията, за да потиснат изходящите вибрации. Ако тежестите са лошо закрепени или повредени, тогава машината няма да стои неподвижна, когато цикълът започне, а ще започне да „танцува“ и да чука. Невъзможно е да работите с оборудване с такава „диагноза“ - необходимо е да смените камъните или да затегнете крепежите върху него.

Често машината чука поради попадане на чужд предмет в резервоара. Ако монети и копчета се утаят в два резервоара и се измият в канализацията с течение на времето, тогава острите „изгубени предмети“ - презрамка на сутиен или игла за боби - са по-опасни. Те се вкопчват в дупките на барабана и когато цикълът започне, започват да „драскат“ по съседните елементи. По-лошото е, че с течение на времето тези железни парчета могат да задръстят механизма, да повредят нагревателя или да пробият пластмасовия контейнер. По-добре е да не рискувате, вземете промяната веднага и в идеалния случай се обадете на специалист.

Чукащият звук на нова пералня не може да бъде пренебрегнат. Трябва незабавно да се свържете със сервиза и да настоявате за диагностика. В противен случай може да загубите гаранцията или машината.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня