Видове задвижвания на перални машини

Видове задвижвания на перални машини„Сърцето“ на автоматичната машина е двигателят. Електрически мотор върти барабана, осигурявайки процеса на пране. Енергията от двигателя към "центрофугата" се прехвърля чрез задвижващ механизъм. Нека да разберем какви видове задвижвания за перални машини съществуват, кой е по-добре да дадем предпочитание и защо.

Основни видове задвижващи механизми

Когато избират нова пералня, хората се опитват да проучат възможно най-много информация за машините, за да се спрат на най-практичния и надежден модел. Много хора се интересуват какви видове задвижвания има в съвременните перални машини. Има два основни вида устройства.

  • Ремъчно задвижване. По-евтин механизъм, известен от древни времена. Те също бяха оборудвани с перални машини, произведени в съветските заводи. В този случай енергията от електрическия мотор се прехвърля към барабана чрез колан.
  • Директно задвижване. Сравнително нова технология. Тази разработка е използвана за първи път от южнокорейската марка LG. В този случай електрическият мотор и барабанът всъщност са комбинирани в едно. Дизайнът няма допълнителни подвижни елементи, което повишава надеждността на устройството.разлики в задвижващите механизми

По този начин съвременните автоматични перални машини могат да бъдат както с директно, така и с ремъчно задвижване. Инженерите все още не са измислили нова технология. Може би в бъдеще барабанът ще се върти с помощта на магнити, но днес пералните машини с директно задвижване са на върха на „еволюцията“.

Класически механизъм

Ремъчното задвижване се счита за класика. Това е сравнително прост механизъм - оборотите от двигателя се подават към шайбата на барабана чрез еластична лента. Коланите, с които са оборудвани съвременните машини, са много тънки и еластични - благодарение на това се постига ниско ниво на шум при работа на пералнята. Вътрешната повърхност на каишката обикновено има платнена подложка, която помага за намаляване на вибрациите.

Има два вида задвижващи ремъци:

  • клиновидни - те имат характерен модел на повърхността си;
  • рекичка - има надлъжно оребряване на „грешната“ повърхност, поради което се постига добра адхезия към „колелото“ на барабана и ролката на двигателя.машина с ремъчно задвижване

Всъщност няма съществени разлики между клиновите ремъци и ремъците за задвижване на билото. Те имат приблизително еднакви характеристики и свойства на сцепление. Ето защо не трябва да се фокусирате върху вида на еластичната лента.

Ремъкът е най-слабото място на класическия задвижващ механизъм.

Еластичните ленти са склонни да се разтягат и дори да се разкъсват, особено когато машината периодично се претоварва с пране. Въпреки това, безспорните предимства на ремъчното задвижване са ниската цена и поддръжката. Дори една домакиня може да смени колана, а компонентите ще бъдат доста евтини.

Много купувачи, когато избират машина, винаги гледат цената. Производствените разходи на машина с ремъчно задвижване са много по-ниски, което се отразява в крайната ниска цена на такова перално оборудване. Но откъде се възползват по-скъпите перални с директно задвижване? Нека се опитаме да го разберем.

Безремъчно задвижване

Директното задвижване е сравнително скорошно развитие на корейските инженери. Пералните с директно задвижване нямат ремък, а инверторният двигател е свързан директно към барабана. Какви са основните предимства на такива механизми?

Първо, има десетгодишна гаранция за двигателя. Почти всички производители са уверени, че инверторът ще продължи повече от 10 години, без да изисква ремонт. Разбира се, гаранционният срок за други компоненти и части е стандартен, но дори и за електрическия мотор такъв дълъг период на безплатно обслужване е доста привлекателен.

Второ, производителите твърдят, че машините с директно задвижване са по-тихи. Двигателят върти барабана почти безшумно; по време на процеса на пране се чува само бълбукането на водата. Можете да чуете други звуци по време на цикъла на центрофугиране, но това не е изненадващо; двигателят трябва да завърти "центрофугата" до 1000-1200 об / мин.предимства на директното задвижване

Ако сравните нивото на шума, излъчван от автоматични машини с ремък и директно задвижване, последните определено са по-тихи. Разбира се, ако пералнята е монтирана правилно, равна, на твърд под.

Друго предимство е минималният брой допълнителни части. За да завърти барабана, двигателят не изисква ремък, шайба или други елементи. Това намалява както нивото на шума, така и интензитета на вибрациите. Следователно инверторните машини с директно задвижване работят тихо, без да „скачат“ из стаята.

Кой вариант е по-добър?

Когато избират автоматична машина, потребителите мислят какъв тип задвижване трябва да изберат. За да преодолеете съмненията, е необходимо да разберете предимствата и недостатъците на всеки механизъм и да ги сравните в определени точки. Нека накратко да разгледаме основните параметри.

  1. Цена. Ако този фактор е основният фактор при избора на машина, тогава шайбите с ремъчно задвижване ще бъдат вашият фаворит. Обикновено те са много по-евтини от автоматичните машини с директно задвижване с подобен функционален "пълнеж".
  2. Необходимост от периодична поддръжка. Задвижващият ремък е склонен към износване. Собствениците на колекторски машини ще трябва да сменят гумата на всеки 2-4 години, периодът ще зависи от интензивността на използване на оборудването. Освен това четките в колекторния двигател се износват и трябва да се преинсталират на всеки няколко години. Автоматичните машини с директно задвижване нямат този проблем - поддръжката на двигателя няма да е необходима поне 10 години.10 години гаранция на машините
  3. Шумно по време на работа. Директното задвижване определено е по-добро в това отношение. Ако възнамерявате да инсталирате пералня в кухнята, тогава трябва да дадете предпочитание на инвертор - той няма да притеснява членовете на семейството с тракане и бръмчене. Когато машината е в банята, шумът дори от машина с ремъчно задвижване няма да дразни домакинството.
  4. Икономичен. Съвременните машини с директно задвижване консумират по-малко електроенергия от машините с ремъчно задвижване.Също така много инвертори са в състояние да определят теглото на прането в барабана, като по този начин регулират консумацията на вода и перилни препарати. Разбира се, такова устройство ще струва повече, но в бъдеще разликата ще бъде изравнена при плащането на жилищни и комунални услуги.
  5. Капацитет и размери. Тъй като барабанът е свързан директно към двигателя, машините с директно задвижване, със същите размери, могат да изперат повече пране наведнъж от машините с ремъчно задвижване. Поради липсата на допълнителни елементи в дизайна, производителят може да оборудва инверторната машина с по-голям резервоар.

Много потребители предпочитат инверторни машини с директно задвижване поради тяхната по-голяма надеждност, ефективност и капацитет.

Така че и двата вида задвижвания имат предимства и недостатъци. Ето защо, преди да закупите, трябва да прецените коя пералня ще бъде оптимална във вашия случай. Ако нямате нищо против да плащате повече, дайте предпочитание на пералните машини с директно задвижване. Въпреки това, машините с ремъчно задвижване също могат да осигурят висококачествено измиване.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня