Видове двигатели за перални машини

Видове двигатели за перални машиниКлючовият елемент в пералнята е електрическият мотор: той е този, който върти барабана, стартирайки цялата система. Логично е, че естеството на работа на машината ще зависи от двигателя: скорост на центрофугиране, експлоатационен живот, ниво на излъчвания шум и вибрации. И колкото по-надежден и усъвършенстван е двигателят, толкова по-издръжливо, ефективно и удобно е измиването. Нека да разгледаме какви видове двигатели на перални машини са по-често срещани и как се различават един от друг. Ето характеристиките, предимствата и недостатъците на всеки от тях.

Най-често срещаният електродвигател

От откритите видове двигатели най-често срещаният е комутаторът. По-точно двигателят се нарича четко-комутаторен блок и се състои от подвижен ротор, статичен статор, електрически четки и ламели. Системата работи благодарение на последователна реакция на намотката при подаване на електрически ток. Накратко, колекторният двигател работи по следния начин:

 • електрически ток се подава към графитните четки, съседни на ламелите;
 • създава се магнитно поле;
 • чрез ламелите напрежението от четките се предава към ротора и статора;
 • роторът започва да се върти, като постепенно набира скоростта, определена от програмата;
 • импулсът се предава на вала;
 • Барабанът за пране се върти.четков мотор на машината

Колекторът е разположен в долната част на корпуса под ваната за пране. За предаване на натрупаната скорост от двигателя към вала на барабана е предвидено задвижване - ролки и задвижващ ремък. Веднага след като двигателят се ускори, „колелата“ се въртят поради гумената лента, прехвърляйки импулса към барабана.

Колекторният двигател е издръжлив, достъпен и евтин за ремонт.

Стандартният колекторен двигател има редица предимства:

 • прост и надежден механизъм, което прави двигателя издръжлив;
 • достъпна цена, която намалява цената на машината;
 • евтина и лесна поддръжка и ремонт.

Колекторът има и недостатъци. Основният е високото ниво на шум поради наличието на четки, които постоянно се търкат в металния корпус на двигателя. Това води до втория „минус“: графитните накрайници се износват с времето и трябва да бъдат сменени.

Асинхронен електродвигател

Несинхронният електродвигател също се основава на статор и ротор. Първият остава неподвижен и действа като магнитна верига, а вторият реагира на създаденото магнитно поле, започва да се върти и завърта барабана за пране. По време на процеса обаче моторът не може да се синхронизира със скоростта на магнитите и се движи леко зад тях. Оттук идва и името „асинхронен“.

Има два вида асинхронни двигатели на перални машини: двуфазни и трифазни. От 2000 г. последните почти напълно изместиха първите поради своята компактност и по-голяма мощност.

"Асинхронните" имат следните предимства:

 • прост дизайн на двигателя, който рядко се проваля;
 • висока поддръжка (поради достъпни и евтини компоненти);
 • ниска цена на двигателя;
 • относително нисък шум.асинхронен двигател SM

Що се отнася до недостатъците, основният е големият размер на двигателя, който не позволява използването на асинхронни в компактни и тесни машини. Също така, недостатъците включват необходимостта от периодични ремонти на системата: смазване на буталата и подмяна на лагери. Такива двигатели не блестят с ефективност поради ниската ефективност и сложното управление на електрическите вериги.

Асинхронните електродвигатели се срещат само в бюджетни модели с ниска мощност, малък капацитет и ограничена функционалност. В противен случай моторът няма да се справи с товара.

Инверторен двигател на системата

Най-модерен е инверторният двигател. Той е изобретен и пуснат в производство още през 2010 г., но дори и сега остава с глава и рамене над своите конкуренти.Целият трик е в инвертора - преобразувател, който може да променя честотата на напрежението от променливо състояние в постоянно. Благодарение на тази способност той не зависи от електрическата мрежа и може да контролира скоростта, която набира.

Техническото наименование на инверторния електродвигател е трифазен безчетков постояннотоков двигател. Основните компоненти остават същите: намотка, подвижен ротор и статичен статор с магнитни ядра. Такива перални имат и директно задвижване – разработка на компанията LG – свързване на двигателя директно към барабана, без електрически четки и ремъчна предавка.

Сега технологията Direct Drive, директното задвижване, заедно с безчетков двигател, се намира не само в пералните машини на LG. Идеята е възприета и от други водещи марки големи домакински уреди, като Samsung, Hotpoint-Ariston, Siemens, Bosch и Whirlpool.инверторен двигател SM

Смята се, че инверторите са в пъти по-добри от колекторите и асинхронните двигатели. Производителите и потребителите отбелязват многото предимства на директното задвижване: от компактност и безшумност до издръжливост и ефективност. Но дали е така? Нека да разгледаме основните аргументи в полза.

 • „Инверторните машини са компактни.“ Инверторните двигатели, за разлика от своите конкуренти, са с намалени размери, но това е малка разлика в мащаба на цялата пералня. Основно място в корпуса заема барабанът, особено с неговия капацитет от 6 кг. Липсата на ролки и ремъчно задвижване освобождава място, но максимум 3-5 см ширина и дълбочина.

Технологията Direct Drive прави пералнята по-компактна, надеждна и тиха.

 • „Моторите без триещи се части са по-издръжливи.“ Да, инверторните двигатели нямат електрически четки, чиито графитни върхове се износват от постоянното триене в комутатора. Това ви позволява да избегнете периодични грижи с подмяната на „въглища“, което прави инвертора по-прост и по-надежден за работа.Все пак не трябва да забравяме за лагерите - те са там и също могат да се счупят поради неправилно използване на машината.
 • "Инверторът мълчи." В сравнение с четковите двигатели, които вибрират силно и „съскат” поради протриването на четките, инверторите са практически „безшумни”. Но не можем да говорим за абсолютна „тишина“ - механизмът леко бръмчи по време на работа. Нивото на шума може да се сравни с бипкането на тролейбус. Тук обаче има много по-малко вибрации, така че машините с директно задвижване са по-тихи, не се разклащат и не скачат из стаята.
 • „Има значителни икономии на енергия.“ По правило пералните машини с инверторен двигател се обявяват за клас “A+++” - най-ниският от съществуващите. Усъвършенстваната технология спестява около 15% от потреблението на енергия. Говорим за стабилизиране на скоростта, при която машината се адаптира към натоварването на барабана, без да губи електроенергия.

Основният недостатък на инверторните двигатели е високата цена. Техните електрически вериги са сложни за проектиране, така че не могат да бъдат евтини.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня