Каква е температурата на водата в съдомиялната по време на миене?

Каква е температурата на водата в съдомиялната по време на миене?Познавайки температурата на водата при миене на съдове в съдомиялна машина, можете не само да задоволите любопитството си, но и да предвидите степента, до която чиниите ще бъдат почистени. Модерните машини могат да се стартират както в студена, така и в топла вода, а крайната чистота и консумацията на препарати ще зависи от маркировката на термометъра. Ще ви разкажем повече за оптималните стойности и как да ги измерите в статията.

Какви са максималните стойности?

Машината няма да може да затопли вода над максималната температура, зададена от системата. Всеки модел има свой собствен и се определя от вида на съдомиялната машина, нейните конструктивни характеристики и мощност. По правило се приема един от двата варианта.

  1. Работата при високи температури, при пране, изплакване и сушене става, когато водата е загрята до 82 градуса. Такива машини са оборудвани с допълнителен нагревателен елемент, който ви позволява да „ускорите“ до оптималната температура. Благодарение на изваряването чиниите и чашите се почистват и изсушават бързо, дори без използването на препарати или препарат за изплакване.

Предимството ще бъде пълната дезинфекция на съдовете. Но има и недостатък - за ежедневната работа на такава съдомиялна машина се изразходва в пъти повече електроенергия.

  1. Нискотемпературните машини мият съдовете на 60 градуса, но за да получите безупречна чистота, не можете без почистващи продукти. Но „бонусът“ ще бъде ефективността на моделите и сравнително ниската консумация на енергия.

Съдомиялните машини от втория тип са по-често срещани и можете да разберете кой модел е пред очите ви, като погледнете фабричните маркировки. Максималната температура също се определя с помощта на специален термостат.Основното е да се правят измервания през целия цикъл, за да се елиминират грешните индикатори.

Оптимална температура

Съвременните машини могат да работят при различни температури, като се „нагаждат“ към заредените съдове в даден режим. Можете да разберете коя степен е най-ефективна само чрез опит - опитайте всички програми, предлагани от производителя.

  • Стандартно пране. Това е основният режим, който се предлага както на евтини, така и на много скъпи модели. По правило цикълът протича при 50-60 градуса, което осигурява бързо и ефективно отстраняване на замърсителите.
  • Интензивно измиване. Не всички машини могат да се похвалят с интензивна програма, при която заредените плочи преминават през няколко етапа на висококачествено почистване. Водата се загрява до 60-80 градуса, което позволява на машината да почиства и напълно дезинфекцира съдове. Но си струва да се разбере, че такова почистване е по-дълго и по-енергоемко от стандартния цикъл.
  • Деликатен режим. Допълнителна функция, предназначена за нежно измиване на крехки материали като порцелан или кристал. Нагряването е ограничено до 40 градуса, а цикълът не отнема повече от 30 минути. Също така е необходимо да се използват специални препарати, които се разтварят при ниски температури и не съдържат абразивни вещества.Знакът за максимална температура може да е на контролния панел

Ако съдомиялните са оборудвани със специален скенер за съдове, температурата се задава автоматично.

Можете по-точно да определите оптималната степен, като погледнете специален температурен сензор, който се предлага в повечето модерни устройства. Ако „термометърът“ се повреди, по-добре е проблемът да се отстрани бързо, в противен случай машината няма да бъде толкова практична и ефективна, колкото преди.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня