Бункерът на пералнята тече

Бункерът на пералнята течеХерметичността на пералнята е ключът към нейната безопасна работа. Ако "струйка" тече по тялото, тогава е възникнал теч и е необходим незабавен ремонт. В противен случай е възможно наводнение, късо съединение и дори „фатален изход“ на оборудването. Обикновено петна по предния панел показват, че контейнерът за прах на пералната машина тече. Това е неприятно, но може лесно да се поправи у дома, без да се обаждате в сервиз.

Отстраняване на неизправности

Преди да помислите какво да правите с потока, трябва да определите причината за изтичането. Само като знаете местоположението и мащаба на повредата, можете напълно да премахнете теча и да предотвратите повторната му поява. По правило новите машини протичат поради производствени дефекти, докато старите теч поради износване на компоненти.

Ако машината е закупена наскоро, тогава независимите ремонти са забранени - трябва да се свържете със сервиза и да се възползвате от гаранцията. Можете сами да се справите с течовете на стара машина. На първо място, ние определяме къде е нарушена плътността:където печатът е счупен

 • по периметъра на контейнера за прах, от горната или долната страна на тялото;
 • на кръстовището на тавата с предната част на пералнята;
 • през дупката в края (това означава, че едно от отделенията за приемане на прах е повредено);
 • през разхлабена или разкъсана тръба (обикновено фиксиращата скоба отслабва, гумата се отделя и водата изтича).

Прахоприемникът изпуска вода поради производствени дефекти, износване на компоненти и невнимателна работа.

Често причината за теч от бункер е невнимание на потребителя. Често, когато почиства резервоара за прах, собственикът на пералнята започва да бърза и да дърпа частта.В резултат на това тялото на дозатора или съседните елементи се счупват, тръбите се отделят или се появяват пукнатини. Активното използване на почистващи препарати с агресивен състав също може да доведе до изтичане: абразивните компоненти „корозират“ пластмасата и гумата, нарушавайки херметичността на частите.

Какво е необходимо за успешен ремонт?

След като установихме защо дозаторът изтича, започваме да го ремонтираме. За да спрете изтичането, ще ви е необходим определен набор от инструменти. Така че трябва да подготвите:

 • отвертки (кръстовидни и шлицови);
 • клещи;
 • файл;
 • ножовка за метал.

Материалите, от които се нуждаете, са надежден силиконов уплътнител. Ако кошът е много запушен, ще ви трябват почистващи препарати - лимонена киселина и сапун за пране. Понякога резервоарът за прах е толкова повреден, че единственото решение е да го смените. В такава ситуация се закупува нова тава, но първо трябва да се уверите, че старата е „мъртва“.

Описание на ремонта

Не можете да пренебрегнете струите на пералнята при пълнене с вода. Ако забележите течове, трябва принудително да спрете програмата, която сте стартирали, да източите водата от резервоара и да се опитате да определите източника на „наводнението“. Ако няма очевидни причини за теч, пристъпваме към диагностика. Ще трябва да проверите всички възможни причини и да отстраните проблема.

Първата стъпка е да отворите контейнера за прах, да захванете специалния лост в централната кювета и да извадите дозатора от „гнездото“. Второ, проверяваме тялото на бункера, опитвайки се да намерим пукнатини, чипове и други признаци на счупени уплътнения. Ние също така оценяваме замърсяването на частта: дебел слой котлен камък и почистващ препарат често води до изтичане. Обяснението е просто: събраната вода няма време да се излее в барабана, отделенията преливат и течността се разлива.

Има ли видими причини, запушвания или пукнатини? След това започваме разширена проверка. Първо използвайте кръстата отвертка, за да разхлабите винтовете, които фиксират контейнера за прах, и след това свалете горния капак на устройството. Следващата стъпка е да намерите и проверите четирите тръби, свързани с бункера:

 • първата и втората са свързани към задната част на дозатора и са необходими за изтегляне на вода;
 • третият е запазен за климатик и е фиксиран към дясната стена;
 • четвъртият е дебелото гофриране отляво, в непосредствена близост до противотежестите.извадете дозатора

Намерените тръби се откачат от бункера и заедно със самата тава се изваждат. Веднага след демонтирането на всички компоненти започва същинският ремонт. Първата стъпка ще бъде почистването на елементите от котлен камък и запушвания.

Контейнерът за прах трябва да се почиства редовно, за да се отстранят котлен камък и прах!

Не се препоръчва да се пренебрегва цялостното почистване на приемника за прах. Не винаги става въпрос за дебел слой плака. Често малки варовикови отлагания и някои втвърдени остатъци от почистващ препарат запушват дюзите за подаване на вода. В резултат на това течността не навлиза в тавата в плавен вертикален поток, а хаотично - пръскайки се върху предната стена на бункера и кацайки в края на шайбата. По-добре е незабавно да премахнете запушването, като накиснете детайла в топъл лимонов разтвор със скорост 50 g киселина на литър.почистване на дозатора в разтвор на лимонов сок

След това оценяваме състоянието на четвъртата тръба:

 • проверете гофрирането (поради близостта си до противотежестта, бързо се износва и губи своята плътност);
 • След като забелязахме повреда на гумата, купуваме нова тръба (лепенките са ненадеждни, по-добре е да не рискувате и да купите подобен маркуч);
 • „работим върху грешки“ (за да предотвратим повторението на ситуацията, запечатваме ръба на противотежестта с полиетилен);
 • запълнете зоната на фугата с уплътнител;
 • Нанесете уплътнител върху всички фуги на дозатора (използвайте плоска отвертка, за да натиснете ключалките и да запълните шевовете с лепило).

Не забравяйте да проверите целостта на останалите тръби на прахоприемника. Ако се забележат пукнатини, сменяме маркучите, без да се опитваме да закърпим дупките с тиксо. Подмяната също е показана, ако самият бункер е повреден. Направено? След това машината се сглобява в обратен ред и се пуска за пробно пране. Ако течът се появи отново, свържете се със сервиза.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня