SUD грешка в пералня Samsung

внезапна грешкаАко отново сте хвърлили прането в барабана на пералнята и сте стартирали програмата и след няколко минути машината Samsung е спряла, показвайки SUD кода на дисплея, тогава не бързайте да се обаждате някъде. След като прочетете всичко до края, вероятно ще намерите причината за тази ситуация и може би ще я премахнете сами. Първо най-важното.

Стойност на грешката

Тези, които говорят добре английски, могат лесно да разберат какво казва грешката SUD на потребителя. Тези три букви са взети от думата SUDS, което означава сапунена пяна. Не е трудно да се досетите, че този код не се е появил случайно, а защото в пералнята се е образувала твърде много пяна. По-подробно тази грешка означава, че пералнята е влязла в режим за премахване на голямо образуване на пяна в барабана. Просто за всичко тя спря за 5-10 минути, за да се утаи тази пяна и след това процесът на измиване продължи.

Не всички перални машини Samsung имат грешка Sud, но това не означава, че нищо не се случва с повишено образуване на пяна. Просто различните модели перални имат различни кодове за една и съща грешка. Аналог на тази грешка са кодовете 5d и Sd, те са едно и също нещо, защото числото 5 и буквата s не се различават на малък дисплей на оборудването.

Samsung 5D

Имайте предвид, че дори без да знаете точното декодиране на кода, можете да разберете причината за спирането на машината, ако внимателно погледнете барабана. Няма как да не забележите голямото количество пяна.

Причини за появата

При пералните машини Samsung грешката sud може да бъде причинена от различни причини. Основният е свързан с пудрата. Причината е следната:

пяна в барабана

 • използване на прах, който не е предназначен за автоматични машини. Факт е, че специалните прахове автоматично добавят антипенители, но праховете за ръчно пране не ги съдържат, така че не могат да се изсипват в пералнята;
 • фалшив прах с ниско качество;
 • е превишена дозата на праха. Ако нещата са обемисти, по-добре е да намалите количеството перилен препарат или да използвате специален прах. И ако прахът е концентриран, тогава той обикновено трябва да се излива стриктно според дозата.

Ако прахът, който използвате, е без съмнение, тогава проблемът е, че пералнята е дефектна. Такива неизправности включват:

 1. повреда на сензора за пяна;
 2. повреда на превключвателя за налягане;
 3. частично запушване в елементите на дренажната система (маркуч, тръба, канализация);
 4. повреда на таблото за управление, което е изключително рядко.

Какво да направите сами и какво да се обърнете към специалист?

Можете сами да премахнете повечето от причините, довели до появата на грешката Sud. Най-важното е да действате последователно. Първо изчакайте, докато самата пералня се опита да премахне пяната. Ако грешката все още се появява на дисплея, направете следното:

 • натиснете бутона за изключване, след което изключете захранването на машината;
 • отворете барабана и извадете прането;
 • вратата може да е блокирана, след това източете водата от резервоара през аварийния дренаж в долната част на машината или през филтъра;

  Внимавайте, пригответе парцали и плосък съд, в който ще налеете водата.

 • изплакнете дренажния филтър и пуснете празна програма (без пране и прах) с нагряване на водата до 600C, за да измиете останалия прах от машината.

Ако при изпълнение на този режим съобщението sud се появи отново, тогава с голяма вероятност можем да говорим за повреда на сензора за пяна. Той не е наличен във всички модели перални, а в някои машини неговата функция се изпълнява от нивото на водата сензор, който често се нарича пресостат. Сензорът за пяна не може да бъде ремонтиран и трябва да бъде заменен. С този проблем трябва да се свържете със специалист, който ще намери необходимата подобна част и ще я инсталира правилно.

Ако превключвателят за налягане се повреди, можете сами да извършите ремонта. Тази част може да се промени доста лесно, трябва:смяна на превключвателя за налягане

 1. изключете оборудването от комуникациите;
 2. свалете горния капак на корпуса;
 3. Намерете сензора за ниво на водата в горния ъгъл на пералната машина;
 4. отстранете въздуховода;
 5. изключете флаш памети с кабели;
 6. свържете нова част;
 7. сглобете машината.

В някои случаи системата може да покаже грешка Sud, ако пяната не напуска барабана поради частично запушване на маркуча или дренажната тръба. Тези части трябва да се почистят. Дренажният маркуч се откача от машината и почистването се извършва с помощта на почистващ кабел. За да изплакнете тръбата, трябва да я извадите от машината. Това може да стане през дъното на пералнята, от която се нуждаете

 1. поставете оборудването настрани;
 2. ако има дъно, внимателно го отстранете;
 3. освободете скобите на тръбата, които я държат на резервоара и помпата;
 4. измийте частта и я върнете на мястото й.

Може да се нуждаете от нови скоби след почистване на тръбата; те обикновено се сменят.

Що се отнася до „мозъка“ на машината, или по-скоро електронната платка, винаги препоръчваме да се свържете с специалист с този проблем. Както ремонтът, така и подмяната на тази част имат свои собствени нюанси, които не могат да бъдат пренебрегнати, в противен случай можете да повредите оборудването още повече. Но не се притеснявайте преди време. Ако на дисплея се появи грешката sud, вероятността от повреда на контролния модул е ​​много малка.

По този начин в повечето случаи можете сами да премахнете причините, довели до внезапната грешка. Основното нещо е да бъдете търпеливи и да действате според плана. Късмет!

   

2 читателски коментара

 1. Граватар Олга Олга:

  Благодаря ти! Почистването помогна.

 2. Gravatar Glory слава:

  Ще проверя пресостата по твоя метод.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня