Как работи пералня Zanussi?

Как работи пералня Zanussi?Вътрешният „пълнеж“ на всички предни камери е почти еднакъв. Има малки разлики, но общият принцип на работа на компонентите и компонентите остава непроменен. Използвайки пример, ще анализираме структурата на пералня Zanussi и ще ви кажем как основните части взаимодействат помежду си.

Елементи на конструкцията на машината и тялото

Не е трудно да разберете как работи пералнята Zanussi. Описание на всички основни компоненти и компоненти е представено в инструкциите. Там е показана електрическата схема. Ако говорим за „основния набор“ от елементи на автоматична машина, това са:

 • мотор;
 • резервоар (в зависимост от модела може да бъде метален или пластмасов);
 • барабан;
 • дренажна помпа;
 • електронен модул;
 • амортисьорна система (пружини, амортисьори);
 • кадър;
 • клапан за налягане;
 • входен електромагнитен клапан;
 • нагревателен елемент;
 • лагерен възел.

Знаейки как работи пералнята, можете сами да я диагностицирате и поправите, без да прибягвате до помощта на техник.

SM Zanussi елементи

Ако работата на някой основен елемент е нарушена, пералнята няма да може да изпълнява функциите си. Разбирайки къде се намира всяка част и за какво е отговорна, е по-лесно да забележите признаци на неизправност, да извършите диагностика и да поправите автоматичната машина.

Пералните Zanussi имат една характерна черта в сравнение с предните перални машини на други марки - това е тялото. Може да се разглоби на две половини наведнъж: предна и задна. Всъщност машините нямат отделни странични стени; те са комбинирани с предния и задния панел.

За да „разполовите“ тялото на Zanussi, трябва да премахнете пластмасовите тапи отстрани и отдолу. Зад тях са скрити болтове - те трябва да се развият. След това, както обикновено, горният капак се отстранява. Под него има скрити още 4 винта (по два от всяка страна).След като премахнете всички винтове, лесно можете да разделите „предната“ и „задната“ част на шайбата.

Какво се случва вътре в кутията?

Ако всички части и сензори са в изправност, автоматичната машина работи безупречно. Всеки възел изпълнява свои собствени функции, процесът се контролира от главния контролен модул, „мозъка“ на пералната машина. Електронният блок задава последователността на операциите, приема и предава сигнали и осигурява непрекъснато взаимодействие на вътрешните елементи.

Ако разглобите тялото на предната машина, първото нещо, което ще хване окото ви е резервоарът. Това е голям пластмасов контейнер. Резервоарът се поддържа от амортисьори и пружини.

Барабанът е „скрит“ в пластмасовия резервоар. „Центофугата” е изработена от неръждаема стомана и има пореста повърхност. Контейнерът се върти благодарение на макара, свързана чрез вал и кръст. Колелото от своя страна се върти от двигателя чрез задвижващ ремък. Всъщност машината изпира дрехите поради скоростта, която набира.

какво се случва в тялото на Zanussi

Алгоритъмът за работа на автоматична машина по време на стандартно пране е прост. След като потребителят избере режим и натисне бутона "Старт", управляващият модул отваря входящия клапан. Водата започва да тече в системата. Превключвателят за налягане контролира степента на пълнене на уреда и при достигане на необходимия обем течност предава сигнал на „мозъка“, че е време да спре пълненето. След това блокът активира нагревателния елемент, чиято задача е да загрее течността до определена степен.

„Мозъкът” на пералнята редува етапите на цикъла, а накрая дава команда на помпата да източи водата.

Точно така се извършва всеки цикъл в машината. Когато включите допълнителни опции, като накисване или предпране, стъпките на програмата леко се променят, но смисълът остава същият. Модулът за управление контролира работата на всички елементи и предава своевременно „команди“, така че машината да функционира безотказно.За да проучите по-подробно структурата на автоматична машина, трябва да разгледате всеки компонент и част отделно.

Взаимодействие на машинни контейнери

резервоар и барабан SM ZanussiНай-обемният елемент на пералнята е резервоарът. В автоматичните машини Zanussi основният резервоар е изработен от пластмаса, поради което е възможно да се намали крайната цена на оборудването. При някои модели на други марки резервоарът е изработен от неръждаема стомана, което несъмнено е по-надеждно, но цената на машината също се увеличава значително. Обикновено резервоарът се поставя хоризонтално в машината. Можете да намерите модели, в които е разположен под лек ъгъл, но това е рядкост.

В резервоара е „скрит“ порест метален контейнер, в който се зарежда мръсно пране. Водата първо влиза в пластмасов резервоар, където се смесва с препарат, загрява се и се излива през отворите в барабана. В допълнение към микроотворите има специални издатини по стените на барабана - това подобрява качеството на измиване.

Ако спазвате всички правила за работа с пералня Zanussi, резервоарът и барабанът ще бъдат здрави и здрави. Системното претоварване на пералната машина може да доведе до повреда на елементите. В допълнение, метални предмети, оставени в джобовете на дрехите, могат да „пробият“ резервоара: ключове, кламери, винтове, игли. Въртенето на "центрофугата" може да бъде блокирано от кост от сутиен, залепен между металната и пластмасовата стена.

Части, отговорни за отоплението

Водата в резервоара се нагрява до зададената от потребителя температура благодарение на нагревателния елемент. Елементът се намира непосредствено под барабана, отзад. За да получите достъп до тръбния нагревател, трябва да разглобите корпуса, да преместите гърба и да свалите задвижващия ремък.

Нагревателните елементи на пералнята са сред най-често повредените части.

Лесно е да се обясни защо нагревателите често се провалят:Нагревателен елемент SM Zanussi

 • Нагревателният елемент е в постоянен контакт с твърда вода, така че върху него се образува дебел слой котлен камък;
 • варовикът причинява прегряване на нагревателния елемент, което води до изгаряне на детайла.

Ето защо, за да избегнете повреда на тръбния нагревател, е важно да инсталирате филтър за омекотяване на твърда чешмяна вода на входа на апартамента или пералната машина. Също така е необходимо периодично да почиствате „вътрешностите“ на пералната машина от котлен камък с помощта на специални средства.

Ако говорим за мощността на нагревателния елемент на машините Zanussi, елементите обикновено консумират 1800-2200 W. Експертите не препоръчват често измиване в гореща вода - това може да доведе до преждевременна повреда на тръбния нагревател. Ако трябва да стартирате няколко последователни цикъла с нагряване на водата до 60-90°C, важно е да оставите автоматичната машина да се „охлади“ за 30-60 минути между измиванията.

Мотор и двигател на машината

Барабанът на пералнята се върти благодарение на електрически мотор. Моторът, чрез задвижващия ремък, предава "обороти" на ролката, а колелото ускорява "центрофугата" до желаната скорост. Това гарантира висококачествено изпиране и отлично центрофугиране. „Животът“ на двигателя зависи от няколко фактора, първият от които е типът на двигателя.

Пералните Zanussi имат колекторни двигатели.

Мотор и помпа SM ZanussiЧетковите двигатели са по-евтини от инверторните двигатели, но те са по-ниски от последните по няколко характеристики. „Колекторите“ са по-малко надеждни, реагират рязко на пренапрежения в захранването и изискват периодична поддръжка, по-специално подмяна на четки. Въпреки това, ако свържете пералнята към мрежата чрез стабилизатор и своевременно диагностицирате двигателя, няма да има проблеми с работата на Zanussi.

Двигателят се счита за „сърцето“ на пералнята. Започва да работи веднага след стартиране на програмата за пране. В зависимост от избрания режим, "мозъкът" регулира броя на оборотите на двигателя, понякога забавя скоростта и при въртене дава команда за максимално ускоряване.

Слабото място на колекторните двигатели са електрическите четки. С течение на времето, след около 4-5 години, карбоновият прът се износва и елементите трябва да се сменят. Не е трудно да инсталирате нови четки; можете да извършите ремонта сами, без да каните професионалист.

Табло за управление

Контролен модул Zanussi CM Потребителят задава желаните параметри на пране чрез натискане на бутоните на контролния панел. Можете да изберете желания режим чрез завъртане на копчето за избор, да активирате допълнителни функции, да регулирате температурата и броя на оборотите. „Тиди“ е свързан към основния електронен модул.

Основната контролна платка на Zanussi се състои от полупроводникови елементи: микроконтролер, триаци, кондензатори, тригери, тиристори, резистори. Комуникацията с основните части и компоненти на машината се осъществява чрез електропроводими пътища.

Модерните машини Zanussi могат самостоятелно да извършват диагностика, да идентифицират неизправности в системата и да уведомяват потребителя за повреди.

Това е контролната платка, която осигурява последователното изпълнение на програмите за почистване. Всички налични алгоритми и параметри за измиване са предварително записани в схемата на електронния модул. Това дава възможност на потребителя да стартира необходимия режим без грешки с помощта на таблото за управление.

Някои програми за измиване се изпълняват стриктно според алгоритъма, записан в „разузнаването“. Индивидуалните режими могат да се регулират - промяна на температурата на загряване на водата и скоростта на центрофугиране.

Други пълнежи на перални Zanussi

Амортисьори за пералня Zanussi За да разберете напълно как работи пералнята Zanussi, трябва да вземете предвид допълнителните детайли, които присъстват във всеки модел. Въпреки че тези компоненти имат „вторичен статус“, нормалното функциониране на оборудването без тях е невъзможно. За какви елементи говорим?

 1. Уплътнение на вратата. Служи за уплътняване на пералня. Ластикът е опънат по външния ръб на барабана и тялото.
 2. Амортисьорни елементи. Те са необходими за потискане на вибрациите, излъчвани от въртящия се барабан.Без пружини и амортисьори машината подскачаше при всяко пране.
 3. Устройство за заключване на люка. Това е предпазен механизъм, който сигурно заключва вратата. След като активирате заключването, няма да можете случайно да отворите пералнята.

Пералната машина няма да започне да изтегля вода в резервоара, докато UBL не заработи.

 1. Ремъчна предавка. Без него електрическият мотор няма да може да завърти барабана. Двигателят предава импулси през еластична лента към макара, която ускорява „центрофугата“ до желаната скорост.Задвижващ ремък Zanussi
 2. Противотежести. Това са тежки бетонни блокове, които са необходими за осигуряване на стабилност на машината. Благодарение на масата на камъните, пералнята е в състояние да издържи най-високата скорост на въртене на барабана. Без тежести машината постоянно ще се клати по време на пране, което ще доведе до повреда на тялото и някои от вътрешните елементи.
 3. врата. Без люка би било невъзможно да поставите пране в машината.
 4. Прахообразен приемник. Чекмеджето за перилен препарат е разделено на три секции. Водата първо преминава през тавата, смесва се с праха и след това тече през тръбите в резервоара.
 5. Тръби. Един вид „циркулационна система“ на пералня. Водата циркулира през тях вътре в машината. Маркучите свързват дозатора и резервоара, помпата и варела. Ако тръбите се запушат, машината може да спре да работи.

Всъщност няма нищо сложно в дизайна на автоматична машина. Възможно е да възникнат трудности при ремонта на контролната платка. За да работите с електроника, все още имате нужда от опит и познания. В противен случай можете сами да ремонтирате машината. Знаейки кой елемент за какво е отговорен, не е трудно да идентифицирате причината за проблема и да се опитате да го поправите.

   

2 читателски коментара

 1. Граватар Иван Иван:

  Беше много интересно и полезно. Благодаря ти!

 2. Граватар Олег Олег:

  Благодаря ти.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня