Как да перете кухненски кърпи - без петна!

Пране на кухненски кърпиЗа всяка домакиня кухнята е специално място, където повечето време се прекарва в приготвяне на различни ястия. И, разбира се, немислимо е да си представим кухненско работно пространство без кърпи или ръкавици за фурна, които се замърсяват с невероятна скорост.

Изглежда, че точно тази сутрин сме окачили изпрана кърпа в кухнята, но преди да се усетим, петна от кафе, следи от горски плодове или случайни мазни пръски бяха заели силна позиция върху нея. Ето защо прането на вашите собствени кухненски кърпи се превръща в почти основния въпрос, който вълнува много жени! В крайна сметка наистина искате да обградите себе си и близките си с чистота и свежест.

Основни правила за дълъг живот на кухненските кърпи

Днес текстилният пазар е представен от широка гама кухненски кърпи, така че всяка домакиня може да избере тъканта, която й подхожда. Най-често изборът неволно пада върху кърпи, които са меки, приятни на допир и насърчават удобната употреба. Хавлиените продукти обаче далеч не са най-идеалният вариант, тъй като съхнат доста дълго време, което допринася за натрупването и разпространението на микроби и бактерии, които нямат място в кухнята.

Оптималното решение биха били вафлени или ленени кърпи, следните съвети ще ви помогнат да удължите живота им:

 • Купете 3-4 комплекта кухненски кърпи и ги сменяйте на всеки два дни. По този начин тъканта няма да има време да се замърси силно и всички петна ще бъдат измити без много усилия.
 • Белият кухненски текстил не се страхува от кипене и избелване, така че ако е необходимо, не се колебайте да прибягвате до тяхната помощ. Без специална необходимост, измийте кърпите с други елементи, които съответстват на цветовата схема.
 • Плесенясали кърпи могат да се перат нормално, но при изплакване във водата трябва да се добави малко количество оцет или водороден прекис. В същото време не е нужно да се притеснявате за красотата и наситеността на цветовете. Изброените по-горе средства няма да имат абсолютно никакъв ефект върху него.
 • Използвайте кухненски кърпи само по предназначение, тогава няма да се налага да използвате силни продукти, които помагат за премахване на петна, но в същото време разрушават структурата на тъканта. Не забравяйте, че текстилът в кухнята не е предназначен за бърсане на подове и мазни съдове.
 • След измиване и изсушаване на кухненските кърпи, те трябва да бъдат изгладени, така че да се замърсяват по-малко.
 • Ако съдовете, ръцете или кухненските мебели са много замърсени, по-добре е да използвате кърпи за еднократна употреба, а не тъкани, това ще спести не само време, но и бюджет.

Традиционни методи за премахване на петна от кухненски кърпи

Често петната, оставени по кухненските съдове, са ужасяващи и изглежда, че никакво пране не може да ги спаси. Преди няколко десетилетия обаче нашите майки и баби измислиха методи, които могат да премахнат почти всяко замърсяване.

Пране на кърпи с растително масло  

 1. Налейте кофа вода и я поставете на огън. Оставете течността да заври и добавете 2 супени лъжици суха белина, 2 супени лъжици слънчогледово олио и ½ чаша перилен препарат. Разбъркайте добре получения състав и потопете сухия кухненски текстил в него.Извадете кофата от печката, изчакайте, докато водата се охлади напълно, след което остава само да извадите кърпите и просто да ги изплакнете.
 2. Налейте необходимото количество гореща вода в съда. След това добавете към него сода за хляб, прах за пране, слънчогледово масло и белина в равни количества в размер на 3 супени лъжици на 3 литра вода. Накиснете кухненските прибори в сместа за една нощ, а на сутринта ги измийте в пералнята на бърз цикъл на пране.

Измиване на кухненски съдове със сол

Вземете всеки удобен за вас съд и го напълнете със студена вода. Добавете достатъчно сол, така че течността да има леко солен вкус. За 3 литра вода ще ви трябват приблизително 3 супени лъжици сол. В зависимост от степента на замърсяване, накиснете кухненския текстил в приготвения разтвор за няколко часа или за една нощ. След това ги изперете на всеки удобен за вас режим.

Резултатът ще удиви и най-чистите и взискателни домакини. Кухненските кърпи ще станат кипящо бели, което не може да се сравни дори с варени и избелени неща.

Измийте със сапун за пране

Сапун за пранеСапунът за пране е перилен препарат, доказал се с дългогодишен опит. Може да премахне не само жълти петна от кухненски прибори, но и особено мазни петна с неприятна миризма.

За измиване ще трябва да закупите сапун, който съдържа мастни киселини в количество най-малко 72%. След това старателно насапунисайте замърсените кърпи с препарат за пране и ги поставете в найлонова торбичка, за да не влиза въздух в нея. Оставете текстила в тази форма за един ден, след което просто изплакнете с топла вода.

Измийте с абразивни вещества

Препаратите за миене на съдове, наричани още абразиви, ще ви помогнат да придадете на кухненските аксесоари девствен вид.

Напълнете съд с топла вода и разредете в него малко количество препарат за миене на прибори и прибори.

Накиснете кухненския текстил в приготвения разтвор за около 15 минути. След това го измийте както обикновено. Този метод е идеално решение за премахване на мазни петна. Ако трябва да перете бели кърпи, тогава използвайте амоняк, тогава можете да избегнете не само кипене, но и избелване.

Основният начин за борба с мазни петна и неприятни миризми

 1. Вземете сапун за пране и го настържете на едро ренде.
 2. След това добавете към него 2 супени лъжици калцинирана сода.
 3. Прехвърлете полученото съдържание в произволен емайлиран съд и напълнете с вода, така че да запълни ½ от съда. Трябва да изчакате, докато сместа се разтвори напълно в течността, след това сложете кухненски кърпи в тигана и го поставете на огъня.
 4. Оставете водния разтвор да заври, след това намалете котлона и го оставете в това положение за около 15 минути.
 5. След приключване на тази процедура не забравяйте да измиете кухненските прибори в пералнята.

Сега, знаейки такива прости, но ефективни начини за измиване на кухненски кърпи, можете безопасно да управлявате кухнята.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Елена Елена:

  Много ми хареса, благодаря ви, че имате такъв сайт, където можете да научите!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня