Пералня Samsung - UC грешка

UC грешка в машина на SamsungСистемата за самодиагностика на пералните машини Samsung е в състояние да реагира на редица грешки и неизправности, които възникват в един или друг от нейните компоненти и модули. За обикновения потребител обаче може да бъде трудно да разгадае съобщението, което машината упорито му предлага, без да иска да включи и изпере дрехите си. Грешката UC в пералня Samsung не е изключение и ще говорим за нея в днешната ни публикация.

Кога се появява кодът?

За да определите по-точно причината за появата на UC кода (или неговите аналози) на пералня Samsung и да дешифрирате този код, трябва да наблюдавате момента, в който се появи. Има няколко варианта за появата на тази грешка, на които бих искал да се спра по-подробно.

 1. UC грешката се появява на дисплея на пералната машина в самото начало на прането, когато заключването на вратата е активирано и току-що сте натиснали бутона за стартиране на програмата.
 2. Тази грешка може да възникне, след като пералнята Samsung напълни резервоара с вода за първи път. Веднага щом водата свърши, се появява грешка.

В много случаи, когато се появи UC грешка, рестартирането на пералнята не решава дори временно проблема. Трябва ръчно да източите водата от резервоара.

 1. UC кодът се появява неочаквано на дисплеите на перални машини Samsung малко след стартиране Samsung uc грешкаработа на нагревателния елемент. Тази ситуация е интересна, защото грешката UC не се появява на дисплея, ако перете дрехите в студена вода.
 2. Последната ситуация е свързана с появата на този код непосредствено преди началото на цикъла на центрофугиране. Веднага щом барабанът се завърти до скорост от 600-800 оборота, процесът на изпълнение на програмата незабавно спира и на дисплея се появява UC.

Малко по-рано споменахме някои аналози на UC кода. Сега ще обясним за какво говорим.Факт е, че различните перални машини Samsung имат различни кодове, включени в системата за самодиагностика. Едни и същи неизправности могат да бъдат обозначени с различни кодове. В нашия случай пълни и частични аналози UC са следните кодове: 9C, 9E1, 9E2.

Какво означава?

Нека най-накрая да разберем какво означава този код за грешка. Буквално UC може да се дешифрира като проблеми със захранването. Тоест сензорите на пералнята Samsung регистрираха значително увеличение на напрежението в електрическата мрежа или, обратно, критично намаление.

Пералните машини от тази марка, които са произведени преди 2012 г., реагират нормално на напрежение от 175 до 270 V. С други думи, машината работи успешно по време на такива пренапрежения и не дава никакви грешки или почти никакви. През последните няколко години компанията започна да произвежда модели перални машини с много по-чувствителни предпазители от пренапрежение, които жителите на руската пустош веднага забелязаха. В малките села състоянието на електрическата мрежа оставя много да се желае и съответно шансовете за получаване на UC грешка при използване на модерна пералня Samsung там са много по-големи.

Основните причини за появата на кода

дефектен контактНай-честата причина, поради която на дисплея на вашата пералня се появява код за грешка UC, са краткотрайни и продължаващи прекъсвания на захранването. Може да е:

 • дефектен контакт;
 • токов удар, който не е фатален за електричеството и електрониката на пералня Samsung;
 • постоянно ниско или твърде високо напрежение в електрическата мрежа;
 • дефектен или неподходящ удължителен кабел;

Между другото, изобщо не трябва да свързвате автоматична пералня към електрическата мрежа чрез удължител, но ако има такава нужда, вземете удължител с подходящ захранващ кабел и защита от късо съединение.

 • краткотрайна повреда в системата за наблюдение на напрежението на контролния модул.

В редки случаи причината за грешката UC е повреда в контролния модул. За да бъдем точни, управляващият модул в такива случаи най-често работи, но една от релсите на платката и/или „кракът“ на полупроводниковия елемент периодично дава късо съединение, което води до повреда. По същество този проблем е изпълнен със скрита опасност, тъй като след няколко рестарта на пералната машина пистата може да изгори и контролният модул да се повреди.

Как да го оправя?

Ако срещнете UC грешка, докато работите с пералня Samsung, не бързайте да се отчайвате, защото в повечето случаи проблемът се разрешава без ремонт на „домашния асистент“. Въпреки това, вие също не трябва да се радвате преди време; първо трябва да проверите всичко и да изясните какво точно е причинило посочения отказ.

Първо трябва да разберете дали UC грешката ще се повтори, ако просто рестартирате пералнята. Факт е, че с тази грешка много проблеми се решават чрез рестартиране, така че нека започнем с това.

 • Изключете пералнята, като използвате бутона за включване/изключване.
 • Изключете захранващия кабел на „домашния асистент“ от контакта.
 • Изчакваме 3-5 минути.
 • Вкарваме щепсела обратно в контакта и стартираме пералнята.

Ако след рестартиране измиването работи според очакванията и грешката UC вече не се показва, тогава сте се сблъскали с някакъв вид краткотраен проблем. Ако грешката се повтори, трябва незабавно да започнете да търсите причината за нея, изглежда, че всичко е по-сериозно, отколкото изглеждаше на пръв поглед. На втория етап си струва да проверите щателно електрическата мрежа. За да направите това, може би е по-добре да се обадите на електротехник, но ако живеете в малко село и вече сте се сблъскали с проблеми с падане или увеличаване на напрежението, ще разберете всичко без електротехник.

Когато проверявате електрическата мрежа, бъдете изключително внимателни и спазвайте предпазните мерки. Нарушаването на тези правила крие опасност за живота и здравето ви.

Волтажен регулаторВ този случай специален стабилизатор на напрежението ще помогне за решаването на проблема с напрежението. В статията Как да изберем стабилизатор за пералня, описваме подробно видовете и предназначението на тези устройства и как те помагат да се справим с проблемите, които ни създава некачествена електрическа мрежа. Прочетете, ще научите много нови неща.

Трябва също да проверите електрическия контакт и окабеляването. Ако пералната машина е свързана към мрежата чрез удължителен кабел, има смисъл да я извадите и да я свържете директно към контакта. Електрическият контакт на пералната машина трябва да бъде защитен от влага. Свързването на пералната машина към обикновен контакт може да доведе до токов удар при определени условия. Според статистиката няколко десетки души умират всяка година в Русия от токов удар, когато докоснат тялото на автоматична пералня. Изводите се налагат сами.

Проверете дали има голямо количество вода на предния панел на пералната машина. Ако водата изтече върху контролната платка, може да възникне късо съединение, в който случай ремонтът на електрониката не може да бъде избегнат. Всъщност, ако не откриете проблеми с електрическата мрежа, таблото за управление ще трябва да бъде проверено във всеки случай и е по-добре да поверите този въпрос на специалист.

Вместо заключение, отбелязваме, че не трябва да ремонтирате електронния модул сами. Нашите специалисти доста често трябва да коригират неумелата намеса на домашни майстори, които се опитаха да поправят пералнята със собствените си ръце. Някои неизправности можете да поправите сами, но други не могат; контролният модул може да бъде поверен само на професионалист. Късмет!

   

3 читателски коментара

 1. Граватар Батов Батов:

  Благодаря много

 2. Граватар Анонимен Анонимен:

  Благодаря ти

 3. Граватар Вера вяра:

  Благодаря ти много!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня