Пералня Samsung показва грешка HE2

грешка HE2Грешката HE2 в пералня Samsung е доста често срещана. Спокойно можем да кажем, че грешка с такъв код или код с подобно декодиране е по-често срещана от други. Защо се случва това? Да, защото частта от пералнята на Samsung, която причинява тази грешка, е нейното основно слабо място. Дори начинаещите майстори знаят за това. Прочетете какво представлява тази част, как се дешифрира кодът за тази грешка и как да поправите неизправността, която е причинила тази грешка.

Опции на кода

По-рано многократно сме казвали, че кодовете за грешки на системата за самодиагностика на пералните машини Samsung по никакъв начин не са унифицирани. За някои модели, когато подобна машина не работи, се появява грешка HE2, за други E5, за трети E6, а за трети обикновено H1, H2 или HE1. В тази ситуация да се объркате при дешифрирането на тези кодове е „парче торта“ дори за майстор, така че ви препоръчваме да проявите специално внимание и предпазливост.

внимание! Декодирането на кодовете HE2, E5, E6, H1, H2, HE1 е подобно, но не е идентично. За да получите повече информация, трябва да проучите всеки препис.

 • H1 – нагревателният елемент се нагрява твърде бързо, 2 минути преди 400C или повече, което може да доведе до неговото изгаряне.
 • HE1 – бързо неконтролирано нагряване на нагревателния елемент до 950C и по-горе.
 • HE2 - нагревателният елемент загрява водата в резервоара много бавно, не повече от 20C за 10 минути.
 • H2 – нагревателният елемент не загрява поради отворена верига.
 • E5, E6 – декодирането е подобно на H1 и H2, съответно.

Грешка E6 не трябва да се бърка с грешка 6E, тъй като тези грешки се тълкуват напълно различно. На нашия уебсайт има отделна публикация за кода за грешка H2, която се нарича Грешка H2 на пералнята Samsung, ако ви интересуват подробности, прочетете го, няма да съжалявате.

Какво означава?

Както вече посочихме, кодът HE2 означава бавно нагряване на водата в резервоара, не повече от 20C за 10 минути. В този случай електронният модул получава информация от температурния сензор, че нагревателният елемент загрява водата по-бавно от програмираното. Контролният модул незабавно реагира на това, като изключва нагревателния елемент и спира работата на пералнята, като едновременно показва кода HE2 на дисплея.

Ако пералня Samsung няма дисплей, но има система за самодиагностика, тази грешка се проявява чрез специална комбинация от горящи и мигащи светлини на контролния панел. Има два варианта в този случай. Първо - лампи 60 светят0С и 400C, а светлините срещу различните режими на пране мигат често. Второ – лампи 60 светят0Студено е и светлините срещу различните програми за пране мигат често.

Опции за грешка HE2 на перални машини Samsung без дисплей

Правим без ремонти

За съжаление, когато се появи грешка HE2 на пералня Samsung, мирише на ремонт. Според статистиката в 90% от случаите тази грешка е причинена от повреда на нагревателния елемент, но не се отчайвайте и веднага се втурнете да разглобявате пералнята. Опитайте следното.

 • Изключете пералнята от контакта, извадете захранващия кабел от контакта и изчакайте 2-3 минути, след което включете пералнята и пуснете отново програмата.
 • Неизправността може да бъде причинена от липса на вода във водопровода. Проверете дали водата ви е спряна.
 • Проверете колко стабилна е пералнята Samsung на пода и дали е инсталирана на ниво. Понякога повърхността под пералнята губи стабилност и се разхлабва с течение на времето, а машината започва да се люлее и вибрира повече по време на работа, което причинява грешки тип HE2.

В много редки случаи повишената вибрация може да причини най-неочаквани грешки, които, изглежда, изобщо не трябва да се появяват в този случай.

Извършваме ремонти сами

След като видите кода за грешка HE2 на дисплея на пералня Samsung, можете със 100% гаранция да приемете, че веригата не е прекъсната, има контакт и температурният сензор редовно предоставя информация за работата на нагревателния елемент на контролен модул. Към нагревателния елемент се подава захранване, но по някаква причина той не работи както трябва. В този случай можете да се свържете с квалифициран техник, който ще отстрани проблема за кратко време, но ще ви таксува пари за работата, или можете сами да извършите ремонта. Ако сте свикнали сами да ремонтирате оборудването, направете следното.

 1. Изключете пералнята от контакта и я извадете на място, където нищо няма да попречи на разглобяването.
 2. Отстранете останалата вода от вашата пералня Samsung. За да направите това, извадете контейнера за прах и развийте филтъра за боклук, като не забравяте да поставите под него още абсорбиращи парцали.
 3. След това трябва да премахнете горната стена на пералнята Samsung, тъй като тя може да попречи на премахването на контролния панел.

Схема на пералня Samsung

За ваша информация! Нагревателният елемент на пералня Samsung не се намира в задната част на резервоара, както при повечето перални, а отпред. Това означава, че ще бъде по-трудно да стигнете до него, тъй като ще трябва да премахнете предната стена на пералнята, за да направите това.

 1. Намираме два винта близо до нишата на контейнера за прах и ги развийте.
 2. Развиваме друг винт, който се намира от дясната страна на контролния панел.
 3. Отстраняваме скобата, която държи голямата гумена лента на люка (маншета) на пералнята Samsung. Няма нужда да сваляте маншета, просто го натиснете по-дълбоко в шайбата.
 4. Демонтираме долния тесен преден панел на пералнята Samsung и го преместваме настрани. Отдолу виждаме винтовете, които държат предния панел отдолу; ние ги развиваме.
 5. Издърпваме контролния панел и го поставяме в горната част на тялото на пералната машина.Бъдете внимателни, зад панела ще има голям пакет от проводници; не откъсвайте нищо.
 6. Под панела има два винта, които държат предната стена на пералнята Samsung отгоре; ние ги развиваме.
 7. Издърпваме предната стена на пералнята, но внимавайте да не я дръпнете рязко към вас, тъй като жицата от заключващото устройство, което е монтирано близо до люка, ще се простира зад стената. В никакъв случай не трябва да откъсвате жицата; внимателно го изключете.

Е, предната стена на пералнята Samsung е премахната и сега имаме достъп до нагревателния елемент, който стърчи от стената на резервоара точно под люка. Отстраняваме кабелите от него, като предварително снимаме местоположението им на телефона, развиваме закрепващата гайка и изваждаме проблемната част от резервоара.

премахване на нагревателния елемент от пералнята

Най-честата причина за проблеми с отоплението е котлен камък. Широко рекламираните от Samsung нагревателни елементи с керамично покритие, върху които уж не се образува котлен камък, напротив, те го привличат повече от обикновените метални нагревателни елементи. В резултат на това дори почистването на нагревателния елемент не помага; частта се оказва безнадеждно повредена. Какво да направите, ако откриете подобен проблем във вашата пералня.

 • Намираме в магазина или поръчваме подходящ нагревателен елемент, но без керамично покритие.

керамичен нагревателен елемент преди и след употреба

 • Качваме се в резервоара на пералнята с ръка през отвора за нагревателния елемент и почистваме цялата мръсотия, която можем да достигнем.
 • Почистваме седалката за новия нагревателен елемент с финозърнеста шкурка и след това смазваме стените на нишата на нагревателния елемент със сапун за пране.
 • „Засаждаме“ новия нагревателен елемент на място, свързваме проводниците към него и след това сглобяваме пералнята в ред, обратен на описания по-горе.

За да обобщим, отбелязваме, че възмущението на техниците за ремонт на перални машини нямаше граници, когато за първи път се натъкнаха на новите нагревателни елементи, които Samsung започна да инсталира на своите перални машини. Именно това „чудо на технологията“ с керамично покритие най-често става причина за грешката HE2. Така че бъдете внимателни и ако трябва да смените нагревателния елемент, никога не инсталирайте керамичен нагревател, металът е много по-добър. Честит ремонт!

   

3 читателски коментара

 1. Граватар Сергей Сергей:

  Смених нагревателния елемент от 1900 W с нагревателен елемент от 1600 W, грешката продължи да се появява. Трябваше да търся правилната мощност. Всичко беше поправено (Samsung 5.2kg Diamond машина).

 2. Граватар Алекс Алекс:

  Благодаря ти

 3. Граватар Серж Серж:

  Благодаря за съвета, ще се опитам да го оправя сам.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня