Грешка на пералня Samsung HE1

грешка NOT1Грешка HE1 в пералня Samsung е доста често срещана и може да се появи на всеки етап от работата на „домашен асистент“. Причините за това не са много, но всички представляват голяма опасност и ако контролният модул спре пералнята, като издаде подобна грешка, това всъщност спасява вашето имущество от сериозни щети. Как се тълкува тази грешка, каква неизправност може да я причини и как да отстраните тази неизправност, прочетете за всичко това в тази статия.

Първо, нека дешифрираме

Ако говорим за системата за самодиагностика на пералните машини Samsung, тогава можем да кажем с увереност, че всеки код, започващ с английската буква „H“, показва проблеми с нагревателния елемент, а следващите букви и цифри указват вида на проблема. В нашия случай HE1 буквално означава, че водата в резервоара се загрява с повече от 400C за 2 минути. За какво става дума? Нагревателният елемент се нагрява твърде бързо и това става независимо от алгоритмите, включени в програмата за пране.

Ако в такава ситуация системата за самодиагностика не спре да загрява водата, нагревателният елемент скоро ще я доведе до кипене и изгаряне, като същевременно ще повреди деликатните предмети, които може да сте поставили в барабана за пране.

Грешка HE1 кара техника да мисли, че нагревателният елемент работи, няма отворена верига, но нещо го кара да работи неправилно. Това е предимство на трицифрените кодове на системата за самодиагностика на пералните машини Samsung; те предават информация за повредата по-точно от двуцифрените кодове, което позволява на техника да спести време за отстраняване на неизправности.

Не е нужно да търсите далеч за пример.Пералните на Samsung с двуцифрен код за самодиагностика имат грешка H2, което означава повреда на отоплителната система. Какъв вид повреда е това, какво е естеството му, само познайте. Няма да разбереш, докато не отвориш пералнята. Трицифреният код ви позволява целенасочено да търсите аварии, между другото, за аварии.

Възможни причини за появата

Ако видите код за грешка HE1 на дисплея на вашата пералня, пригответе се да отстраните проблема, тъй като това определено не е токов удар или краткотрайна повреда на електрониката. Какви повреди причиняват грешката HE1? Има две такива повреди: когато сензорът за температура се повреди и когато контролната платка се счупи.

Температурният сензор изпраща информация за нагряването на нагревателния елемент. С помощта на този сензор контролният модул може да регулира температурата на нагревателния елемент според програмата за пране. Ако температурният сензор се счупи, контролният модул е ​​лишен от възможността да контролира работата на нагревателния елемент и по подразбиране, след включване на пералнята Samsung, той започва да се нагрява до максимум. В този случай контролният модул, който не получава информация от температурния сензор за няколко минути, спешно изключва нагревателния елемент и показва грешка HE1, спирайки работата на пералната машина.

Температурният сензор на пералня Samsung често се монтира директно върху нагревателния елемент, така че няма да е трудно да го намерите. Вярно е, че все още трябва да стигнете до самия нагревателен елемент, но можете да го разберете.

Термосензор за пералня Samsung

Повредите на температурните сензори на пералня Samsung са доста чести, но понякога такъв сензор няма нищо общо с това. Тогава каква е причината за грешката? В такава ситуация причината за грешката е в самия контролен модул.Ако изгори писта или триак, който управлява нагревателен елемент, това също води до грешка HE1, но ремонтът е много по-труден и скъп.

Контролният модул на пералня Samsung може да се счупи

Премахване на причините

По правило е невъзможно да се поправи температурен сензор - той трябва да бъде сменен, но за да сте сигурни, че частта е дефектна, трябва да я проверите с мултицет и едва след това да я смените. За да проверите и смените температурния сензор, ще трябва да премахнете предната стена на пералнята Samsung. Как да разглобите предната част на пералня от тази марка е описано подробно в статията. Как да поправите пералня Samsung, няма да се повтаряме. И така, след като стигнахме до нагревателния елемент, правим следното.

  • Изключваме проводника от температурния сензор и след това издърпваме частта от нишата.
  • Измерваме съпротивлението на сензора с помощта на специално устройство, наречено мултиметър. Ако устройството показва нула или единица, не се колебайте да изхвърлите температурния датчик и да поставите нов на негово място.
  • След това сглобяваме и проверяваме ремонтираната пералня.

Ако температурният датчик се окаже непокътнат, няма да има проблеми с проводниците и контактите, които го захранват, тогава проблемът е в контролния модул. Не трябва сами да ремонтирате контролния модул на пералня Samsung, тъй като това е доста сложен въпрос, най-малката грешка може да влоши проблема и да доведе до значителни разходи. Поверете ремонта на електронната част на пералнята на професионалист.

За да обобщим, отбелязваме, че грешката HE1 в пералня Samsung е доста лесна за дешифриране, но коригирането на повреди, довели до тази грешка, може да бъде толкова трудно. Но ние сме оптимисти по природа и вярваме, че всичко ще се получи за вас, основното е да прочетете внимателно нашите инструкции. Късмет!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня