Пералня Indesit - грешка H20

грешка H20 в IndesitГрешка H20 в пералната машина Indesit обикновено се усеща в момента, когато програмата просто започва да изтегля вода в резервоара. Водата бълбука доста дълго време и барабанът се върти около 5-7 минути, след което пералнята замръзва плътно и на дисплея се появява код H20. Нашата задача е да дешифрираме тази грешка, да определим причините за нейното възникване и да посочим най-подходящите начини за отстраняване на тези причини.

Какво можеше да се случи?

В 90% от случаите причините за възникване на грешка H20 са повече от тривиални и изобщо не са свързани с някаква неизправност. Дори ако пренебрегнем напълно клиничните случаи, когато потребител се обажда в сервизния център, оплаквайки се от грешка H20, и дори не мисли да провери дали има вода във водоснабдяването, причините са съвсем обикновени.

Между другото! Според статистиката, предоставена ни от водещи сервизни центрове, всеки 9 клиенти, обаждащи се за проблеми с грешка H20, не са проверили дали има вода във водопровода.

Преди да преминем към обсъждането им, нека дешифрираме кода за грешка H20. Декодирането изглежда така: „пералната машина не може да изтегли вода в рамките на определено време“. Защо възникват проблеми с събирането на вода?

 1. Те са забравили да отворят крана, разположен на кръстовището на маркуча за подаване на вода и тръбата за вода.
 2. Филтърната мрежа, монтирана пред вентила на пералната машина Indesit, е запушена.
 3. Механичната част на клапана за пълнене на пералната машина е повредена или запушена.
 4. Изгоря електрическата част на клапана за пълнене.
 5. Проводниците, захранващи клапана за пълнене, са изгорени, окислени или счупени.
 6. Комуникацията между контролния модул и клапана за пълнене е прекъсната поради проблеми с електронното табло за управление.

Проблеми с водоснабдяването

Грешка H20 напълно парализира вашата пералня Indesit, като ви пречи да перете, изплаквате и центрофугирате неща.Всичко това може да се случи поради проблеми с водоснабдяването от водопровода. Нека си представим, че всички кранове са отворени, във водопровода има вода, но по някаква причина тя не влиза в пералнята. Преди да мислим за неизправности на определени компоненти на пералнята, нека видим дали има запушване по пътя от водоснабдяването към резервоара на машината. Нека направим следното:

 • изключете водата;
 • развийте маркуча за подаване на вода към пералната машина;
 • почистете и изплакнете правилно;
 • В основата на машината, на мястото, където е завинтен маркучът за подаване на вода, има мрежа; трябва да се отстрани и измие.

почистване на филтъра на потока на пералната машина Indesit

Ако проблемът не е разрешен, трябва също да почистите вътрешността на клапана за пълнене. За да направите това, първо изключете пералнята от захранването, след което свалете горния капак на нашата машина. След това развийте клапана за пълнене, издърпайте всички тръби, които пасват на него, и го оставете настрана. След това разглобяваме тялото на клапана и го измиваме старателно.

Повреда на клапана за пълнене

Ако разглобиш клапана за пълнене, виждаш, че проблема изобщо не е запушване, а в механизма за отваряне и затваряне и той не работи добре. Затова е необходимо да се установи причината, поради която това се случва. Огледайте и опипайте внимателно механизма на клапана за пълнене и се опитайте да разберете защо не работи. Вземете мултиметър и измерете контактното съпротивление.

Съпротивлението на работещия всмукателен клапан е около 3 kOhm.

Клапан за пълнене на пералня IndesitВентилите за пълнене на пералните машини Indesit не се чупят много често. Основната причина, поради която клапанът изгаря, е падането на напрежението. Ето защо нашите техници силно препоръчват свързването на пералнята чрез стабилизатор на напрежението, особено в случаите, когато електрическата мрежа е нестабилна. Ако искате повече информация относно проверката на клапана за пълнене, прочетете статията Входящ електромагнитен клапан - проверка и смяна.

Контролният модул е ​​унил

Грешка H20 може да се появи поради контролния модул, но за да сте сигурни в това, първо трябва да изключите всички горепосочени причини и едва тогава най-вероятно можете да обвинявате електронния „мозък“ на пералнята. Проверката и ремонтът на електронен модул не е лесна задача дори за тези, които имат опит в работата с различни видове микросхеми.

След като извадите електронния модул, внимателно проверете контролната платка; някои щети могат да бъдат определени визуално. Изгорели шини, триаци, тиристори и други елементи могат да бъдат забележими, ако модулът е бил подложен на спад на напрежението. Във всички останали случаи дефектът може да се определи само чрез стриктно звънене на веригата.изгорял електронен модул

Ние не сме против сами да ремонтирате перална машина, но сме на мнение, че не всички повреди могат да бъдат отстранени у дома със собствените ви ръце. Понякога трябва да се доверите на професионалист. Повредата на контролния модул е ​​точно такъв случай.

Обобщавайки, отбелязваме, че когато се сблъскате с грешка H20 на перална машина Indesit, не бързайте да се паникьосвате, най-вероятно ще можете да отстраните причината за кратко време. Вярно е, че тази грешка възниква поради повреда на контролния модул, но такива случаи са редки и не е нужно да се притеснявате много. Късмет!

   

3 читателски коментара

 1. Граватар Анонимен Анонимен:

  Не разбирам защо трябва да почиствате мрежата на клапана, ако все още е нова и не е използвана?

 2. Граватар Евгений Юджийн:

  Има още една непосочена причина, която можете лесно да отстраните. Преди да стигна до тази „неизправност“, прерових цялата пералня. Измих филтрите и клапаните, електронният блок звънна, смених нагревателя (течеше към земята).И все пак, в режим на изплакване, водният клапан се включи два пъти за 5 секунди и след известно време се появи грешката H2O. В горната част на машината, под капака, има сензор за нивото на водата (пресостат). Към него отива тръба от резервоара. Беше задръстен с неразтворен прах. Изваждаме тръбата от сензора и духаме в нея няколко пъти. Поставяме го на място и... готово! Машината работи - налива, изплаква, източва.

 3. Граватар Поликарп Поликарп:

  Благодаря ти Евгений!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня