Пералня Indesit - грешка F12

Грешка F12 в IndesitКога се появява грешка F12 на пералня Indesit? Невъзможно е да се отговори на този въпрос без информация за декодирането на тази грешка, причините за нейното възникване и други фактори. Затова решихме да разгледаме проблема, свързан с грешката F12, по изчерпателен начин, като в същото време попълним някои пропуски в знанията, които може да имате в тази област.

Значението на кода

Според установената традиция ще започнем с общо декодиране на кода за грешка, в този случай код F12, такова декодиране може да се намери в инструкциите за експлоатация на пералната машина Indesit. И тогава ще предоставим по-подробен препис, който окончателно ще хвърли светлина върху проблема. И така, общо обяснение на кода за грешка F12 може да бъде представен по следния начин: „контролният модул е ​​спрял да взаимодейства с бутоните и светлините на контролния панел.“

Грешка F12 се появява както на перални с дисплей, така и на машини без екран.

По същество в този случай пералнята Indesit заявява, че няма връзка между двата си най-важни модула. Връзката обаче не беше напълно загубена, тъй като модулът успя да предаде информация за грешката на потребителя, което означава, че електронният модул запазва известен контрол върху контролния панел. Въпреки това грешка F12 е придружена от невъзможност за използване на контролния панел по никакъв начин, в редки случаи дори бутонът за включване / изключване не работи.

Как и при какви обстоятелства се проявява?

грешка f12 на пералня Indesit без дисплейАко пералнята Indesit няма дисплей, тогава електронният модул (заобикаляйки обичайната верига) ще свърже някои светлини на контролния панел, което всъщност ще покаже грешка. Говорим за включените индикатори „Супер пране“ и „Забавено пране“.При някои модели перални машини Indesit може да мига само индикаторът за скорост.

Грешка F12 в 99% от случаите се появява малко след включване на машината към мрежата. В този случай потребителят все още няма време да избере програма за пране или да направи нещо с контролния панел. Пералнята Indesit замръзва веднага, освен това бутонът за включване/изключване може да се повреди и тогава ще трябва да изключите захранването на машината, като извадите захранващия кабел от контакта.

Откриваме и отстраняваме причините

Неизправността, причинена от грешка F12, често може да бъде отстранена чрез рестартиране на пералната машина Indesit. Освен това рестартирането не трябва да се извършва така или иначе, а по следната схема.

 • Изключваме пералнята с копчето за включване/изключване, ако работи.
 • Изключете захранващия кабел на машината Indesit от захранването.
 • Изчакваме 2-3 минути.
 • Включваме машината към електрическата мрежа и натискаме бутона за включване/изключване.
 • Ако грешката продължава, повторете горните стъпки още два пъти.

Ако неизправността не е отстранена в рамките на 3 рестартирания на машината, подобни действия трябва да бъдат спрени, за да не се повреди още повече контролния модул. Ако рестартирането не помогне, това означава, че е настъпила сериозна повреда на контролния модул или контактите, свързващи модула и крушките на контролния панел, са се окислили. С такъв проблем малко можете да направите сами. Освен ако не проверите конектора J11, който, както може би се досещате, свързва модула на дисплея към контролната платка.

проверете конекторите на модула

Ако след почистване на контактите на конектора J11 и модула на дисплея, пералната машина Indesit не започне да работи правилно, тогава проблемът е в контролния модул. Веднага може да ви хрумне въпросът: Струва ли си да правите сами ремонт на електронни модули?? Ще отговорим накратко - не си струва! Най-често това завършва с окончателната повреда на пералнята и потребителят е принуден да се свърже със сервизен център. Само имайте предвид, че ремонтът ще струва 2-3 пъти повече, тъй като определено ще трябва да смените резервните части на „домашния асистент“, а това са съвсем различни пари.

Така че неизправност, причинена от грешка F12, може да бъде елиминирана само ако контролната платка не е повредена, а само контактите са изгорени или окислени. Ако модулът се повреди, определено се свържете с техник. Късмет!

   

7 читателски коментара

 1. Граватар Вера вяра:

  Благодаря за помощта!!!

 2. Граватар Анджелина Анджелина:

  Въпреки това помогна. Вече си мислех, че машината е прецакана. Благодаря ти!

 3. Граватар Валерия Валерия:

  Но не ми помогна. Наложи се да извикам специалист. мига. Чакам резултата. И разбира се, плащането за ремонт започва от около 1000 UAH.

 4. Граватар Алексей Алексей:

  Това помогна. Благодаря ти!

 5. Граватар Александър Александър:

  Кажете къде е j11 на снимката? Аз не виждам.

 6. Граватар Фарух Фарух:

  Добър вечер, колко минути държиш бутона за включване/изключване?

 7. Граватар Елена Елена:

  Благодаря ви, помогнаха много

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня