Грешка F 08 в пералня Indesit

F08 на IndesitНа пералната машина Indesit грешка F08 се счита за една от най-опасните, тъй като често предшества спонтанното запалване на „домашния асистент“. Звучи ужасно, но в практиката на нашите майстори имаше три такива случая. За щастие, в две ситуации бяха повредени само тялото на пералнята и вътрешните части; собствениците са били вкъщи и са успели да потушат огъня. Но в един случай собственикът остави машината да пере, а тя отиде да пазарува и след 4 часа се върна в пепелта. Дървена къща изгоря до основи, всичко заради пералня.

Ако пералната машина Indesit изведнъж покаже грешка F08, трябва незабавно да изключите захранването, тъй като по-нататъшната работа може да бъде опасна. Освен това не можете да оставяте пералнята без надзор. Последното нещо, което искате да направите на страниците на тази публикация, е да прочетете морал, но когато се сблъскате с горните случаи, е необходимо да ви напомним - не оставяйте оборудването без надзор, може да завърши катастрофално!

Причини, поради които кодът се появява

Каква неизправност може да доведе до такава ужасна грешка с код F08? Първо, нека разгледаме дешифрирането на този код. F08 при перални машини Indesit означава неизправност на нагревателния елемент или температурния сензор. За непосветените този препис може да покаже само, че нагревателният елемент или температурният датчик са изгорели и трябва да бъдат заменени. Всъщност всичко е малко по-сложно, отколкото изглежда на пръв поглед. И така, какво причинява грешката F08?

 1. Най-често тази грешка възниква поради късо съединение на нагревателен елемент или температурен сензор. Според статистиката на сервизните центрове, приблизително 93% от случаите.
 2. В приблизително 6% от случаите грешка F08 възниква поради счупен контролен модул.
 3. Само в 1% от случаите виновниците са или моторът, или кабелите, през които изтича ток към земята.

Ако имате перална машина Indesit без дисплей, тогава не забравяйте, че при такива перални машини грешка F08 се проявява чрез светещ индикатор за „бързо пране“ и мигащ индикатор, показващ скоростта на барабана.

грешка F08 на пералната машина Indesit

Нагревателен елемент или температурен датчик?

нагревател за пералня IndesitНа първо място, е необходимо да проверите нагревателния елемент за функционалност, тъй като по един или друг начин ще трябва да „танцувате“ от него. Трябва да позвъните на нагревателния елемент с мегаметър върху корпуса на пералнята и ако цифровата стойност на дисплея на устройството е по-малка от 20 mOhm, можете да въздъхнете с облекчение - проблемът е открит, просто трябва да сменете нагревателния елемент. Ако нагревателният елемент звъни нормално, тогава ще трябва да помислите допълнително. И така, правим следното:

 • Отваряме тялото на пералнята от задната стена;
 • ако задвижващият ремък пречи, свалете го;
 • отстранете всички проводници от нагревателния елемент и температурния сензор;
 • визуално проверете нагревателния елемент със сензора;

По време на проверката на воала ще се интересуваме главно от следи от корозия около температурния датчик. Именно това може да предизвика грешка F08 (от практическия опит на нашите техници).

смяна на нагревател на пералня Indesit

 • Извикваме десет, както е посочено по-горе.

Ако откриете следи от корозия, ръжда и т.н. около температурния сензор, сменете целия нагревателен елемент. Никакво почистване или изплакване с алкохол няма да помогне; повярвайте на нашия опит, частта не може да бъде възстановена. Купете и монтирайте оригинален нагревателен елемент и ще бъдете щастливи.

Мотор или кабели?

Възможно е да има утечка на ток през двигателяПералната машина Indesit може да предизвика трик под формата на системна грешка F08, ако преди това е работила в условия на висока влажност. По принцип тук няма нищо изненадващо, тъй като пералнята обикновено се поставя или в банята, или в кухня по-близо до водоснабдителната и канализационната система, а в такива помещения влажността е нормална.Попадането на влага в кутията в крайна сметка причинява окисляване на контактите, което от своя страна провокира грешка F08.

Човек трябва да мисли, че ако нагревателният елемент и температурният сензор работят напълно, най-вероятно виновникът е корозия или прах от четките на колекторния двигател, който разваля контактите също толкова добре, а може би дори по-добре. За да проверите тази версия, ще трябва да позвъните на двигателя, след това да го извадите и да проверите всички контакти, включително контактите на четката, да ги издухате и да ги почистите. Как да демонтирате колекторния двигател на пералня Indesit и да го проверите е описано в статията Ремонт и тестване на двигател на перална машина. Окабеляването и чиповете, отиващи към двигателя, също ще трябва да бъдат проверени.

Контролен модул

Да приемем, че не успяхме да открием нищо, въпреки всичките ни усилия. Грешка F08 все още виси, преследва ни и има все по-малко положителни идеи за това какъв може да е проблемът. Остава само да насочите вниманието си към контролния модул. При равни други условия само той може да скрие дефекта, причинил злополучната грешка.

Тук би било възможно да демонтирате модула и да започнете проверка, но от наша страна ще се опитаме да ви разубедим от това. Първо, работата с електронен модул изисква време и опит. На второ място, има голям риск от „окончателно счупване“ на скъпа част. Трето, вероятността за успех с домашния ремонт на електроника е много ниска. Така че струва ли си да изкушавате съдбата, да харчите допълнителни пари, да съсипвате нервите си? Не е ли по-добре незабавно да се свържете с добър майстор, който може да поправи такъв прост модул без никакви проблеми, въпреки че, разбира се, зависи от вас да решите!

Обобщавайки, отбелязваме, че грешка F08 не е толкова проста и може да предизвика много изненади дори за опитен техник. Ето защо, когато извършвате ремонт или дори отстраняване на неизправности, направете всичко изключително внимателно. Късмет!

   

12 читателски коментара

 1. Граватар Анонимен Анонимен:

  Благодаря ви, това е ясно.

 2. Граватар Анонимен Анонимен:

  И моята май му дойде краят. Възрастната дама работи 11 години!

 3. Граватар Владимир Владимир:

  А нашата е закупена през май 2005 г., нямаше нито една повреда. За всичко си има време, станах през октомври 2017 г., явно просто съм била уморена.

 4. Граватар Дмитрий Дмитрий:

  Indesit работи 12 години без повреди. Закупен е 2005 г. Италианска сглобка.

 5. Граватар Андрей Андрей:

  F08 – резултат от диагностика: нагревателен елемент, сензор – ОК, но четки – Err. Сменени са и машината е като нова. Indesit WISE-8.

 6. Граватар Сергей Сергей:

  Отлична статия, всичко е описано до най-малкия детайл! Благодаря много!!!
  F08 излезе след малко наводнение и очевидно част от водата изтече зад машината (изля се през процепа в долната част на вратата поради чорапа, натиснат от съпругата). След съхнене през нощта - пак е ОК. Освен това машината започна да мига, когато беше изключена, веднага след като "включих" кабела в контакта около 10-15 минути по-късно.
  P.S .: Италианският монтаж е нещо - 15 години, три пъти уф (на 10 години - смяна на четките, но по някаква причина звукът беше ужасен - сякаш лагерът беше умрял :)

 7. Граватар Александър Александър:

  Машината просто се включва в контакта и получава токов удар от водата! Периодично дава грешка f-08.

  • Граватар Анонимен Анонимен:

   Проверете нагревателния елемент и заземяването.

 8. Граватар Иван Иван:

  Добър ден, машина Indesit WISL 103, грешка F08. Проверих всички сензори, нагревателният елемент е непокътнат, сензорът за отопление е непокътнат.Тъкмо стартирам програмата за въртене и изскача грешка f08. Забелязах тази функция - спирам подаването на вода (завъртам напълно маркуча), стартирам цикъла на центрофугиране, програмата се изпълнява. Веднага щом натисна подаването, стартирам центрофугата - пак грешка f08. Къде да копая?

  • Граватар Анонимен Анонимен:

   В момента страдам от същото. Оказа се датчик за отопление. Монтирах го от стария нагревател - проблемът е решен.

 9. Граватар Денис Денис:

  Добър ден. Проверих всичко: четки, нагревателни елементи, температурен датчик, дори мозъците! Всичко се оказа наред. Сглобих всичко обратно и реших да дърпам кабелите по време на работа и някак случайно докоснах една от клемите на нагревателния елемент. Получих лек токов удар, но не толкова, колкото трябваше. Обикновено трябва да удря по-силно. Реших да проверя напрежението. Оказа се, че на нагревателния елемент няма напрежение; един от контактите беше ръждясал.

 10. Граватар Таня Таня:

  Как да получите пране с грешка F 08?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня