Пералня Bosch - грешка E00

Грешка E00 за BoschПералнята Bosch не издава грешка E00 много често. Във всеки случай, ако вярвате на форумите на Runet, само малцина го срещат. Потребителите, които срещат подобен код, незабавно започват да превъртат таблицата с грешки на системата за самодиагностика на пералните машини Bosch с надеждата да намерят ценния E00 там, но не намират нищо. Защо? Но тъй като E00 не е грешка, а код, който означава нещо друго. Нека да го разберем заедно.

Нека дешифрираме кода

Както вече споменахме, кодът E00 не показва грешка, а положителен резултат, който пералната машина дава в резултат на сервизен тест. С други думи, пералнята Bosch ни казва, че сервизният тест е преминал и няма грешки.

Когато се сблъскате с код E00, не бързайте да се обадите на специалист. Всичко може да се окаже по-просто, отколкото изглежда на пръв поглед.

грешка e00 на пералня Bosch

Това изглежда е добра новина за потребителя. Ако няма грешки, това означава, че пералнята работи правилно, но човек не може да я използва по предназначение. E00 все още свети на дисплея и машината отказва да пере дори след няколко рестартирания (изключване на захранването и повторно включване). Получава се абсурдна ситуация. От една страна пералнята не отчита неизправности, от друга пак отказва да работи - логична задънена улица? Не точно. Можете да опитате да нулирате грешката.

Възможно ли е да се нулира грешката?

В нормална ситуация код E00 на пералня Bosch може да се появи само след определени манипулации от потребителя. А именно: поставяне на машината Bosch в режим на сервизен тест и стартиране на този режим. Ако пералнята няма повреди, ще се появи код E00. Но се случва да не сте направили нищо и изведнъж след следващото включване машината издава този код. Има няколко причини:

 • след късо съединение възникна краткотрайна повреда в контролния модул, който случайно активира сервизния тестов режим;
 • след същото късо съединение са повредени някои полупроводникови елементи, в резултат на което машината влезе в режим на сервизен тест и не се извежда оттам по стандартния начин;
 • Малко дете свърши работата, завъртя копчето на контролния панел, натисна бутони и пусна пералнята в сервизен режим.

Почти всички съвременни перални машини имат заключване за деца - специална комбинация от клавиши, чрез натискане на която можете напълно да блокирате контролния панел. Не забравяйте да използвате тази функция, ако в къщата има бебе.

Първата и последната опция от горния списък са най-често срещаните, така че ще се опитаме да изведем пералнята от сервизен режим със собствените си ръце и ако това не помогне, ще помислим за това. Нека извършим следните манипулации.

тестов режим на перални машини Bosch

 1. Изключете пералнята от захранването.
 2. Включваме машината и чакаме да се появи грешка E00.
 3. Настройваме копчето за избор на програма за измиване на изплакване (той се намира в най-долната част).
 4. Завъртаме копчето в позиция за центрофугиране (на 7 часа, както казват експертите), в същото време с другата ръка натискаме бутона, което е обозначено със спираловиден модел - „обороти на центрофуга“.
 5. Изчакваме, докато на дисплея се появи изображението на три осмици.
 6. Отново завъртете копчето две секции надясно (програма за дънки), така че показалецът да е на позиция „5 часа“.
 7. След това изчакайте няколко секунди и завъртете копчето по посока на часовниковата стрелка до положение „изключено“.

Ако сте направили всичко правилно, тогава повторното включване на пералнята Bosch ще ви направи щастливи, тъй като досадният код E00 ще изчезне и „домашният асистент“ ще работи, сякаш нищо не се е случило. Ако сте сигурни, че сте направили всичко правилно, и E00 все още виси, най-вероятно това е сериозна неизправност и е възникнала в електронния модул на пералнята Bosch.

Ремонт на електронни модули

Така че не беше възможно да изчистите кода E00 на пералнята Bosch по стандартния метод, което означава, че контролният модул е ​​повреден на 99,9%. Освен това е невъзможно да се разбере предварително какво се е повредило в електронния модул, кои полупроводникови елементи са изгорели, без да се свали платката и да се диагностицира в детайли. Струва ли си сами да ремонтирате електронни модули?? Въпросът е риторичен, освен ако, разбира се, не сте опитен електронен инженер и трябва да се справяте с печатни платки всеки ден.

Ако например говорим за ремонт на UBL или помпа сами, тогава и двамата сме за, защото дори и да счупите едно от тях, не е трудно да си купите резервно, защото това са обикновени и евтини части. Що се отнася до електронните модули, наистина можете да се разорите.

нов контролен модул за Bosch

По-специално, оригиналният електронен модул за пералня Bosch Maxx 4 струва около $460. С тези пари лесно можете да си купите нова пералня. Задайте си въпроса: вие като аматьор бихте ли се хванали за част, рискувайки да ви „хванат“ за такава сума и ако сте разумен човек, отговорът е очевиден за вас. По-добре насочете енергията си в по-градивна посока. Намерете добър техник, който ще прегледа и поправи счупения електронен модул.

Между другото, електронните модули „на Bosch“ са доста издръжливи и могат да бъдат ремонтирани добре.

За да обобщим, отбелязваме, че код E00, оказва се, не информира потребителя за грешка, а напротив, казва, че машината е напълно работоспособна. Друг въпрос е защо самата пералня влезе в режим на сервизен тест и реши да провери системата за неизправности? На този въпрос може да се отговори само чрез проучване на ситуацията на място. Може би това няма да бъде направено от вас, а от професионален майстор. Късмет!

   

17 читателски коментара

 1. Граватар Сергей Сергей:

  Хора, не се заблуждавайте.
  Днес го проверих сам!
  Изключено положение Задръжте натиснат бутона за стартиране и завъртете с 1 щракване обратно на часовниковата стрелка.

  • Граватар Валентин Валентин:

   Сергей, помогна ли?

  • Граватар Алексей Алексей:

   Помогна, благодаря много.

   • Граватар Михаил Майкъл:

    Помогна, благодаря!!

 2. Граватар Михаил Майкъл:

  Помогна, благодаря!

 3. Граватар Иван Иван:

  Супер, помогна :)

 4. Граватар Андрей Андрей:

  Помогна, благодаря!

 5. Граватар Анатолий Анатолий:

  Всичко работи, благодаря

 6. Граватар Светлана Светлана:

  Благодаря ви много, помогна!

 7. Граватар Екатерина Катрин:

  Тази опция също ми помогна, благодаря!

 8. Граватар Саша Саша:

  Помогна също. E 00 беше включен, натисна play, start и зави наляво. Това е всичко.

 9. Граватар Андрей Андрей:

  Благодаря ти, Сергей! Прочетох дузина страници за нулиране на тази грешка, всичко е почти като на автора, завъртете, щракнете, завъртете и т.н. Ако не помогне, изберете мозъка си. Случайно попаднах на съветите ви и сега с удоволствие слушам как работи пералнята.

 10. Граватар Юлча Юлча:

  Благодаря много! Точно това помогна 😉

 11. Граватар Сергей Сергей:

  Помогна само да нулирам съветите от коментарите, благодаря

 12. Gravatar на Кейт Кейт:

  Благодаря на човека, който е написал коментара! Всичко се получи! Вече започнах да мисля за нова пералня.

 13. Граватар Елена Елена:

  Сергей, страхотен си! Майсторът дойде и нищо не можа да направи. Прочетох коментара ви и го пробвах, работи. Благодаря ти!

 14. Граватар Татяна Татяна:

  Благодарим ви за коментара, това е единственото нещо, което ни помогна! Иначе вече сме се събрали за нов :)

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня